Κόσμος

Γάλλος κτηνοτρόφος έφτιαξε ένα νέο τυρί… κατά λάθος

Το «καραντινάτο», όπως ονομάστηκε καθότι δημιουργήθηκε εν μέσω lockdown, προέκυψε αφότου έμεινε ξεχασμένο μέσα σε κελάρι για τέσσερις εβδομάδες.

Όπως και πολλοί άλλοι Γάλλοι παραγωγοί, ο Λιονέλ Βαξελέρ, κτηνοτρόφος στα Βόσγια όρη της βορειοδυτικής Γαλλίας, βρέθηκε, στη διάρκεια των οκτώ εβδομάδων του lockdown που εφάρμοσε η γαλλική κυβέρνηση λόγω Covid-19, με μεγάλες ποσότητες τυριών τα οποία δεν μπορούσε να προωθήσει στην αγορά.

Μες την ατυχία του, ωστόσο, του προέκυψε … ένα νέο τυρί, το οποίο με την άρση του lockdown έσπευσε να προωθήσει στην αγορά, σύμφωνα με το γαλλικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.

«Ήμασταν υποχρεωμένοι να προσαρμοστούμε στις συνθήκες κι έτσι βάλαμε στην άκρη καμιά εξηνταριά κεφάλια munster [σ.σ. είδος γαλλικού «μοναστηριακού» τυριού με έντονη μυρωδιά] τα οποία και ξεχάσαμε για λίγο στο βάθος του κελαριού. Στον ένα μήνα ωρίμανσης δοκιμάσαμε ένα, το οποίο μας έδωσε διαφορετική γεύση!», αφηγείται ενθουσιασμένος ο Βαξελέρ στη γαλλική καθημερινή εφημερίδα Le Parisien.

Η γεύση του «καραντινάτου», όπως έξυπνα ονομάστηκε το νέο τυρί, είναι μεταξύ του όχι και τόσο ευχάριστου στη μύτη munster και του γνωστού camembert, όπως εξηγεί ο κτηνοτρόφος. «Πήρε όλη τη μικροβιακή χλωρίδα του νωπού γάλατός μας, καθώς και τη χλωρίδα του κελαριού».

Η γαλλική αγορά υποδέχθηκε θετικά το νέο τυρί, σύμφωνα με τις πληροφορίες του BFMTV. Ο χρόνος θα δείξει αν θα καταφέρει να καθιερωθεί στην παγκόσμια αγορά ως μια νέα γευστική πρόταση.

documentonews.gr

Back to top button