Καστοριά

Καστοριά – Συνταγή: Υγρό κέικ σοκολάτας με επικάλυψη

Ζουμερό στην καρδιά και τραγανό στο εξωτερικό του. Τι άλλο να ζητήσει κανείς. Μοναδικός πειρασμός με απλά υλικά και έντονη σοκολατένια γεύση!

Από τον Σταύρο Βελλίδη

Υλικά:

10 – 12 μερίδες
Για το μείγμα :
260 γρ. κουβερτούρα Nestlé Dessert 52% κακάο ή 65% κακάο
250 γρ. ανάλατο αγελαδινό βούτυρο (Όλυμπος) 82% λιπαρά
300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
6 μεσαία αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες
40 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 γρ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
Για την επικάλυψη :
140 γρ. κουβερτούρα Nestlé Dessert 52% κακάο ή 65% κακάο

Εκτέλεση:

  1. Αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C στον αέρα. Κατόπιν, συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά στον πάγκο για να γίνει ευκολότερη η διαδικασία. Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα (για να λιώσει πιο γρήγορα) και το βούτυρο σε κυβάκια για να ξεπαγώσει σταδιακά.

  2. Σε ένα μπολάκι κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτοντας το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ.

  3. Σε Μπεν Μαρί τοποθετούμε την τεμαχισμένη κουβερτούρα, ανακατεύοντας συνεχώς για να λιώσει ομοιόμορφα σε μέτρα προς δυνατή θερμοκρασία. Μόλις αναπτύξει θερμοκρασία και υγροποιηθεί, προσθέτουμε σε δόσεις το βούτυρο (διότι εάν το προσθέσουμε όλο, υπάρχει περίπτωση αν είναι υπερβολικά κρύο να ισοσταθμίσει η θερμοκρασία της κουβερτούρας με αυτή του βουτύρου και να παγώσει εντελώς το μείγμα, γίνοντας μια σκληρή μάζα) γι’ αυτό, το ρίχνουμε σιγά σιγά.

  4. Μόλις γίνει ομογενές, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρά.

  5. Στη συνέχεια, σε ένα άλλο μπολ, ρίχνουμε τα αυγά και τη ζάχαρη. Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα του μίξερ να γίνει ένα αφράτο, πηχτό, σατινέ καθώς και γυαλιστερό λευκό μείγμα για 5 λεπτά.

  6. Μόλις αρχίσει να πήζει, επί τροχάδην ρίχνουμε το εκχύλισμα βανίλιας η τις 2 βανιλίνες αντίστοιχα και σταματάμε τη ροή ανάδευσης του μίξερ.

  7. Περιχύνουμε το μείγμα με την κουβερτούρα στο μείγμα με τα αυγά, επιδιώκοντας απαλές και περιστροφικές κινήσεις με μια μαρίζ. Πριν αναμειχθούν εντελώς τα δυο μείγματα μαζί, ρίχνουμε το αλεύρι, συνεχίζοντας το ανακάτεμα να ενσωματωθεί όλο.

  8. Τοποθετούμε στον πάτο μιας αποσπώμενης φόρμας λαδόκολλα για να μην κολλήσει. Αλείφουμε με πινέλο ζαχαροπλαστικής, αδειάζοντας το μείγμα.

  9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λεπτά, φροντίζοντας να το βγάλουμε πριν ψηθεί στην καρδιά.

  10. Μόλις ψηθεί και μοσχομυρίσει, αφήνουμε στον πάγκο να σταθεί και να κρυώσει για 10-15 λεπτά.

  11. Παράλληλα, τεμαχίζουμε ξανά 140 γρ. κουβερτούρα, λιώνουμε σε Μπεν Μαρί και απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω στην επιφάνεια του κέικ να πάει παντού.

  12. Ξεφορμάρουμε, αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και σερβίρουμε. Μπορούμε να το απολαύσουμε με ότι συνοδευτικό επιθυμούμε, είτε με φρούτα, είτε με μια δροσερή μπάλα παγωτό!

cookpad.com

 

Back to top button