Κόσμος

Μετατροπή αυτοκινήτων σε …«σπίτι σε τροχούς» για άλλου τύπου διακοπές

Οι κατασκευαστές των επονομαζόμενων Recreational Vehicles (RVs), δηλαδή των «Οχημάτων Αναψυχής», μια ιδιαίτερα δημοφιλή λύση για διακοπές στις ΗΠΑ, βλέπουν μια κορύφωση στις πωλήσεις τους το τελευταίο διάστημα. Τα οχήματα που πωλούν φαίνεται να εξελίσσονται σε μια εκ των βασικών επιλογών διακοπών για τους πολίτες καθώς η Αμερική «βγαίνει» σταδιακά από τις συνθήκες καραντίνας.

Έρευνα της Kampgrounds of America, που διαχειρίζεται ιδιωτικούς χώρους κάμπινγκ έδειξε πως ποσοστό 34% των (δυνάμει) Αμερικανών και Καναδών κατασκηνωτών πιστεύουν πως τα ταξίδια με κάποιου τύπου αυτοκινούμενο όχημα θα είναι ο πιο ασφαλής τρόπος μετακίνησης για διακοπές.

Συνολικά 46 εκατομμύρια εκδρομείς, μάλιστα, αναμένεται να κάνουν ένα ταξίδι με όχημα τύπου RV τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με την -επίσης αμερικανική- RV Industry Association

Πόσο, όμως, έχουν φτάσει και στην Ελλάδα οι συγκεκριμένες τάσεις είτε της επιλογής ενός αυτοκινούμενου οχήματος, είτε -ένα παγκόσμιο φαινόμενο με φανατικούς λάτρεις- της μετατροπής ενός απλού αυτοκινήτου ώστε να λειτουργεί με διπλό ρόλο και να εξυπηρετεί τις ανάγκες διαμονής μας;

«Οι τεχνολογίες και οι λύσεις για την προσθήκη εξοπλισμού διαβίωσης σε ένα αυτοκίνητο υπάρχουν και μπορούν να υλοποιηθούν ακόμη και από κάποιον που έχει ένα μικρό μοντέλο αυτοκινήτου στην κατοχή του», εξηγεί, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο Αντώνης Ζαμπέτας, ειδικός στις τεχνικές και τις τεχνολογίες μετασκευής οχημάτων σε Οχήματα Αναψυχής, σε σπίτια με ρόδες δηλαδή για …άλλου τύπου διακοπές.

Ο ειδικός από τη Θεσσαλονίκη, ερωτηθείς για το πώς μπορεί να γίνει αυτόνομη «οικία» ταξιδιού ένα όχημα εξηγεί πως η αρχή «μπορεί να είναι η προσθήκη ενός ειδικού κουτιού και μόνο», μιας ελαφριάς, ειδικού τύπου αποσπώμενης κατασκευής δηλαδή, που μετατρέπεται σε σκηνή στην οροφή ενός οχήματος.

«Ταξιδεύω, φτάνω στον προορισμό μου, απλώς ανοίγω τη σκηνή/οροφή μου, ανεβαίνω ακόμη και με δεύτερο άτομο και ξαπλώνω, κοιμάμαι, περνώ το βράδυ κάτω από τα αστέρια», περιγράφει ο κ. Ζαμπέτας.

Όσο για το αν υπάρχει ενδιαφέρον για τέτοιες, όπως και άλλες προσθήκες στην Ελλάδα, εξηγεί πως τελευταία υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από κοινό, που θέλει να ταξιδέψει με το αυτοκίνητό του και να «φιλοξενηθεί»’ την νύχτα σε αυτό.

«Φτιάξ’ το Μόνος Σου»…

Το ιδιότυπο αυτό υπνοδωμάτιο, όμως, είναι μόνο η αρχή. «Αυτό που μπορεί να τοποθετήσει κανείς και έχει ιδιαίτερη ζήτηση παγκοσμίως είναι ένα ειδικό “επιπλάκι”. Πρόκειται για εξάρτημα που παρέχει πολλές λειτουργίες και είτε διαθέτει μια εταιρία για αγορά από πελάτη, είτε μπορεί με σχέδια για κατασκευή σε “Φτιάξτο Μόνος Σου” (Do it Yourself) μορφή να ετοιμάσει κανείς και μόνος του ώστε στη συνέχεια να προσθέτει σε ένα αυτοκίνητο». Η συγκεκριμένη κατασκευή είναι πάρα πολύ διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο και με αυτή ο ταξιδευτής έχει νερό, αποθηκευτικούς χώρους και άλλες ανέσεις εν κινήσει, εξηγεί ο κ. Ζαμπέτας και προσθέτει: «Με το “επιπλάκι” αυτό μπορεί κανείς να μετατρέψει τον χώρο αποσκευών του οχήματός του σε μίνι κουζίνα αλλά και ντουζ για το μπάνιο, να διαθέτει ακόμη και μικρό ψυγείο χωρίς μεγάλα κόστη».

Από εκεί και πέρα υπάρχουν πάντα διαθέσιμες και οι κλασικές λύσεις ενός ξεχωριστού αυτόνομου “σπιτιού” πάνω σε τέσσερις τροχούς, αν και τα αντικίνητρα στην Ελλάδα είναι σημαντικά για συγκεκριμένες περιπτώσεις αγορών. «Πέρα από αυτή τη νέα λύση, υπάρχει πάντα το γνωστό, ρυμουλκούμενο τροχόσπιτο αλλά και το αυτοκινούμενο τροχόσπιτο. Για τα τελευταία υπάρχει το ζήτημα της φορολογίας -επιβαρύνονται από το 2015 με τελωνείο 20.000 ευρώ κατά μέσο όρο- ως εκ τούτου τα τελευταία χρόνια, αν και αναμένουμε τη μείωση των φόρων των αυτοκινούμενων, στην Ελλάδα είναι ταξινομημένα μόλις 700 αυτοκινητο-τροχόσπιτα. Σκεφτείτε πως στην ΕΕ είναι σε κυκλοφορία 1,8 εκατομμύρια τέτοια οχήματα», εξηγεί ο κ. Ζαμπέτας.

Για ένα ακόμη πιο ολοκληρωμένο σπίτι/όχημα

Πέρα από τις μετατροπές κοινών οχημάτων με τις προαναφερθείσες προσθήκες ή τις αγορές οχημάτων όπως τα αυτοκινητοτροχόσπιτα όμως, υπάρχουν και μερικές ακόμη νέες λύσεις, πιο αναβαθμισμένες, που έχουν αρχίσει να γίνονται μόδα και στη χώρα μας. Εδώ, ξεχωρίζει η μετατροπή Ι.Χ αυτοκινήτων πολλών θέσεων. «Δύο τύποι αυτοκινήτων είναι δημοφιλείς για συνολική μετατροπή (σ.σ σε κινητά “σπίτια”). Ο ένας είναι τα 9θέσια Ι.Χ οχήματα που μπορούν να μετασκευαστούν ώστε να παρέχουν πλήρες πακέτο αυτοματισμών κ.ο.κ. Ο άλλος είναι τα επαγγελματικά οχήματα που μετατρέπονται σε αυτοκινούμενες οικίες, για τα οποία όμως στην Ελλάδα το κόστος είναι απαγορευτικό», εξηγεί ο κ. Ζαμπέτας, ερωτηθείς για τις υπόλοιπες επιλογές που μπορεί να εξετάσει όποιος θα δει σοβαρά ως επιλογή διακοπών το… «αυτοκινούμενο κάμπιγνκ» με όλες τις τεχνολογικές λύσεις του 21ου αιώνα.

ΑΠΕ

Back to top button