Καστοριά

“Όταν περνάς έξω από νοσοκομείο να κάνεις 3 φορές τον σταυρό σου…” (της Ειρήνης Χρηστάκη)

Το περιστατικό της αποκάλυψης του μαϊμού γιατρού και τα όσα αποκαλύπτονται καθημερινά έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο . Γεννά σκέψεις και συναισθήματα οργής, θλίψης και αγανάκτησης . Πόσος πόνος επιπλέον σκέπασε τόσες οικογένειες που ακόμα και αν γνώριζαν πως το προσδόκιμο ζωής των δικών τους ανθρώπων ήταν μικρό έχουν να διαχειριστούν και τη σκέψη ότι ευθύνονται εν μέρη στο ότι φύγαν νωρίτερα ή ακόμα ότι με την εμπιστοσύνη τους σε αυτόν προκάλεσαν μόνιμες βλάβες στους ανθρώπους τους .

Η εκμετάλλευση της πίστης στο θαύμα τη στιγμή της απελπισίας εκεί που αισθάνεσαι πως όλα τελειώνουν και η θυσία της ζωής και των συνεπειών των πράξεων κάποιων όλα δυστυχώς θυσιάζονται στο βωμό του χρήματος .

Πόσοι γιατροί υπάρχουν γύρω μας με πάμπολλα πτυχία , μεταπτυχιακά , διδακτορικά, χειρουργική εμπειρία στις μεγαλύτερες κλινικές του κόσμου που όμως προβαίνουν σε ανεκδιήγητες και ανάλογες πράξεις με απώτερο σκοπό την είσπραξη χιλιάδων ευρώ μένοντας ατιμώρητοι; Ένα λάθος – επιπόλαιο πόρισμα , μία λάθος κίνηση , μία καθυστέρηση της σωστής θεραπείας ή επέμβαση πόσο και τι στοιχίζει ; Και ο όρκος που δίνουν για το λειτούργημα που επέλεξαν να εξασκούν εξανεμίζεται μπροστά στην εμπορευματοποίηση της ανθρώπινης ζωής …

Κάποιοι θα σκεφτούν πως αυτοί τιμωρούνται πως υπάρχει δικαιοσύνη και πως δεν συμβαίνουν συχνά . Τους απαντώ λοιπόν ότι μία βόλτα στους διαδρόμους οποιουδήποτε νοσοκομείου θα τους πείσει για το πόσο συχνά ή όχι συμβαίνει κάτι τέτοιο , για το πόσο καιρό μπορεί να καθυστερήσει μία επέμβαση αν δεν έχεις το αντίτιμο ή ακόμα και να το έχεις πόσα πρέπει να πληρώσεις και καλά αν έχει να τα δώσεις αν δεν έχεις ; Πόσοι άνθρωποι δεν κινούνται νομικά ενάντια σε αυτούς τους γιατρούς γιατί τα ελάχιστα χρήματα που διαθέτουν θα τα δώσουν σε άλλους γιατρούς για να σώσουν ότι μπορεί να σώσετε και αφήνουν την τιμωρία τους στα επόμενα θύματα τους (δικαιολογημένα στο μεγαλύτερο βαθμό) και άθελα τους, αφού η ελπίδα της σωτηρίας είναι η μόνη κινητήρια δύναμή τους ;

Κοιτάζοντας τέτοιου είδους περιστατικά λυπάσαι και ως εκεί , μπείτε για λίγο όμως στη θέση συνανθρώπων που έπεσαν θύματα , οικογενειών που έχασαν τα παιδιά τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα από λάθη , ανθρώπων που τα λάθη κόστισαν ζωές και συνειδήσεις , ανθρώπων που τα λάθη τα ιατρικά που είτε γίναν άθελα είτε ηθελημένα τους ακολουθούν σε όλη τους τη ζωή στιγματίζοντας τους με μόνιμες αναπηρίες . Ξέρω είναι δύσκολο κάποιος να καταλάβει και να νοιώσει πλήρως όταν δεν έχουν διαβεί για δύσκολες περιπτώσεις τις πόρτες των νοσοκομείων και μακάρι να μην τις περάσου ποτέ.

Δεν κατηγοριοποιούμε σε καμία περίπτωση όλους τους γιατρούς , γιατί οι περισσότεροι από αυτούς τιμούν τον όρκο τους στον Ιπποκράτη και δίνουν μάχες νυχθημερόν για να σώσουν ζωές , γιατί αυτοί παλεύουν και πάλι για να διορθώσου τα λάθη που προκάλεσαν οι συνάδελφοί τους , γιατί σε αυτούς θα τρέχουμε πάντα για την λύτρωση μας από κάθε πρόβλημα υγείας . Εξάλλου τα γεγονότα του τελευταίου χρονικού διαστήματος έδειξαν περίτρανα την ηρωική τους ιδιότητα και τη μοναδική τους αγωνιστικότητα, Το μόνο που σας ζητώ είναι να μην σιωπάτε, σκεφτείτε ότι η σιωπή σας θα κοστίσει και σε άλλους .

Ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης έλεγε… “ Όταν περνάς έξω από νοσοκομείο να κάνεις 3 φορές το Σταυρό σου…Μια για τους αρρώστους….Μια για τους συνοδούς τους….Και μια για εσένα που δε βρίσκεσαι εκεί και έχεις την υγειά σου… “, σκεφτείτε απλά για πόσους λόγους μπορεί να το έλεγε !

Ιατρικά λοιπόν λάθη που σε στοιχειώνουν σε βασανίζουν , σε σημαδεύουν και σε ακολουθούν για μία ολόκληρη ζωή συνειδησιακά – συναισθηματικά ή ακόμα και βιωματικά – βιοποριστικά με ότι συνεπάγεται . Σε σκεπάζουν με ένα γκρίζο πέπλο και ενός τεράστιου γιατί … Γι’ αυτό λοιπόν μη ΣΠΙΩΠΑΤΕ γιατί λύνοντας στη σιωπή σας θα βοηθήσετε στη καταπολέμηση της εμπορευματοποίησης της ανθρώπινης ζωής και του ψυχικού πόνου !

 

 

 

Back to top button