ΓούναΚαστοριά

Απόστολος Τσούκας: “Η πικρία έχει μείνει μέσα μας” (συνέντευξη)

Η κατάσταση που βιώσαμε  με την εξάπλωση του Κορονοϊού και τα μέτρα περιορισμού των συναθροίσεων  ήταν  σίγουρα πρωτόγνωρη για τον καθένα από εμάς και για ολόκληρη την κοινωνία της Καστοριάς.

Της Δώρας Κωτσοπούλου

Μέσα σε αυτή την δύσκολη συγκυρία ακούστηκαν  διάφορες φωνές για μια ποικιλία θεμάτων που μας αφορούν άμεσα. Κυρίαρχο θέμα φυσικά η πρόληψη και η προστασία της υγείας μας και των υπολοίπων συνανθρώπων μας.

Μεγάλο ενδιαφέρον επίσης έχει προκαλέσει η  αναζήτηση ευθυνών   από ποιους μεταφέρθηκε ο θανατηφόρος ιος στην περιοχή μας ενώ μεγάλο μπούλιγκ δέχτηκαν  οι γουνοποιοί  της περιοχής μας καθώς ειπώθηκε ότι οι γουνοποιοί , ήταν αυτοί μεταξύ άλλων που μετέφεραν τον ιο από την έκθεση του Μιλάνου της Ιταλίας ,  ένα γεγονός που το διαψεύδει  κατηγορηματικά στην συνέντευξη που παραχώρησε στην ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς  «Ο Προφήτης Ηλίας», Απόστολος Τσούκας.

Περάσαμε μια πολύ δύσκολη εποχή με την εξάπλωση του κορονοϊού στην Καστοριά και ευτυχώς τώρα βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Κοιτάζοντας πίσω, τι λάθη, τι μαθήματα, και τι μηνύματα θεωρείτε ότι πήραμε σαν τοπική κοινωνία;

Περάσαμε ομολογουμένως δύσκολες ώρες, όμως εκτιμώ ότι σαν κοινωνία το ξεπεράσαμε γενναία , είχαμε δυστυχώς ορισμένες απώλειες ανθρώπινων ζωών, γεγονός που  μας λυπεί ιδιαίτερα και ευελπιστούμε να μην ξαναζήσουμε τέτοια γεγονότα.

Το μόνο καλό που βγήκε  κ. Κωτσοπούλου από όλη αυτή  την δυσάρεστη κατάσταση  είναι ότι βρήκαμε χρόνο για τα αγαπημένα  μας πρόσωπα, κερδίσαμε ίσως εκεί. Να μην γελιόμαστε όμως  τα προβλήματα αρχίζουν από δω και πέρα,  πρέπει να οπλιστούμε με υπομονή. Θα αργήσουμε να επανέλθουμε στην προ κορονιου κατάσταση όπως ήταν η  ζωή  μας όπως την ξέραμε και την βιώναμε, αλλά θα  σιγά- σιγά θα γίνει και αυτό.

Κ.  Τσούκα  πείτε μου πως  ζήσατε όλη αυτή την κατάσταση , ως Πρόεδρος, ως γουνοποιός, αλλά και ως απλός πολίτης

Κοιτάξτε ως πολίτης δεν διαφέρω από τον υπόλοιπο κόσμο, βίωσα μια πίεση πρωτόγνωρη , ως Πρόεδρος και επιχειρηματίας του κλάδου , προσπάθησα να αποδείξω ότι δεν κάναμε κάτι κακό στην περιοχή, δεν νομίζω ότι θέλαμε το κακό, η κάποιος από εμάς να ήθελε πραγματικά κάτι τέτοιο, η πικρία σε όλους μας μένει και θα μείνει  για πολύ καιρό μέσα μας διότι δεχτήκαμε πολλά πυρά . Ωστόσο επιβεβαιώθηκαν  ότι λέγαμε από την αρχή ότι οι γουναράδες δεν έφεραν τον ιό από το Μιλάνο, ο ιός   θα ερχόταν, ήρθε και έφυγε, αφήνοντας όμως κάποια κατάλοιπα.  Ενοχοποιηθήκαμε χωρίς να φταίμε σε τίποτα.

Τι πιστεύετε πρέπει να γίνει για να αντιμετωπίσει ο κλάδος της γούνας και οι επιχειρήσεις του τις ασφυκτικές συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας, τόσο πριν όσο και μετά κορονοϊού, στην Καστοριά;

Εκτιμώ , ότι αν δεν υπήρχε ο κορονιός την φετινή  χρονιά  για τον γουνοποιητικό κλάδο θα την χαρακτηρίζαμε μέτρια ως σε  καλό οικονομικό επίπεδο. Όμως τώρα μπορούμε να πούμε ότι καταστράφηκαν τα πάντα, παραμένει άλυτο  και το πρόβλημα της ρευστότητας  που αν δεν επιλυθεί κινδυνεύει και ο κλάδος και η πόλη.

Η Πολιτεία γα να ανταπεξέλθουμε  από την λαίλαπα που βιώσαμε πρέπει να δώσει φοροελαφρυνσεις ,όπως  δάνεια, επιχορηγήσεις και αποζημιώσεις κυρίως στους εργαζόμενους, διότι θα  αντιμετωπίσουμε μεγάλο πρόβλημα. Αυτές τις ήμερες αναμένουμε κάποιες ανακοινώσεις ας κάνουμε λίγη υπομονή.

Με την ευκαιρία αυτή Θα ήθελα να στείλω  και ένα μήνυμα στους συναδέλφους  μου ότι  θα κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως καλύτερο για να μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε για να ενδυναμώσουμε την οικονομική δραστηριότητα, να κερδίσουμε  τον χαμένο χρόνο, και  να κάνουμε τη γούνα όπως την ξέραμε προ κορονοιού εποχή.

Και τελειώνοντας ήθελα να τονίσω ότι είμαι περήφανος ως Καστοριανός για την υπομονή που επιδείξαμε και την τήρηση των κανόνων, κανόνες και μέτρα που μας οδήγησαν  τελικά στο ξέφωτο.

 Η αναζήτηση του τρόπου και της διαδρομής μέσω της οποίας ήρθε ο Κορονοϊός στην Καστοριά δεν χρειάζεται να αποτελεί ταμπού, θέμα για να το κρύψουμε κάτω από το πατάκι αλλά ούτε και αιτία για να κατηγορούμε και να δαχτυλοδείχνουμε συνανθρώπους και συναδέλφους μας.

Κανείς δεν αρρώστησε, έγινε φορέας ή συντέλεσε στην μετάδοση της αρρώστιας εν γνώσει του και με σκοπό να την μεταφέρει στους συγγενείς, φίλους, γείτονες, συναδέλφους και συνανθρώπους του.

Εντούτοις, μόνο όφελος θα έχουμε αν καταφέρουμε και εντοπίσουμε τα αδύνατα σημεία της διαδικασίας, επισημάνουμε τα λάθη και τις παραλείψεις των αρμοδίων και οδηγηθούμε σε μια καλύτερη και ασφαλέστερη αντιμετώπιση των κινδύνων που εγκυμονεί η παρούσα αλλά και όποια άλλη μελλοντική αρρώστα και απειλή. Καταφέραμε πολλά τις τελευταίες ημέρες, σαν άτομα και σαν κοινωνία. Σίγουρα δεν μπορούμε να αλλάξουμε από την μια μέρα στην άλλη. Ούτε μπορούμε να αποκλείσουμε τελείως ακραίες και φανατικές συμπεριφορές.

Μπορούμε όμως να τις απομονώσουμε και να μην δώσουμε σημασία, είτε πρόκειται για υπερασπιστές του κοινού καλού που κατηγορούν με περίσσεια ευκολία τον διπλανό τους, είτε πρόκειται για υπερασπιστές των ‘’αλάνθαστων’’ μελών της ομάδας και των κινήσεων τους.

Κοιτάμε μπροστά και μετατρέποντας τα λάθη σε εμπειρία, αγκαλιάζοντας όλη την κοινωνία και δείχνοντας την αλληλεγγύη μας κάθε στιγμή θα ξεπεράσουμε και αυτή την δοκιμασία.

Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

kastoria365.gr

Back to top button