Κόσμος

S-400: Η Μόσχα δηλώνει έτοιμη για νέα συμφωνία με την Άγκυρα

Έτοιμη να υπογράψει νέο συμβόλαιο για την παράδοση στην Άγκυρα αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400 δηλώνει η Μόσχα, εφόσον η Τουρκία εκφράσει σχετική επιθυμία, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Γιούρι Μπορίσοφ.

«Έχουν αυτή την επιλογή και θα υπογράψουμε τη συμφωνία, αν εκφράσουν την επιθυμία τους», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης.

Επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας ζητεί ο Μπομπ Μενέντεζ

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, σε επιστολή του προς τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ανέφερε ότι η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας απειλεί τα αμερικανικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην επιστολή του, ο Αμερικανός γερουσιαστής κατήγγειλε μεταξύ άλλων τις προκλήσεις σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ζήτησε την άμεση ενεργοποίηση των κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας, όπως αυτές προβλέπονται για την αγορά και την εγκατάσταση του ρωσικού συστήματος S-400 στο πλαίσιο του νόμου CAATSA.

Υπενθύμισε δε ότι, αν και το Κογκρέσο είχε προσπαθήσει να πείσει την Τουρκία να αποκτήσει τους πυραύλους Patriot, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επέλεξε να αγοράσει το ρωσικό σύστημα S-400.

«Η επιλογή της Τουρκίας θέτει υπό αμφισβήτηση τη δέσμευση της Άγκυρας στη συμμαχία – ένα θεμέλιο της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ – και θέτει σε κίνδυνο τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, η αγορά στρατιωτικού συστήματος 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων αποτελεί σαφώς μια σημαντική συναλλαγή με τον ρωσικό αμυντικό τομέα, όπως ορίζεται στη νομοθεσία των ΗΠΑ, η οποία ενεργοποιεί κυρώσεις. Η κατάλληλη απάντηση είναι σαφής. Κύριε υπουργέ Πομπέο, γράφω με ένα απλό αίτημα προς την κυβέρνηση: εφαρμόστε τον νόμο», συμπλήρωσε.

Στο μεταξύ, σε μια προσπάθεια να αναλάβει ρόλο κεντρικού μεσολαβητή για την πολιτική επίλυση της λιβυκής κρίσης, η Μόσχα κάλεσε σε άμεση κατάπαυση του πυρός και προσπάθησε να εμπλέξει σε αυτή τη διαδικασία την Άγκυρα και το Κάιρο, βασικούς υποστηρικτές των δύο αντιμαχόμενων στρατοπέδων.

ΑΠΕ

Back to top button