Καστοριά

Καστοριά – Συνταγή: Μπριζόλα με πατάτες τηγανιτές

Εκλεκτή ζουμερή μπριζόλα, συνοδευόμενη από τηγανιτές πατάτες με πάπρικα και μαρούλι

Από τον Σταύρο Βελλίδη

2 ώρες

Υλικά:

6 μερίδες

Για τις μαριναρισμένες μπριζόλες:
6 χοιρινές μπριζόλες
1 κ.γλ. αποξηραμένη τριμμένη ρίγανη
1 1/2 κ.γλ. μαύρο πιπέρι
1 κ.γλ. κοφτό γλυκιά πάπρικα
1 κ.γλ. πάπρικα καπνιστή
1/2 κ.γλ. κάρυ (προαιρετικά)
1/2 κ.γλ. κόλιανδρο
αλάτι κατά βούληση
3 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
2 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για έξτρα άρωμα στις μπριζόλες:
3 σκελίδες σκόρδο κομμένες στα 5
κλωναράκια θυμαριού
Για τις τηγανιτές πατάτες :
1 κιλό πατάτες πλυμένες και καθαρισμένες
2 κ.γλ. αποξηραμένη τριμμένη ρίγανη
1/2 κ.γλ. αλάτι (προαιρετικά)
ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
καπνιστή πάπρικα για το πασπάλισμα
Για το σερβίρισμα:
αποξηραμένη τριμμένη ρίγανη
θυμάρι
σαλάτα μαρούλι

Εκτέλεση:

  1. Ξεκινάμε με το μαρινάρισμα του κρέατος. Τοποθετούμε σε ένα σκεύος τις μπριζόλες, τις 3 κ.σ. ελαιόλαδο (για να κολλήσουν τα μπαχαρικά και να μαλακώσει ελάχιστα το κρέας) και όλα τα υπόλοιπα αναγραφόμενα υλικά (τη ρίγανη, το μαύρο πιπέρι, τη γλυκιά και καπνιστή πάπρικα, το κάρυ, το κόλιανδρο καθώς και το αλάτι). Ανακατεύουμε πολύ καλά με την τσιμπίδα για να μην λερώσουμε τα χέρια μας έως ότου τα υλικά αγκαλιάσουν ομοιόμορφα την επιφάνεια από κάθε μπριζόλα.

  2. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και μεταφέρουμε στο ψυγείο για μία ώρα να σταθούν.

  3. Κατόπιν αυτής της αναμονής, σε ένα γκριλ τηγάνι, ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Αφήνουμε να κάψει (να αναπτύξει θερμοκρασία), ξεσκεπάζουμε τη μεμβράνη και με τη τσιμπίδα, βάζουμε να ψηθούν 2 μπριζόλες τη φορά.

  4. Περιμένουμε να πάρει για 20 δευτερόλεπτα χρώμα, γυρίζουμε από την άλλη και ακουμπάμε πάνω από κάθε μία, 2-3 σκελίδες σκόρδο και λίγα κλωναράκια θυμάρι.

  5. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα γυρίζουμε να ψηθούν ομοιόμορφα.

  6. Παράλληλα σε μια κατσαρόλα βάζουμε αρκετό ηλιέλαιο να κάψει (να φτάσει δηλαδή η θερμοκρασία γύρω στους 190°C). Κάνουμε τέστ με το θυμάρι, βυθίζοντας το στο λάδι. Αν αρχίσει να κοχλάζει, είναι έτοιμο για χρήση.

  7. Ρίχνουμε μέσα τη μισή δόση πατάτες και τηγανίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να πάρουν χρώμα.

  8. Κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος, τοποθετούμε τη ρίγανη και προαιρετικά το αλάτι. Δεν ανακατεύουμε συνεχώς τις πατάτες διότι θα λιώσουν και θα διαλυθούν.

  9. Στη συνέχεια, μόλις οι μπριζόλες πάρουν εκατέρωθεν ένα ωραίο σκούρο χρώμα, (φροντίζοντας η εσωτερική τους θερμοκρασία να μη ξεπερνά τους 75°C διότι θεωρητικά αυτή είναι η ιδανική θερμοκρασία για ένα καλο-ψημένο κρέας !!) μεταφέρουμε σε σκεύος στο οποίο έχουμε βάλει απορροφητικό χαρτί (χαρτί κουζίνας) για να στραγγίξει το περιττό λίπος.

  10. Συνεχίζουμε τη διαδικασία για τις υπόλοιπες μπριζόλες και για τις πατάτες.

    Μόλις είναι έτοιμα, σερβίρουμε άμεσα, πασπαλίζοντας καπνιστή πάπρικα στις πατάτες, βάζοντας θυμάρι στις μπριζόλες και μαρούλι για συνοδευτικό στην άκρη του πιάτου!

cookpad.com

 

 

 

Back to top button