Κόσμος

Αλτσχάιμερ: Διπλάσιες είναι οι γυναίκες ασθενείς σε σχέση με τους άνδρες -Νευρολόγοι εξηγούν την αιτία

Πιο ευάλωτες αποδεικνύονται οι γυναίκες στη νόσο Αλτσχάιμερ, καθώς, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, διπλάσιος αριθμός γυναικών εμφανίζει αυτή τη μορφή άνοιας συγκριτικά με τους  άνδρες. Η αιτία αυτής της διαφοράς, την οποία Αμερικανοί επιστήμονες αποδίδουν στις ορμονικές αλλαγές τού γυναικείου οργανισμού εξαιτίας της εμμηνόπαυσης, είναι προς διερεύνηση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Λάιζα Μοσκόνι, από το Ιατρικό Κέντρο Weill Cornell της Νέας Υόρκης, που προχώρησαν στη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Neurology», ανέλυσαν στοιχεία για 85 γυναίκες και 36 άνδρες, από 40 έως 65 ετών. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε γνωστικά/μνημονικά τεστ, σε ιατρικές, καθώς και σε απεικονιστικές εξετάσεις. Ειδικότερα, υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία και σε τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (ΡΕΤ) προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον είχαν αρχίσει να σχηματίζονται στους εγκεφάλους τους πλάκες βήτα αμυλοειδούς – της τοξικής πρωτεΐνης που αποτελεί το «σήμα κατατεθέν» της νόσου.

Η μελέτη συνέκρινε τους άνδρες και τις γυναίκες με βάση τέσσερις βιοδείκτες-κλειδιά για την υγεία του εγκεφάλου: τους όγκους της φαιάς και της λευκής ουσίας, την ύπαρξη πλακών βήτα αμυλοειδούς και τον ρυθμό με τον οποίο ο εγκέφαλος μεταβολίζει τη γλυκόζη, μια βασική ένδειξη εγκεφαλικής δραστηριότητας. Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι οι γυναίκες είχαν χειρότερες επιδόσεις και στους τέσσερις δείκτες. Κατά μέσον όρο διέθεταν 30% περισσότερες πλάκες αμυλοειδούς στον εγκέφαλό τους συγκριτικά με τους άνδρες, 22% χαμηλότερο ρυθμό μεταβολισμού γλυκόζης, καθώς και κατά 11% μικρότερο όγκο, τόσο της φαιάς όσο και της λευκής εγκεφαλικής ουσίας.

«Περίπου τα δύο τρίτα των ανθρώπων που ζουν με Αλτσχάιμερ είναι γυναίκες και η γενική πεποίθηση είναι πως αυτό οφείλεται στη γυναικεία μακροζωία. Τα ευρήματά μας, όμως, δείχνουν ότι ορμονικοί παράγοντες είναι δυνατό να εξηγούν τις εγκεφαλικές αλλαγές. Η κατάσταση της εμμηνόπαυσης φαίνεται να είναι ο καλύτερος προγνωστικός δείκτης για τις μεταβολές στον εγκέφαλο των γυναικών, που σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ», δήλωσε η δρ Μοσκόνι. «Οι μεσήλικες γυναίκες πιθανώς κινδυνεύουν περισσότερο από Αλτσχάιμερ, λόγω των χαμηλότερων επιπέδων οιστρογόνων κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση», προσέθεσε. Πάντως, οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι θα πρέπει να γίνουν μελέτες με περισσότερους συμμετέχοντες και σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου ώστε να επιβεβαιωθεί η παραπάνω εκτίμηση.

ΑΠΕ

Back to top button