Καστοριά

Καστοριά: Έρχονται 25 μαθητές ανά τάξη στα σχολεία

Αγαπητοί γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από το πρόσφατο ΦΕΚ του νομοσχεδίου για την εκπαίδευση, που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τα τοπικά υψηλόβαθμα στελέχη της διοίκησης της εκπαίδευσης άρχισαν ήδη να εργάζονται για την πιστή εφαρμογή του. Συγκεκριμένα, επιχειρούν να δημιουργήσουν, με μετακινήσεις μαθητών από περιοχή σε περιοχή, τμήματα πρώτης δημοτικού και νηπιαγωγείων 25 μαθητών και νηπίων αντίστοιχα.

Επειδή:

1. Αποτελεί κοινή επιστημονική διαπίστωση ότι τα πολυπληθέστερα τμήματα δεν συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαιδευτικής διαδικασίας αλλά αντίθετα στην υποβάθμισή της και μάλιστα πολύ περισσότερο όταν αφορά στις μικρές-τρυφερές ηλικίες των μαθητών.

2. Η μετακίνηση των μαθητών σε μακρινότερα σχολεία θα επιβαρύνει οικονομικά την τσέπη των γονιών τους και θα αποξενώσει τα παιδιά τους από τη φυσική γειτονιά τους.

3. Ιδιαίτερα στις μέρες μας,  ενόψει του επόμενου χειμώνα, τίθεται έντονο θέμα ασφάλειας,αφού οι μαθητές θα είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι, εξαιτίας του αυξημένου συνωστισμού στις σχολικές αίθουσες και ειδικότερα σε μια περιοχή όπου δέχτηκε πολύ ισχυρό πλήγμα από την πανδημία.

4. Πολλές αίθουσες σχολικών κτιρίων αδυνατούν να φιλοξενήσουν τον επιθυμητό αριθμό μαθητών, καθώς ο κανονισμός για τα σχολικά κτίρια προβλέπει ρητά αναλογία 1 ατόμου/2 τ.μ. καθαρού εμβαδού δαπέδου, δηλ. για 25 μαθητές χρειάζεται αίθουσα 50 τ.μ. και επιπρόσθετα χώρο για τον εκπαιδευτικό και την υλικοτεχνική υποδομή (ΦΕΚ 80/Α/7-5-2018).

Για όλους τους παραπάνω λόγους εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας σε αυτήν την τεχνική-κατασκευασμένη διαδικασία δημιουργίας τόσο πολυπληθών τμημάτων, με την επιλεκτική επίκληση ,τάχα, του νόμου και θεωρούμε ότι αυτές οι ενέργειες στρέφονται ουσιαστικά εναντίον της δημόσιας εκπαίδευσης, αφού έχουν ως στόχο την υποβάθμιση της ποιότητας της εκπαιδευτικής διαδικασίας για τους μαθητές/νήπια της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του ακριτικού νομού μας. Κανένας νόμος δεν μπορεί να στρέφεται εναντίον της δημόσιας παιδείας κι εκπαίδευσης παιδιών ηλικίας 4 έως 6 ετών!!

Διεκδικούμε έναν εκπαιδευτικό ανά 15 μαθητές στα νηπιαγωγεία και Α,Β δημοτικού και έναν προς 18 για τις υπόλοιπες τάξεις. 

Καλούμε όλους τους γονείς να αγωνιστούν μαζί μας για τα δικαιώματα των παιδιών μας.

Για την Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε. Καστοριάς 

Δέλλας Ιωάννης, Σμπόνιας Βασίλειος αιρετοί ΠΥΣΠΕ

Θεοδωρακόπουλος Δημήτριος, Παρχαρίδου Άλκηστις, μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου εκπαιδευτικών Π.Ε.

Back to top button