Καστοριά – Συνταγή: Γιουβέτσι με μοσχάρι (φωτογραφίες)

Γιουβέτσι με μοσχάρι από τη Χρύσα απ’ τους Μανιάκους

1 ώρα 30 λεπτά

Υλικά:

  1. 1.200 κιλά μοσχαρίσιο κρέας κομμένο σε κομμάτια
  2. 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  3. 1 κουτί σάλτσα ντομάτας πούμαρο
  4. 1 κ.σ. ντοματοπελτέ
  5. 2-3 γαρύφαλλα
  6. Μπαχάρια
  7. 1 κ.γ. κανέλα
  8. 500 γρ. κριθαράκι χοντρό
  9. 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  10. Αλάτι
  11. Πιπέρι
  12. Ζεστό νερό

Εκτέλεση:

  1. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και ρίχνουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε.

  2. Ρίχνω το μοσχαράκι και το γυρίζω μέχρι να πάρει χρώμα.

  3. Προσθέτω το πουμαρό και τον πελτέ.

  4. Στην συνέχεια βάζω τα γαρύφαλλα, τα μπαχάρια και την κανέλα.

  5. Αλατοπιπερώνουμε και συμπληρώνω ζεστό νερό.

  6. Αφήνω να πάρει μία γερή βράση και στην συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά κι αφήνουμε να σιγοβράσει.

  7. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς.

  8. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κριθαράκι ανακατεύοντας να λαδωθεί καλά. Αυτό βοηθάει το κριθαράκι να κρατηθεί σπυρωτό

  9. Επειδή χρησιμοποιώ χοντρό σκεύος πήλινο για γιουβέτσι καλό θα είναι να το έχουμε προηγουμένως προθερμάνει και το σκεύος που θα βάλουμε το γιουβέτσι φούρνο. Έτσι ρίχνοντας το καυτό νερό στο σκεύος θα αρχίσει αμέσως να ψήνεται και να βράζει το φαγητό στο φούρνο.

  10. Αδειάζουμε κριθαράκι στο σκεύος και από πάνω βάζουμε το κοκκινιστό μοσχάρι.

  11. Βάζουμε το φαγητό στο φούρνο στην κάτω σχάρα για 30-35 λεπτά.

  12. Ενδιάμεσα ανακατεύουμε μία φορά τα υλικά.

  13. Ένα κόλπο που μου έμαθε η μαμά μου για να μην λασπώσει το γιουβέτσι είναι μόλις το βγάλουμε από το φούρνο ρίχνουμε στο σκεύος 3-4 παγάκια και ανακατεύουμε. Με αυτό τον τρόπο η θερμοκρασία του φαγητού πέφτει το μαγείρεμα αποκόπτεται και το κριθαράκι σταματά να απορροφά υγρά.

  14. Σερβίρουμε το γιουβέτσι αμέσως μόλις τραβήξει τα υγρά του. Καλή επιτυχία

cookpad.com