Ο 13χρονος «Ρομπέν των θαλασσών» δίνει μάχη με τα πλαστικά (βίντεο)

«Ό,τι πλαστικό υπάρχει σε ένα περίπτερο, το βρίσκουμε στον βυθό».

Με αυτά τα λόγια ο 13χρονος μαθητής του γυμνασίου Αβδήρων Ξάνθης, Ζήσης Βαγκούσης μας εισάγει στον θαλάσσιο κόσμο, τον οποίον προσπαθεί να προστατεύσει και να καθαρίσει.

Ο Ζήσης Βαγκούσης «μετρά» ήδη αρκετά χρόνια ενεργούς δράσης στον υποβρύχιο και παράκτιο καθαρισμό της θαλάσσιας περιοχής, όπου ζει, από πλαστικά απορρίμματα και εγκαταλελειμμένο αλιευτικό εξοπλισμό. Μάλιστα, για τη δράση του αυτή κατέκτησε πρόσφατα το 1ο βραβείο στην κατηγορία «Περιβάλλον», στα «You Smile Awards», που διοργανώνονται από το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Πήρε το «βάπτισμα του πυρός» στη θάλασσα μόλις τριών ετών, όταν έμαθε να κολυμπάει, και στα επτά του, στη θέα μιας νεκρής θαλάσσιας χελώνας που είχε ξεβράσει το κύμα στην παραλία όπου είχε πάει για μπάνιο με τον πατέρα του, άρχισε να αναρωτιέται τι θα μπορούσε να κάνει ώστε να σταματήσουν αυτά τα υπέροχα πλάσματα να πεθαίνουν εξαιτίας της πλαστικής θαλάσσιας ρύπανσης.

«Αυτό που μ’ έκανε να αναλάβω δράση, μαζί με τον πατέρα μου, ήταν οι νεκρές χελώνες στις παραλίες», εξηγεί ο 13χρονος μαθητής. «Η δράση μου όλα αυτά τα χρόνια αφορά τον υποβρύχιο -κυρίως- αλλά και τον παράκτιο καθαρισμό από διάφορα πλαστικά αλλά και από εγκαταλελειμμένο αλιευτικό εξοπλισμό, όπως δίχτυα, σχοινιά, αγκίστρια, πετονιές κ.ά., για την προστασία της θάλασσας αλλά και απειλούμενων θαλάσσιων ειδών, όπως χελώνες καρέτα καρέτα, δελφίνια, φώκιες», σημειώνει ο Ζήσης, που ελπίζει πως το παράδειγμά του θα βρει μιμητές μεταξύ και των υπόλοιπων παιδιών.

«Θέλω να ελπίζω ότι θα είμαι παράδειγμα και για τα υπόλοιπα παιδιά σε μια κοινωνία που θα σέβεται το περιβάλλον», αναφέρει χαρακτηριστικά και δεσμεύεται πως ο ίδιος, προσωπικά, θα συνεχίσει να κάνει ό,τι και σήμερα «για ένα καλύτερο μέλλον».

Κι επειδή ο θυμόσοφος λαός λέει πως «το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει», ήταν ο πατέρας του Ζήση, Μιχάλης Βαγκούσης, ο οποίος έδωσε το παράδειγμα στον γιο του και τον μύησε στον θαυμαστό κόσμο της θάλασσας, μαθαίνοντάς του να την αγαπά και να τη σέβεται.

«Ο Ζήσης ξεκίνησε συστηματικά από τα 7 να καθαρίζει τον θαλάσσιο βυθό», λέει  ο κ. Βαγκούσης, ο οποίος περιγράφει τον Ζήση ως ένα παιδί χαμηλών τόνων, με τεράστια αγάπη για τη θάλασσα και το περιβάλλον. «Να φανταστείτε ότι κάποιοι από τους καθηγητές του δεν γνώριζαν καν για τη δράση του και εξεπλάγησαν με τη βράβευση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δεν συναντούν όμως μόνο πλαστικά και αλιευτικό εξοπλισμό στον βυθό: «Με τον Ζήση έχουμε βρει το ναυάγιο μιας ανεμότρατας, η οποία χτύπησε στα βράχια και βούλιαξε. Ο ιδιοκτήτης της πήρε τα αντικείμενα αξίας που είχε πάνω και οι μηχανές και τα υπόλοιπα κομμάτια της ανεμότρατας έμειναν στον βυθό», εξηγεί ο κ. Βαγκούσης και προσθέτει στη λίστα των αντικειμένων που συναντά κανείς στον βυθό τα λάστιχα από μηχανάκια και αυτοκίνητα, όπως και διάφορα άλλα εξαρτήματα οχημάτων, ενώ έχουν βρει μέχρι και ένα drone.

Τα περίεργα ευρήματά τους και στιγμές από τη δράση τους τα ανεβάζουν στο κανάλι τους στο youtube (Nautilus Greece).

Πηγή: ΑΠΕ («Πρακτορείο 104,9 FM»), ΕΡΤ, Nautilus Greece