ΑγροτικάΚαστοριά

Δημιουργείται Μελισσοκομικό Πάρκο και Μουσείο στην Πολυκάρπη

Στην  προσπάθεια που καταβάλει ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Καστοριάς για να πάρει πιστοποίηση το καστοριανό μέλι , αλλά και το όνειρο του, τη δημιουργία  ενός μελισσοκομικού πάρκου, το οποίο  θα είναι και  μελισσοκομικό μουσείο στο δημοτικό διαμέρισμα της Πολυκάρπης,  αναφέρθηκε σε μια αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελισσοκόμων Καστοριάς κ. Γιώργος Καραταγλίδης.

Της Δώρας Κωτσοπούλου

 Περάσαμε μια πολύ δύσκολη εποχή με την εξάπλωση του κορονοϊού στην Καστοριά και ευτυχώς τώρα βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Κοιτάζοντας πίσω σαν απλός πολίτης αλλά και πρόεδρος ενός συλλόγου παραγωγών , τι λάθη, τι μαθήματα, και τι μηνύματα θεωρείτε ότι πήραμε σαν τοπική κοινωνία;

Ευχαριστώ κ Κωτσοπούλου  για το βήμα που μου δίνετε να πω μερικά πράγματα που αφορούν τον σύλλογο μας, που ιδρύθηκε στις 16 Ιανουαρίου του 2019 και που έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος. Από την φύση μου είμαι αισιόδοξο άτομο και καλοπροαίρετο, θεωρώ ότι ο κορονοιός, καλώς ήρθε , καθάρισε η ατμόσφαιρα, παγκοσμίως, οι οικογένειες μαζεύτηκαν, πριν τον ιό  δεν είχαμε ένα Σαββατοκύριακο ολοδικό μας, τώρα  καθίσαμε παραπάνω, όποιοι  όμως είχαν να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα ως ζευγάρια, τα ξεκαθάρισαν, εννοώ τα διαζύγια . Αποκτήσαμε νέες συνήθειες και  τα αντιβιοτικά των  επιστημόνων  δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν  στον νέο ιο που μπήκε ξαφνικά  στην ζωή μας, όμως  πάνω από όλα θα πρέπει  να βρεθεί  το φάρμακο για να αντιμετωπίσουμε τον ιο που καραδοκεί .

 Ξεπερνώντας αυτή την δύσκολη περίοδο και κοιτώντας το αύριο, που πιστεύετε ότι θα πρέπει να επικεντρωθούμε σαν τοπική κοινωνία ώστε να βρούμε το δρόμο της ανάπτυξης και πάλι;

Ο  παραγωγικός ιστός της πόλης  μας ήταν η γούνα όμως υπάρχει  μια κατάρρευση στον κλάδο που συμπαρασύρει  και την  Καστοριά και την καθιστά   πλέον πρώτη πόλη στην ανεργία  .Τώρα  εφόσον το τουριστικό κομμάτι με την έλευση του κορονιού  πήγε πίσω θα πρέπει να γίνουν άλλες προσπάθειες, να στραφούμε στον γεωργικό τομέα και να τελειώσει  πλέον το  Φράγμα  Νεστορίου ώστε να ανοίξουν θέσεις εργασία για να μην φεύγουν οι νέοι .

Είστε πρόεδρος του συλλόγου μελισσοκόμων. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε σαν κλάδος και πώς πιστεύετε ότι μπορούν να ξεπεραστούν; 

Κ. Κωτσοπούλου εμείς στον Σύλλογο  είμαστε 101 εγγεγραμμένα μέλη όμως  στην  Περιφερειακή ενότητα Καστοριάς, στο Τμήμα Μελισσοκομίας , Μελισσοτροφίας που τα εγγεγραμμένοι, μέλη  ως τις 31/12/ 2019 ήταν  276,  τώρα έχουν φτάσει τα 321 μέλη. Βλέπουμε μια  στροφή κάποιων, που επιλέγουν να ασχοληθούν με τον κλάδο αυτόν. Τα προβλήματα που έχει ο κλάδος, είναι ότι δεν έχει καταλάβει ο κόσμος ότι, πόσο σημασία παίζει η μέλισσα στην ζωή μας, όχι σαν τροφή, σαν διατροφική άξια, Θα αναφερθώ  για τους μηλοπαραγωγούς που πηγαίνουν ημέρα μεσημέρι να  ψεκάσουν για να βελτιώσουν την παραγωγή, θα πρέπει να μην ψεκάζουν την ώρα που κυκλοφορεί η μέλισσα, βέβαια όλα αυτά  γίνονται από αγνοία. Οι προσπάθειες  πάντως που κάνει ο σύλλογος   είναι να ενημερώνει τον αγροτικό κόσμο, να συζητά  με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και τις υπηρεσίες που  κάνουν τις δουλειές τους,  αλλά δεν υπάρχει καμιά ανταπόκριση. Εμείς κάνουμε μια επίθεση φιλίας, σε όλους αυτούς, και τους ενημερώνουμε   ότι η επικονίαση στα  φυτά τους γίνεται μέσω της μέλισσας  .Άρα οι ψεκασμοί μπορούν να γίνονται πριν τις 8 π.μ.  και μετά τις 8  μ.μ. , τότε μόνο, πάει στην φωλιά της , δηλαδή πάει για ύπνο. Οι γεωργοί βγαίνουν το μεσημέρι και ψεκάζουν  αυτά κάνουν κακό, σκοτώνοντας την μέλισσα σιγά σιγά θα εξαφανιστεί . Πέρα όμως από αυτό,   τα βήματα της Κυβέρνησης για να δώσει ώθηση στον αγροτικό τομέα  δεν είναι  γρήγορα, ωστόσο  και  οι αγρότες δεν είναι έτοιμοι να αφομοιώσουν αυτά τα οποία τρέχουν, η δεν έχουν έτοιμες τις φορολογικές τους ενημερότητες   λόγω  κρίσης η οποία  φέρνει σε αυτούς αναποδιές. Επιπλέον και  οι νέοι δεν μπορούν να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα  γιατί δεν έχουν τα κεφάλαια . θα πρέπει  λοιπόν να δοθούν  νέα κίνητρα να μπουν οι νέοι σε οποιοδήποτε τομέα αγροτικό αλλά  και στην μελισσοκομία. Εμείς ως σύλλογος θα είμαστε παρόν να βοηθήσουμε τον οποιοδήποτε νέο που θα ασχοληθεί με την μελισσοκομεία  .

Το τελευταίο διάστημα γίνονται πολλές αναφορές στην σημασία του πρωτογενή τομέα και του τουρισμού για την Καστοριά. Ποια θα μπορούσε να είναι η θέση της μελισσοκομίας σε ένα τέτοιο παραγωγικό μοντέλο και τι κινήσεις πρέπει να γίνουν από εσάς και τους αρμόδιους φορείς προς αυτή την κατεύθυνση;

Στόχος μου είναι, το Καστοριανό μέλι να πάρει την γεωγραφική ένδειξη αναγνώρισης του, δεν μπορεί ο παραγωγός όπως είναι το μήλο και το φασόλι  να  έχουν την πιστοποίηση   και το  μέλι μας, το οποίο έχει κάποια ιδιαιτερότητα να  μην έχει πάρει  ακόμη την πιστοποίηση.

Κάνουμε τώρα  προσπάθειες, με την συνεργασία του  κ. Σαββόπουλου να γίνει μια μελέτη και  να προσδιοριστούν εκείνα τα χαρακτηριστικά στοιχειά τα οποία θα δώσουν την υπεραξία στο μέλι του παραγωγού, ώστε να μην το πουλάει  κάτω του κόστους, επειδή έχει ανάγκη . Εκεί  εστιάζω  και τον  αγώνα μου, ο κ.  Σαββόπουλος το πήρε πολύ ζεστά,  Θα γίνει μια μελέτη για την γεωγραφική ένδειξη,  ώστε να μην είναι τυχαίο προϊόν το μέλι, θα είναι μέλι Καστοριάς. Στόχος είναι λοιπόν, να αναβαθμίσουμε το προϊόν και θα έχει ζήτηση στην αγορά, καθώς στα δυο βουνά μας στον Γράμμο και στο Βίτσι, η μέλισσα βρίσκει τα καλύτερα λουλούδια για να τρυγήσει και να παράξει στην συνεχεία το καταπληκτικό αυτό μέλι της περιοχής μας. Χρειαζόμαστε όμως εμπορική ταυτότητα, για το παραγόμενο μέλι και για τον παράγωγο μια σιγουριά. Ο Αντιπεριφερειαρχης Καστοριάς έχει αγκαλιάσει την πρόταση αυτή και θα την προωθήσει. Χρειαζόμαστε την γεωγραφική ένδειξη και ως σύλλογος και ως περιοχή. Δεν θα είναι με  πιστοποίηση αλλά με αναγνώριση. Ένας ακόμη στόχος είναι η δημιουργία  μελισσοκομικού πάρκου , το οποίο  θα είναι και μουσείο στο δημοτικό διαμέρισμα της Πολυκαρπης, στον χώρο του ΕΛΓΑ Δήμητρα, υπάρχει  ένα νομικό κόλλημα  ότι δεν μπορούν οι υπηρεσίες  να το παραχωρήσουν απευθείας, στον Σύλλογο, άρα πρέπει να γίνει μέσω Δήμου. Πήγα στον Δήμο έκανα την αίτηση για να μας το παραχωρήσει, στη συνέχεια  θα προσπαθήσουμε  να το εντάξουμε σε ένα πρόγραμμα, για να γίνει ένα σημείο αναφοράς όπως είναι η σπηλιά του Δράκου, ο Λιμναίος Οικισμός, έτσι  να είναι και το Μελισσοκομικό Πάρκο, να είναι επισκέψιμο από όλη την Ελλάδα, , και πόλος  έλξης τουριστών.

Πως ακριβώς θα είναι το Μελισσοκομικό Μουσείο;

Θα είναι ένα ζωντανό μουσείο, πως ξεκίνησε η ιστορία της μέλισσας, δεν θα έχει ζωντανό οργανισμό, θα είναι όμως μια  ζωντανή κυψέλη, σε μια γωνιά θα βάλουμε τις κυψέλες, από ένα συνάδελφο που θα είναι από τον τόπο εκεί, να τις βλέπουν μαζί με στολές που θα δίνουμε στα παιδιά για να αρχίσουν από μικρά να μαθαίνουν , πώς γίνεται η διαδικασία του μελιού, σε συνδυασμό με τα διαθέσιμα προϊόντα διαφόρων συναδέλφων. Ο Σύλλογος δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα, δεν είναι συνεταιρισμός απλώς, θα τα βλέπουν όλα αυτά  και μετά ας απευθύνονται στα τουριστικά μαγαζιά, να ψάχνουν τα προϊόντα να τα βρίσκουν . Παράλληλα στο κτίριο θα γίνονται  και διάφορα επιμορφωτικά σεμινάρια. Ζητώ επίτηδες το κτήριο αυτό, γιατί  είναι μέσα στην παραγωγή.  Αν τελικά παραχωρηθεί γρήγορα το κτήριο θα μπορέσουμε ξεκινήσουμε άμεσα.

 

 Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

kastoria365.gr

Back to top button