Καστοριά

Καστοριά – Συνταγή: Σπιτικός γύρος

Μόλις δοκιμάσετε την πρώτη μπουκιά δε θα το πιστεύετε! Όλες οι γεύσεις και τα αρώματα θα αναβλύζουν αρμονικά στο στόμα σας αφήνοντας μια μοναδική και συνάμα ξεχωριστή γεύση που ούτε ο έτοιμος γύρος δε θα μπορούσε να έχει!

Από τον Σταύρο Βελλίδη

Υλικά:

5-6 μερίδες

Για τον γύρο :
1,3 κιλά χοιρινό ή μοσχαρίσιο κρέας ή σουβλάκια
2 κ.γλ σκόρδο σε σκόνη
1 1/2 κ.γλ. πάπρικα καπνιστή
1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
αλάτι κατά βούληση
1 κ.σ. πιπέρι
2 κ.γλ. κύμινο
1 κ.γλ. κόλιανδρο
1 κ.σ. ρίγανη τριμμένη
2 κ.γλ. θυμάρι τριμμένο
1 κ.γλ. κάρυ
30 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1/2 κρεμμύδι
1/2 ντομάτα
Για τις τηγανιτές πατάτες :
9-10 μέτριες πατάτες
ηλιέλαιο για τηγάνισμα
1 κ.σ. ρίγανη
αλάτι κατά βούληση
Για τη σύνθεση :
10 πίτες για γύρο
3 ντομάτες ώριμες
500 γρ. τζατζίκι ή αλοιφή της αρεσκείας σας
2 κρεμμύδια
μουστάρδα
κέτσαπ
2 κ.σ. ελαιόλαδο για το τηγάνι

Εκτέλεση:

  1. Αρχικά ξεκινάμε με το κρέας. Σε ένα σκεύος ακουμπάμε ομοιόμορφα τα κομμάτια κρέατος ή τα σουβλάκια αντίστοιχα.

  2. Προσθέτουμε ένα ένα τα μπαχαρικά (τη σκόνη σκόρδου, την καπνιστή και γλυκιά πάπρικα, το αλάτι, το πιπέρι, το κύμινο, τη ρίγανη, το θυμάρι, το κάρυ και τέλος το ελαιόλαδο). Για να μη λερώσουμε τα χέρια μας, πιάνουμε με μια τσιμπίδα το κρέας προκειμένου να καλυφθεί ολόκληρη η επιφάνεια των κομματιών και γενικά να αρωματιστεί πλήρως.

  3. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε στο Ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες να μαριναριστεί. Για καλύτερο τελικό γευστικό αποτέλεσμα, θα ήταν προτιμότερο να σταθεί στο ψυγείο για όλη την νύχτα και να μαγειρευτεί την επόμενη μέρα.

  4. Μετά από 2 ώρες λοιπόν ή την επόμενη μέρα, προθερμαίνουμε τον φούρνο πολύ καλά στους 200°C στις αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα.

  5. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί, κόβουμε το κρεμμύδι στη μέση και ακουμπάμε στο κέντρο του ταψιού από τη λεία πλευρά.

  6. Καρφώνουμε δυο ξύλα από σουβλάκια παράλληλα μεταξύ τους και κάθετα στερεωμένα στο κρεμμύδι.

  7. Παίρνουμε το πρώτο κομμάτι κρέας και το τρυπάμε πάνω από τα ξυλάκια έτσι ώστε να ακουμπήσει το κρεμμύδι. Συνεχίζουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα, σαν να φτιάχνουμε ένα γιγαντιαίο σουβλάκι, τοποθετώντας τα πάνω από το πρώτο.

  8. Μόλις τελειώσει όλο το κρέας, κόβουμε στη μέση μια ντομάτα και την τρυπάμε πάνω από το τελευταίο κομμάτι (στην κορυφή), ούτως ώστε να λιώσει κατά το ψήσιμο και τα ζουμιά της να “αγκαλιάσουν” κάνοντας έτσι ζουμερό τον γύρο στη συνέχεια.

  9. Ψήνουμε για περίπου 2 ώρες μέχρι να πάρει ένα ωραίο σκούρο χρυσαφένιο χρώμα περιμετρικά αλλά να παραμείνει ελάχιστα ζουμερός εσωτερικά.

  10. Κατόπιν 2 ώρες, βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά.

  11. Για την σύνθεση του γύρου, ξεκινάμε τις πατάτες. Σε ένα πλασοτέ τηγάνι ρίχνουμε αρκετό ηλιέλαιο, φροντίζοντας να σκεπάζει όλες τις πατάτες.

  12. Στη συνέχεια, τις πλένουμε πολύ καλά σε κρύο καθαρό τρεχούμενο νερό, τις καθαρίζουμε πλένοντας τες ξανά για να φύγει το περιττό άμυλο που έχουν συσσωρευμένο.

  13. Τις κόβουμε στο επιθυμητό σχήμα ή στο κλασικό μακρόστενο παραλληλόγραμμο που έχει η τηγανιτή πατάτα.

  14. Μόλις κάψει το λάδι, προσθέτουμε το αλάτι και τη ρίγανη. Τηγανίζουμε σε δόσεις μέχρι να γίνουν τραγανές εξωτερικά, μαλακές εσωτερικά. Ο χρόνος εξαρτάται από την θερμοκρασία του λαδιού και γενικά την ισχύ της ηλεκτρικής κουζίνας. Ο μέσος όρος ετοιμασίας είναι 10-12 λεπτά.

  15. Συνεχίζουμε με όλες τις πατάτες, αφήνοντας τελικά σε ένα σκεύος με απορροφητικό χαρτί να φύγει το περιττό λάδι.

  16. Παράλληλα, συνεχίζουμε με τις πίτες. Σε ένα γκριλ τηγάνι ρίχνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο, αφήνοντας το να κάψει ελαφρά. Τοποθετούμε τις πίτες και περιμένουμε να απορροφήσουν λίγο ελαιόλαδο καθώς και να γίνουν τραγανές στην επιφάνεια για να μαλακώσουν και να διπλώνουν στη συνέχεια, ειδάλλως θα σπάνε.

  17. Κόβουμε τις ντομάτες σε ροδέλες και τα κρεμμύδια σε μικρά λωρίδες.

  18. Κόβουμε ένα μακρόστενο φύλλο λαδόκολλας, ακουμπάμε την πίτα. Αλείφουμε την επιθυμητή ποσότητα τζατζικιού ή οποιαδήποτε άλλη αλοιφή που μας αρέσει.

  19. Κόβουμε κάθετα με ένα μαχαίρι σε επιφάνεια κοπής τον γύρο και αραδιάζουμε την επιθυμητή ποσότητα πάνω από το τζατζίκι στην πίτα.

  20. Βάζουμε μια χούφτα πατάτες πάνω από τον γύρο, κατόπιν απλώνουμε δυο ροδέλες ντομάτα, λίγες λωρίδες κρεμμυδιού, προσθέτουμε μουστάρδα, κέτσαπ και τυλίγουμε τη λαδόκολλα γύρω γύρω από την πίτα.

  21. Ο γύρος είναι πανέτοιμος, συνεχίζουμε τη διαδικασία με τότε υπόλοιπους μέχρι να τελειώσουν. Σερβίρουμε όσο ακόμη παραμένουν ζεστοί !

 

cookpad.com

 

Back to top button