ΑγροτικάΚαστοριάτελευταίες ειδήσεις

Ι. Ρωμιόπουλος: Πώς ξεκίνησε η αναζωπύρωση στην Καστοριά – “Eισαγόμενος” ασθενής φαίνεται να μετέδωσε τη νόσο στην περιοχή μας

Οι ιχνηλατήσεις του ΕΟΔΥ στη Δυτική Μακεδονία έφεραν στην επιφάνεια μια ανησυχητική κατάσταση, που όμως, προς το παρόν χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς, ως “ελεγχόμενη”.

Μιλώντας στο iatropedia.gr o παθολόγος – λοιμωξιολόγος και συντονιστής ΕΟΔΥ Δυτικής Μακεδονίας, Ιορδάνης Α. Ρωμιόπουλος, περιγράφει πως εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στην Καστοριά και τι έδειξαν οι ιχνηλατήσεις και τα τεστ στον τοπικό πληθυσμό:

“Από τα 27 θετικά στο σύνολο στη Δυτική Μακεδονία, τα 24 είναι μόνο στον νομό Καστοριάς και 3 στον νομό Κοζάνης. Τα 20 κρούσματα στην Καστοριά προέρχονται από ιχνηλατήσεις θετικών κρουσμάτων, ενώ υπάρχουν και 4 ορφανά κρούσματα. Ακολούθησαν ιχνηλατήσεις αρκετές. Έχουμε πάρει περίπου 300 δείγματα στο σύνολο, από τις επαφές των θετικών ασθενών. Τα 4 ορφανά διαγνώστηκαν κυρίως στο πλαίσιο προεγχειρητικού ελέγχου, πριν από τοκετό κλπ”.

Καστοριά: Αλλοδαπός εργάτης ήταν πιθανότατα το 1ο κρούσμα του κορωνοϊού, αν και δεν υπήρξε επίσημη διάγνωση

Σύμφωνα με τον Συντονιστή του ΕΟΔΥ, κ. Ρωμιόπουλο το πρώτο επίσημα καταγεγραμμένο -και πιστοποιημένο με τεστ- κρούσμα του κορωνοϊού που διαγνώστηκε στις 24 Ιουνίου σε χωριό της Καστοριάς, ανήκε σε κάτοικο της περιοχής.

Η πολύπλοκη και διεξοδική ιχνηλάτηση, ωστόσο, σύμφωνα με τον γιατρό, αποκάλυψε μια άλλη πραγματικότητα:

“Διαπιστώσαμε λοιπόν ότι στο περιβάλλον του διαγνωσμένου ασθενή υπήρχε άλλος με ήπια συμπτώματα που παρέπεμπαν σε λοίμωξη COVID-19, μία εβδομάδα νωρίτερα, αλλά δεν πήγε να κάνει έλεγχο. Φαίνεται ότι αυτός προσέβαλλε τον ασθενή, που στη συνέχεια διαγνώστηκε θετικός, οποίος μάλιστα είχε πιο βαριά συμπτωματολογία και υψηλό πυρετό. Ο ασθενής που δεν ελέγχθηκε ποτέ, έχουμε ενδείξεις -αλλά όχι αποδείξεις- για το από που ενδεχομένως είχε νοσήσει. Φαίνεται, λοιπόν, ότι είχε έρθει σε επαφή με άλλο κρούσμα, το οποίο ήταν “εισαγόμενο”. Μετά στην ιχνηλάτηση βρήκαμε βέβαια κι άλλους”, αναφέρει ο Ιορδάνης Ρωμιόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, ο “εισαγόμενος” ασθενής που φαίνεται να μετέδωσε τη νόσο σε κατοίκους της περιοχής ήταν πιθανότατα ένας αλλοδαπός εργάτης από την Αλβανία, ο οποίος βρέθηκε στη χώρα τον Ιούνιο για να εργαστεί στη συγκομιδή μήλων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ότι στον ίδιο νομό βρέθηκαν πρόσφατα πολλοί αλλοδαποί εργάτες, προερχόμενοι από χώρες των Βαλκανίων που αντιμετωπίζουν έξαρση του κορωνοϊού.

Χωριά της Καστοριάς των 500 κατοίκων, μπορεί να φιλοξενούν έως και 250 αλλοδαπούς εργάτες, ενώ από την 1η Ιουνίου και μετά, όσοι από αυτούς βρέθηκαν στην Μακεδονία, δεν μπήκαν σε προληπτική καραντίνα, όπως συνέβαινε νωρίτερα.

Κάποιοι αρνήθηκαν μάλιστα να υποβληθούν σε τεστ, χωρίς το κράτος να μπορεί να τους υποχρεώσει να εξεταστούν.

Γιάννα Σουλάκη

iatropedia.gr

 

 

Back to top button