Κοζάνη

Το μοριακό εργαστήρι του Μαμάτσειου μένει με δύο επικουρικούς βιολόγους – Αδυναμία κάλυψης μαζικών τεστ

Η σύμβαση των τεσσάρων μοριακών βιολόγων του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης λήγει σε δέκα μέρες περίπου μετά και την ανανέωση των αρχικών δίμηνων συμβάσεών τους για έναν ακόμα μήνα. Υπάρχει δυνατότητα παράτασης για ισόχρονο διάστημα, αλλά ακόμα δεν έχει εξασφαλιστεί.

Η σύναψη της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, του Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης και του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας για την υλοποίηση ερευνητικού έργου του ΠΔΜ σε σχέση πάντα με τον κορωνοϊό COVID-19 , ύψους 24.000 ευρώ αντιστοιχούσε στην αμοιβή των επιστημονικών συνεργατών του (4 άτομα) και το κόστος των υλικών για 120 τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού.

Με το υπάρχον δυναμικό το μοριακό εργαστήρι κατάφερνε να έχει αποτελέσματα και για 80 τεστ ημερησίως , αλλά και πάνω από 100, όταν χρειάστηκε για διάγνωση κρουσμάτων σε διπλανές πόλεις, όπως η Έδεσσα. Με τους δύο επικουρικούς μοριακούς βιολόγους που προσλήφθηκαν εδώ και ένα μήνα είναι σίγουρο ότι δεν θα υπάρχει η δυνατότητα για πολλά τεστ, μιας και θα καλύπτεται μόνο η πρωινή βάρδια και όχι απογεύματα ή και σαββατοκύριακα. Με απλά λόγια χάνεται η δυνατότητα για έγκαιρες διαγνώσεις ασθενών με COVID-19 ,αφού μειώνεται στο μισό το ιατρικό δυναμικό του εργαστηρίου, παρότι υπάρχει ο εξοπλισμός λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού σε μια περίοδο αναζωπύρωσης της πανδημίας και την Π.Ε. Καστοριάς και Π.Ε. Κοζάνης στο επίκεντρο της προσοχής των ειδικών.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

prlogos.gr

 

 

Back to top button