Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Μελβούρνη: Κληροδότημα $850.000 από ζεύγος Καστοριανών σε οίκο ευγηρίας

Αποδέκτης δύο σημαντικών δωρεών έγινε πρόσφατα ο οργανισμός «Φροντίδα», με τα χρήματα να αξιοποιούνται στην ανέγερση νέου οίκου ευγηρίας στο St Albans

Πρόκειται για το ζεύγος Ιωάννου από τη Μελβούρνη που άφησαν κληροδότημα ύψους $850.000 και τον επίσης ένθερμο υποστηρικτή του οργανισμού, Αντώνιο Βήτου, με την τελευταία δωρεά του να ανέρχεται σε $80.000.

Ο Ευάγγελος και η Έλλη Ιωάννου, με καταγωγή από την Καστοριά, πραγματοποίησαν το μεγάλο ταξίδι για την Αυστραλία στα μέσα της δεκαετίας ’50.

«Ήταν απλοί άνθρωποι, μεροκαματιάρηδες που λέμε», λέει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων της «Φροντίδας» Οδυσσέας Κρυπωτός μιλώντας στο SBS Greek.

«Εναν καημό είχανε, δεν μπορούσαν να κάνουν παιδιά, αλλά είχαν πολύ αγάπη ο ένας για τον άλλον και πολλούς φίλους».

Τα τελευταία χρόνια της ζωής τους ανέπτυξαν στενή σχέση με τη «Φροντίδα», αρχικά μέσω υποστήριξης στην κ. Ελλη Ιωάννου όταν εκδήλωσε άνοια και κατόπιν αφότου μεταφέρθηκε σε οίκο ευγηρίας μέχρι που έφυγε από τη ζωή.

Ο σύζυγός της, κ. Ευάγγελος, έμεινε επίσης τρία χρόνια στις εγκαταστάσεις του οργανισμού.

Η δωρεά τους, λέει ο κ. Κρυπωτός, είναι «ένα από τα μεγαλύτερα κληροδοτήματα που έχει λάβει στην ιστορία του ο οργανισμός».

«Είμαστε πραγματικά ευγνώμονες για αυτή τη γενναιόδωρη κίνηση του ζεύγους».

Προς τιμήν τους, το όνομά τους θα δοθεί σε πτέρυγα του νέου οίκου ευγηρίας που χτίζεται στο St Albans και όπου πρόκειται να διατεθούν τα χρήματα που δώρισαν.

Στο ίδιο έργο θα διοχετευθεί και η δωρεά του αείμνηστου Αντώνη Βήτου στο πλαίσιο της διαθήκης του.

Επίσης αυτοδημιούργητος ομογενής και ένθερμος υποστηρικτής του οργανισμού, ο κ. Βήτος είχε προσφέρει επανειλημμένα δωρεές.

Ενδεικτικά προσέφερε ετησίως $10.000 στους ραδιοέρανους της «Φροντίδας».

«Έλεγε ‘χαλάλι τα λεφτά που δίνω, ξέρω ότι πάνε για καλό σκοπό’», αναφέρει ο κ. Κρυπωτός.

«Δύο πολύ σημαντικά κληροδοτήματα από ανθρώπους καθημερινούς που δεν είχανε πολλά αλλά αποφάσισαν να αφήσουν πολλά για την παροικία μας», σημειώνει.

sbs.com.au

 

Back to top button