“Το μεγάλο πρόβλημα είναι η Βόρεια Ελλάδα που επικοινωνεί με τα Βαλκάνια, κι εκεί έχουμε θέμα”, παραδέχεται ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Νικόλαος Σύψας και συμπληρώνει, ότι δεν είναι η αύξηση του αριθμού των εισερχόμενων κρουσμάτων από το εξωτερικό που προβληματίζει και η οποία ήταν αναμενόμενη, αλλά η διαχείρισή τους, όπως υπογραμμίζει.
“Τα κρούσματα τα εισαγόμενα ήδη τα διαχειρίζονται ικανοποιητικά μέχρι στιγμής με το σύστημα αυτό το οποίο υπάρχει, εκτός από ορισμένες αστοχίες”, αναφέρει.
Η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα, όμως, είναι πηγή ανησυχίας και για έναν ακόμη λόγο: γιατί επιπροσθέτως έχουμε και μετακινήσεις Ελλήνων πολιτών ένθεν κακείθεν των συνόρων. Υπάρχει βάσιμη υποψία, αναφέρει ο καθηγητής, ότι τα σποραδικά (ορφανά) κρούσματα που εντοπίστηκαν στη Θράκη, στην Καστοριά, στη Δράμα και στις Σέρρες, ότι προέρχονται από τους ταξιδιώτες του Σαββατοκύριακου, από Έλληνες δηλαδή, που πηγαινοέρχονται από τα σύνορα.
—————————————-
Εκτός από τη Σερβία, που απαγορεύθηκε η είσοδος στους πολίτες της, άλλες βαλκανικές χώρες που μας κρατούν σε ανησυχία είναι η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία στην οποία υπάρχει, επίσης, σημαντικό πρόβλημα.
Από την τελευταία χώρα μάλιστα, υπάρχει υποψία ότι υπήρξε μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού στην Καστοριά, από Αλβανούς εργάτες που ήρθαν στην Ελλάδα για να δουλέψουν στην συγκομιδή μήλων:
“Ισχύει, αλλά αν δεν εισάγουμε τους εργάτες αυτούς από την Αλβανία, δεν θα μαζευτούν τα μήλα. Το έχουμε συζητήσει το θέμα των εργατών από τα βόρεια σύνορα. Προσπαθούμε να κάνουμε όσο το δυνατόν πιο εκτεταμένο testing στους εργάτες αυτούς, για να μπορέσουν να μπουν μέσα και να πάρουν άδεια εργασίας, αλλά όμως, είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα αναμφίβολα. Δεν το συζητάμε καν”, αναφέρει ο κ. Σύψας.
Διαβάστε όλο το άρθρο της