Ως σύμβολο της παύσης που προκάλεσε στο διεθνές ποδόσφαιρο, η πανδημία του κορονοϊού, θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί, κάλλιστα, το Γουέμπλεϊ. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το εμβληματικό γήπεδο του Λονδίνου, θα φιλοξενούσε, απόψε, 90.000 φιλάθλους στον τελικό του EURO 2020, μία διοργάνωση που ανεβλήθη λόγω της πανδημίας και θα διεξαχθεί το καλοκαίρι του 2021.
Οπως είναι γνωστό, το 16ο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, αναβλήθηκε στα μέσα Μαρτίου από την UEFA, λόγω της πανδημίας, είχε προγραμματισθεί να διεξαχθεί σε δώδεκα πόλεις σε ισάριθμες χώρες, από τις 12 Ιουνίου έως τις 12 Ιουλίου.
Οσον αφορά στην διοργάνωση του 2021, οι αγώνες θα γίνουν από τις 11 Ιουνίου έως τις 11 Ιουλίου 2021, στο Άμστερνταμ, το Μπακού, το Μπιλμπάο, το Βουκουρέστι, τη Βουδαπέστη, την Κοπεγχάγη, το Δουβλίνο, την Γλασκώβη, το Λονδίνο, το Μόναχο, την Ρώμη και την Αγία Πετρούπολη.
Το εναρκτήριο λάκτισμα, θα δοθεί σε περίπου ένδεκα μήνες και τα χιλιάδες χιλιόμετρα που χωρίζουν τις διάφορες πόλεις, όπως οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και τα μέτρα καραντίνας λόγω της πανδημίας, θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στην δυνατότητα των φιλάθλων να μετακινηθούν.
Οι ελπίδες υπάρχουν, μετά την επανέναρξη, από τον Μάιο, των περισσότερων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, με αγώνες κεκλεισμένων των θυρών. Αλλά το διεθνές ποδόσφαιρο έχει σταματήσει εκ των πραγμάτων, από τον περασμένο Νοέμβριο.
Ο αγώνας μεταξύ της Γερμανίας και της Ισπανίας για το Nations League, στις 3 Σεπτεμβρίου, θα είναι ο πρώτος σε επίπεδο εθνικών ομάδων από τότε και μετά από σχεδόν 300 ημέρες… απραξίας.
«Αντιλαμβάνομαι ότι πρέπει να προστατεύσουμε τις εθνικές ομάδες, επειδή το διεθνές ποδόσφαιρο είναι για τη συντριπτική πλειοψηφία των ομοσπονδιών ζήτημα επιβίωσης», δήλωσε χαρακτηριστικά τον περασμένο Απρίλιο, ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο.
Ωστόσο, η βρετανική ομοσπονδία, εκτιμά ότι θα μπορούσε να χάσει περίπου 335 εκατομμύρια ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια λόγω της διεξαγωγής αγώνων πίσω από κλειστές πόρτες, της αναβολής του EURO 2020 και του EURO 2021 γυναικών, που αναβλήθηκε για το 2022.
AΠΕ