Καστοριά

Καστοριά – Συνταγή: Τάρτα με σμέουρα

Από τον Γιώργο Πουρναράκη

Υλικά:

Τάρτα
300 γρ. Αλεύρι
100 γρ. Άχνη ζάχαρη
5 γρ. Αλάτι
200 γρ. Παγωμένο βούτυρο (κομμένο σε κυβάκια)
1 αβγό
1 κρόκο αραιωμένο σε 1 κ.σ. Νερό
Κρέμα
150 γρ. Κρέμα γάλακτος 35%
350 ml. Γάλα φρέσκο
1 αυγό
3 κρόκους
80 γρ. Ζάχαρη
40 γρ. Κορν φλάουερ
1 κλωναράκι βανίλιας
Διακόσμηση
100 σμέουρα
Άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 στον αέρα.

  2. Κοσκινίζουμε την άχνη ζάχαρη και το αλεύρι.

  3. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, την ζάχαρη άχνη, το αλάτι και το παγωμένο βούτυρο.

  4. Φοράμε γάντια και ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να γίνει σαν βρεγμένη άμμος.

  5. Προσθέτουμε το νερό και το αυγό και ανακατεύουμε καλά.

  6. Τυλίγουνε την ζύμη με μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα.

  7. Μετά από 1 ώρα βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο και την αφήνουμε για 15 λεπτά.

  8. Απλώνουμε μια λαδόκολλα, ρίχνουμε αλεύρι και απλώνουμε την ζύμη.

  9. Ρίχνουμε λίγο αλεύρι πάνω από την απλωμένη ζύμη, βάζουμε μια λαδόκολλα από πάνω και την ανοίγουμε.

  10. Βουτυρoαλευρώνουμε την φόρμα.

  11. Τυλίγουνε την ζύμη με τον πλαστή και την τοποθετούμε πάνω από την φόρμα.

  12. Πιέζουμε καλά την ζύμη ώστε να κολλήσει στα τοιχώματα.

  13. Κουβαλούμε την ζύμη γύρω-γύρω ώστε να έχει ύψος περίπου 2 εκατοστά.

  14. Με την βοήθεια από ένα πιρούνι τρυπάμε την ζύμη στο κέντρο.

  15. Τοποθετούμε μια μεμβράνη από πάνω, ρίχνουμε όσπρια μέσα ώστε να μην φουσκώσει η τάρτα και διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα.

  16. Ψήνουμε για 30 λεπτά.

  17. Μετά από 30 λεπτά, την βγάζουμε από το φούρνο, βγάζουμε το βάρος και ξανά ψήνουμε για ακόμη 20 λεπτά.

  18. Μετά από 20 λεπτά, την βγάζουνε από τον φούρνο, την αλείψουμε με τον κρόκο και ψήνουμε για 5 λεπτά.

  19. Μόλις περάσουν 5 λεπτά, βγάζουμε την τάρτα από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 15 λεπτά.

  20. Σε ένα κατσορολάκι ρίχνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος, βάζουμε στην φωτιά το κατσαρολάκι και προσθέτουμε το κλωναράκι βανίλιας σκισμένο στα δυο.

  21. Σε ένα μπολ, ρίχνουμε το αυγό, τους 3 κρόκους, την ζάχαρη, το κορν φλάουερ και ανακατεύουμε καλά.

  22. Ρίχνουμε το 1/3 από το μείγμα με τους κρόκους στο γάλα και ανακατεύουμε.

  23. Ρίχνουμε και το υπόλοιπο μείγμα (2/3) στο γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

  24. Μόλις δέσει η κρέμα βγάζουμε το κατσαρολάκι από την φωτιά.

  25. Βάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ και τυλίγουνε με μια μεμβράνη.

  26. Όταν κρυώσει η κρέμα, αφαιρούμε την βανίλια και ανακατεύουμε με ένα σύρμα για να έχει η κρέμα μια λεία υφή.

  27. Ρίχνουμε την κρέμα πάνω στην τάρτα.

  28. Ένα-ένα βάζουμε τα σμέουρα πάνω από την κρέμα και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

  29. Η τάρτα με σμέουρα είναι έτοιμη!!! Καλή σας όρεξη !

cookpad.com

Back to top button