ΓούναΚαστοριά

Δυναμικό come back της γούνας – Συνέντευξη Απόστολου Τσούκα

Το Fur Shopping Festival 2020 θα φέρει την “ανάσταση”  του κλάδου της γουνοποιίας, μετά από μια πολύ δύσκολη υγειονομική και οικονομική περίοδο

 

Για το Fur Shopping Festival 2020, για τις επιπτώσεις που έφερε ο κορωνοϊός στον κλάδο της γουνοποιίας, αλλά και για το πώς χειρίστηκαν τα τοπικά Μ.Μ.Ε. την πανδημία του  COVID-19, μίλησε αποκλειστικά στους “Ορίζοντες” ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς “Ο Προφήτης Ηλίας” Απόστολος Τσούκας.

Της Χρύσας Κοσμίδου

Ένας ιός κατάφερε να λυγίσει ολόκληρο τον κόσμο. Δεν υπήρξαν διακρίσεις κοινωνικές, φυλετικές, οικονομικές, πολιτικές ή  θρησκευτικές. Ο COVID-19 απέδειξε το αυτονόητο, ότι όλοι είμαστε ίσοι και ότι όλοι ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα ίδια προβλήματα και τους ίδιους κινδύνους.

100 χρόνια πίσω γύρισε ο κλάδος της γουνοποιίας, λόγω κορωνοϊού

Τόσο η παγκόσμια, όσο και η ελληνική γουνοποιία, δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από τον κορωνοϊό. Εκθέσεις και δημοπρασίες δεν πραγματοποιήθηκαν, επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να μπουν σε αναστολή. Όπως όλα δείχνουν θα χαθεί και η τουριστική σεζόν και εάν δεν χαθεί, δεν θα μπορέσει με τίποτα να αναπληρώσει τους προηγούμενους μήνες αδράνειας.

«Ο COVID-19, με δύο λέξεις μας κατέστρεψε. Μας γύρισε 100 χρόνια πίσω. Θεωρώ ότι η γουνοποιία, σε παγκόσμιο επίπεδο, ξεκινάει πάλι από το μηδέν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσούκας.

Οι γουνοποιοί δεν το βάζουν κάτω – Συνεχίζουν τις προσπάθειες ανάκαμψης του κλάδου

Όπως ενημέρωσε ο Πρόεδρος του Σ.Γ.Κ. από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 3 Νοεμβρίου 2020 θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Γούνας Δυτικής Μακεδονίας το Fur Shopping Festival  «Το Φεστιβάλ Γούνας, ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια και βλέπουμε ότι σιγά-σιγά καθιερώνεται και στη συνείδηση του κόσμου και στον κλάδο μας. Είναι ένα βοηθητικό φεστιβάλ,  μετά τη Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς».

Ο Πρόεδρος τόνισε πως δύο εκθεσιακά γεγονότα, τα “σηκώνει άνετα” η Καστοριά και σημείωσε πως η Διεθνής Έκθεση Γούνας 2020, παρόλο που είχε προγραμματιστεί για τον περασμένο Μάιο, λόγω των υγειονομικών εξελίξεων ακυρώθηκε και μετατέθηκε για το 2021. Μάλιστα την επόμενη εβδομάδα τα μέλη του Συνδέσμου, θα πραγματοποιήσουν Δ.Σ. προκειμένου να αποφασίσουν για τις ημερομηνίες διεξαγωγής της Δ.Ε.Γ. 2021. Όσον αφορά την επιλογή ημερομηνίας του F.S.F. ο κ. Τσούκας ενημέρωσε πως «Θεωρήσαμε ότι είναι η κατάλληλη περίοδος. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, προκειμένου να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία το F.S.F. Έχουμε ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία του. Βέβαια, ελπίζουμε να μην υπάρξει εκ νέου έξαρση του κορωνοϊού και να κυλήσουν ομαλά τα πράγματα».

Ο κ. Τσούκας, συγκρατημένα αισιόδοξος για το επερχόμενο F.S.F. δήλωσε πως πιστεύει ότι θα υπάρξει έντονη συμμετοχή από την πλευρά των εκθετών, αλλά και ικανοποιητική επισκεψιμότητα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Δ.Σ. του Συνδέσμου, αφουγκραζόμενο τη δύσκολη οικονομική  κατάσταση που βιώνουν οι γουνοποιοί, θα προβεί σε ειδικές τιμές ενοικίασης των περιπτέρων «Είναι αυτονόητο πως οι φετινές τιμές συμμετοχής στο φεστιβάλ, θα είναι τιμές στήριξης προς τους συναδέλφους και προς τον κλάδο μας. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, γιατί οφείλουμε να βοηθήσουμε τους συνάδελφους γουνοποιούς», είπε ο κ. Τσούκας.

Η υγεία πάνω από όλα

Το Δ.Σ. του Συνδέσμου, ήδη έχει ξεκινήσει τις προετοιμασίες για το Fur Shopping Festival. Κύριο μέλημα τού Δ.Σ. είναι η υγεία και η ασφάλεια των εκθετών και των εμπορικών επισκεπτών και για το λόγο αυτό, την Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020 επικοινώνησαν με εταιρία, η οποία θα πιστοποιήσει ότι το Εκθεσιακό Κέντρο και η Έκθεση είναι κατά του COVID-19 «Θα έχουμε στα χέρια μας την πιστοποίηση, η οποία θα αναφέρει ότι το κτίριο είναι πεντακάθαρο και απολύτως ασφαλές. Μάλιστα την Κυριακή 12 Ιουλίου, εκπρόσωποι της εταιρίας θα έρθουν στην Καστοριά. Θεωρώ αυτονόητο, ότι θα λάβουμε όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας και ότι θα έχουμε επιπλέον άτομα στο ιατρικό προσωπικό», είπε ο Πρόεδρος.

Α. Τσούκας: «Οι τοπικοί δημοσιογράφοι επέβαλλαν μια άσχημη εικόνα της Καστοριάς, στην υπόλοιπη χώρα»

Κλείνοντας ο Πρόεδρος του Σ.Γ.Κ., ερωτώμενος  για τον στιγματισμό της Καστοριάς,  σε σχέση με τα κρούσματα του κορωνοϊού, δήλωσε πως «Ειλικρινά, λυπάμαι πολύ που το λέω, αλλά την Καστοριά, την στιγματίσατε εσείς οι δημοσιογράφοι. Το θεωρώ εκτός λογικής η Αθήνα να έχει ένα κρούσμα και η Καστοριά είκοσι. Πραγματικά, δεν  ξέρω τι να υποθέσω, κάποιος δεν κάνει μάλλον καλά τη δουλειά του.  Κάποιοι τα βγάζουν όλα στη φόρα και κάποιοι τα κρύβουν όλα.  Δυστυχώς, οι τοπικοί  δημοσιογράφοι επέβαλλαν στην υπόλοιπη Ελλάδα, μια άσχημη εικόνα της Καστοριάς. Πουθενά αλλού στην χώρα, δεν συνέβη αυτό».

 

orizontespress.gr

Back to top button