Καστοριά

Συνέντευξη του προέδρου της Τοπικής Διοίκησης Καστοριάς Πέτρου Τσιόλα για τη Διεθνή Ένωση Αστυνομικών (International Police Association)

 Ο Πρόεδρος της Τοπικής Διοίκησης Καστοριάς της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών κ. Πέτρος Τσιόλας σε συνέντευξη του στην εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ μιλάει εφ’ όλης της ύλης για την Διεθνή Ένωση Αστυνομικών (International Police Association – IPA),  να κατανοήσουμε τι είναι η IPA, τι επιδιώκει, τι προσφέρει και ποιες δράσεις πραγματοποιηθεί. 

Της Ελένης Κωστοπούλου

Συχνά γίνεται λόγος για τις δράσεις που πραγματοποιεί η  IPA, οι οποίες, όπως τονίζεται συμβάλλουν στην προώθηση των βασικών Αρχών που διέπουν στην Ένωση. Θέλετε να μας μιλήσετε για το τι ακριβώς είναι η IPA,  IPA Houses , IPAClub και ποιες είναι οι δράσεις της; 

Κα Κωστοπούλου, σας ευχαριστώ πολύ για το βήμα που μου δίνεται, ώστε να μάθει και ο κόσμος τι είναι η Διεθνής Ένωση Αστυνομικών (International Police Association – IPA).

Η Διεθνής Αστυνομική Ένωση (Δ.Ε.Α.) είναι ένας οργανισμός φιλίας για τα μέλη της αστυνομικής οικογένειας, (εν ενεργεία και συνταξιούχοι) και χωρίς διάκριση ως προς την κατάταξη, τη θέση, το φύλο, τη φυλή, τη γλώσσα ή τη θρησκεία. Ιδρύθηκε το 1950 στην Αγγλία από τον Αρχιφύλακα Arthur Troop.

Έχει περί τα 360.000 μέλη σε σχεδόν 100 χώρες, εκ των οποίων τα 65 είναι Εθνικά Τμήματα και εκπροσωπούμαστε σε 5 ηπείρους. Το σύνθημά μας είναι «Servo per Amikeco» – Υπηρετώ δια της Φιλίας»

Είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση και οι στόχοι της είναι να δημιουργήσει και να ενισχύσει τους δεσμούς φιλίας μεταξύ των μελών της αστυνομικής υπηρεσίας, να προωθήσει τη διεθνή συνεργασία σε κοινωνικούς, πολιτιστικούς και επαγγελματικούς τομείς, να ενθαρρύνει την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των λαών, τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης, τη βελτίωση της δημόσιας εικόνας της αστυνομικής υπηρεσίας και την ενίσχυση και αναγνώριση του IPA από διεθνείς οργανισμούς.

Η Δ.Ε.Α. δεσμεύεται για τις αρχές που ορίζονται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως υιοθετήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1948, και βρίσκεται σε Συμβουλευτική (Ειδική) Κατάσταση με το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών και επίσης βρίσκεται σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών και την ΟΥΝΕΣΚΟ.

Είναι ο συνδετικός κρίκος όλων των Οργανώσεων της Αστυνομίας και η γέφυρα με τον πολίτη. Είναι με λίγα λόγια ο χώρος όπου ο Αστυνομικός αισθάνεται την ανάγκη να αναζητήσει τη φιλία, την ειλικρινή, την ανιδιοτελή, την πραγματική και πέρα από τα εθνικά σύνορα.

Τι Επιδιώκει τώρα η Ένωση αυτή…

Τη δημιουργία πνεύματος αλληλεγγύης, φιλαλληλίας, αμοιβαίας κατανόησης, φιλίας και αδελφοσύνης, μεταξύ των αστυνομικών και των οικογενειών τους σε Εθνική και Παγκόσμια κλίμακα. Την ανταλλαγή επαγγελματικών γνώσεων και πείρας στο χώρο της Αστυνομίας με σκοπό τη διευκόλυνση της Διεθνούς

Συνεργασίας. Το σημαντικότερό όμως για εμένα είναι ότι επηρεάζει θετικά με τη βοήθεια της δημοσιότητας, την εικόνα της Αστυνομίας και τις σχέσεις της, με τον Πολίτη.

Επιδιώκει την ενεργό συμμετοχή σε κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις και την προσφορά πολύπλευρης συνδρομής στο κοινωνικό σύνολο.

Τέλος, επιδιώκει την ανάπτυξη και καλλιέργεια αθλητικού πνεύματος και την ίδρυση και λειτουργία αθλητικών χώρων.

 Επίσης, θέλω να αναφέρω τι προσφέρει για τα μέλη της η Δ.Ε.Α.

Προσφέρει λοιπόν ένα ευρύ πρόγραμμα εκπαίδευσης με τη βοήθεια σεμιναρίων στο Διεθνές Κέντρο Πληροφόρησης και Εκπαίδευσης (ΙΒΖ) στο Ανάκτορο Gimborn στη Γερμανία, με χρηματική επιδότηση στα συμμετέχοντα μέλη της.

Μία ετήσια Διεθνή Συνάντηση για τους νέους σε διαφορετικό κάθε φορά μέρος του κόσμου, στην οποία συμμετέχουν παιδιά μελών της.

Διεθνή Σεμινάρια για νέους, παιδιά των μελών της στο Διεθνές Κέντρο Πληροφόρησης (ΙΒΖ) στο Ανάκτορο του Gimborn.

Την ανταλλαγή νέων, τέκνων μελών της ΙΡΑ, στους οποίους δίνει την ευκαιρία να ζήσουν σε φιλικό-οικογενειακό περιβάλλον, να γνωρίσουν νέα ήθη και έθιμα και να τελειοποιήσουν μια ξένη γλώσσα.

Η σημαντικότερη όμως προσφορά είναι οι εξυπηρετήσεις και η οικονομική ενίσχυση προς τα μέλη της, τα οποία περιήλθαν σε δυσχερείς καταστάσεις, ιδιαίτερα από πλευράς υγείας.

Τέλος, προσφέρει φτηνά καταλύματα στους αναγνωρισμένους Ξενώνες διαφόρων χωρών. Αυτά είναι τα γνωστά IPA Houses, όπου τα μέλη μας μαζί με τις οικογένειες τους ή και με φίλους, μπορούν να διαμείνουν σε όλο τον κόσμο, σε σπίτια ή και καταλύματα, που είτε δόθηκαν ως δωρεά στην Δ.Ε.Α. (Ι.Ρ.Α.) είτε αγοράστηκαν με πόρους του εκάστοτε Εθνικού Τμήματος. Σήμερα, η Δ.Ε.Α. διαθέτει 42 ακίνητα σε 16 Εθνικά Τμήματα, όπου τα μέλη μπορούν να μείνουν σε καταλύματα με λογικές τιμές.

Σε τοποθεσίες όπως το Παρίσι και το Βερολίνο μέχρι τα όμορφα χειμερινά περίχωρα της Λαπωνίας στη Φινλανδία και στην Αυστραλιανή Χρυσή Ακτή, τα IPA Houses προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία να ταξιδέψουν τα μέλη μας στον κόσμο και να γνωρίσουν νέα μέλη. Δίπλα σε αυτά τα σπίτια υπάρχουν εκατοντάδες επιλογές «άλλων καταλυμάτων», συμπεριλαμβανομένων και εξοχικών κατοικιών και των εκπτώσεων στα ξενοδοχεία, με τον αριθμό των επιλογών να αυξάνεται κάθε χρόνο.

Οι ξενώνες αυτοί προσφέρουν φιλοξενία στα μέλη μας με μικρό αντίτιμο συνδρομής για να καλύπτουν τα διαχειριστικά τους έξοδα και όσα περισσεύουν επενδύονται και πάλι στους ξενώνες, ώστε διαρκώς να αναβαθμίζονται  προς όφελος όλων μας.

Οι διαχειριστές των IPA Houses είναι καλοπροαίρετοι συνάδελφοι, οι οποίοι δέχθηκαν ευχαρίστως και χωρίς καμία αμοιβή να εξυπηρετούν τους συναδέλφους- φίλους και τις οικογένειές τους, εννοείται βέβαια ότι δεν θα είναι υπηρέτες κανενός.

Είναι μία οικονομική διευκόλυνση για τα μέλη μας και ταυτόχρονα η έμπρακτη απόδειξη των αξιών του SERVO PER AMIKECO.

Σχετικά με το ΙΡΑClub, έχω να πω ότι είναι μια προσπάθεια της Δ.Ε.Α. να εξυπηρετήσει και να βοηθήσει τα μέλη της να έχουν καλύτερες τιμές (ποσοστό έκπτωσης ) σε διάφορα καταστήματα και επιχειρήσεις. Στην Καστοριά δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα μια τέτοια κίνηση. Ευελπιστώ στο μέλλον να γίνει.

Σκοπεύετε τοπικά να αναλάβετε κάποιες δράσεις; 

 Με το πρώτο διοικητικό συμβούλιο καθορίζεται το πρόγραμμα και το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούμε και θα αποφασιστούν οι δράσεις που θα πραγματοποιήσουμε.

Είναι στις προτεραιότητές σας να διοργανώσετε εθελοντική αιμοδοσία για την τράπεζα της Ελληνικής Αστυνομίας;

 Είναι από πρώτες μας προτεραιότητες να διοργανώσουμε μια εθελοντική αιμοδοσία, για την οποία και θα λάβετε γνώση.

Έρχεστε σε επαφή με άλλες Τοπικές Διοικήσεις του Εξωτερικού;

 Φυσικά…. Έχουμε άριστες σχέσεις με τα μέλη του Εθνικού Τμήματος της Ρουμανίας, της Αλβανίας, της Γερμανίας της Βουλγαρίας και με κάθε ευκαιρία τους προσκαλούμε και μας προσκαλούν…. Στη 15η Φιλική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Καστοριά το Νοέμβριο του 2019, είχαμε επίσημους καλεσμένους από τα Εθνικά Τμήματα της Ρουμανίας, της Αλβανίας και της Βουλγαρίας…

Στο σημείο αυτό θέλω και δημόσια να ευχαριστήσω όλους όσοι βοήθησαν στο να πραγματοποιηθεί το συνέδριο αυτό και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία.

Είναι στις προθέσεις σας το επόμενο διάστημα να  γίνει κάποια ημερίδα,  ώστε να έρθουν εξειδικευμένα άτομα από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για να υπάρξει σωστή ενημέρωση για τις παγίδες του διαδικτύου σε παιδιά και γονείς; 

Για το θέμα των δράσεων αποφασίζει το Δ.Σ. μετά από τις προτάσεις που θα κατατεθούν. Μια τέτοια ημερίδα είναι φυσικά μια πολύ καλή πρόταση… την οποία και θα λάβουμε σοβαρά υπόψη….

Το πανελλήνιο συνέδριο της IPA θα πραγματοποιηθεί στις 10-12 Ιουλίου στην Λεπτοκαρυά και θα έχει εκλογικό χαρακτήρα. Εκεί, θα υπάρχει υποψήφιος από την Τοπική IPA  Καστοριάς; 

Στο συνέδριο θα εκπροσωπήσω εγώ με την ιδιότητα του Πρόεδρου, την Τ.Δ. Καστοριάς. Ένα πολύ κρίσιμο συνέδριο, αφού θα αναδειχτεί νέο Πανελλήνιο Δ.Σ…. Από Καστοριά δεν υπάρχει καμία υποψηφιότητα.

 

Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Back to top button