Σαν σήμερα: Η άγνωστη αστική μάχη στο Άργος Ορεστικό

Το χρονικό διάστημα από τον Ιούνιο του 1941 έως τον Σεπτέμβριο του 1943 η περιοχή της Καστοριάς βρισκόταν υπό ιταλική κατοχή.

Στις αρχές Μαρτίου του 1943 συνέβη η πρώτη μεγάλη επιτυχία της Εθνικής Αντίστασης, κατά τη νικηφόρα μάχη στον Φαρδύκαμπο Σιάτιστας, όπου συνασπισμένα τμήματα του ΕΛΑΣ και της ΕΚΑ κατάφεραν μια μεγαλειώδη νίκη εναντίον των ιταλικών δυνάμεων.

Παράλληλα, στις 4 Μαρτίου ο καπετάνιος Γιώργης Γιαννούλης εισήλθε στο Νεστόριο, ξεκινώντας την Αντίσταση στην Καστοριά. Στις 11 Μαρτίου οι ΕΛΑΣίτες εισέρχονται για μια ημέρα στο Άργος Ορεστικό και καταδιώκουν τις ιταλικές δυνάμεις που κατέφυγαν στην Καστοριά.

Η ιταλική απάντηση στις κινήσεις των ελληνικών αντιστασιακών κινημάτων ήταν άμεση με τη δημιουργία του «Αξονοβουλγαρομακεδονικού Κομιτάτου» (ΜΒΚΟ) , μιας στρατιωτικής οργάνωσης τοπικών βουλγαρόφρονων κατοίκων που συνόδευε και υποστήριζε τις επιχειρήσεις των ιταλικών δυνάμεων. Ηγέτες του Κομιτάτου στην Καστοριά ήταν ο πρόεδρος Παν. Μακρής, ο αντιπρόεδρος Λουκάς Δαμιανίδης, οι Κοσμάς και Νικ. Σιστοβάρης, ο Κων. Παπαντωνίου, ο Κοσμάς Κυριακόπουλος και ο Πασχ. Γιαννάκης.

Φρούραρχος του φρουραρχείου του Κομιτάτου Καστοριάς ορίστηκε ο Νικ. Σιστοβάρης (Μπαϊ-Κόλες) και του φρουραρχείου Άργους Ορεστικού ο Λουκάς Δαμιανίδης.

Διαβάστε τη συνέχεια στα Ιστορικά Καστοριάς

 

 

 

1 σχόλιο

  1. Ο/
    Σε συζήτηση που ειχα με το θείο της μανας μου 89 χρονων και με πληρη διαυγεια που θυμαται τα γεγονότα,μου ανεφερε οτι οι κομιτατζίδες το ενα τριτο του κτιριου το ειχαν για γραφεια και το υπολοιπο λειτουργουσε ως οικος ανοχης.Στα δε κρατητήρια όποιος εμπαινε δε ξαναβγαινε.Θυμαται επισης την καταδρομικη επιχειρηση των ανταρτων εναντιον των κομιτατζιδων τους οποιους πεταγαν απο τα παραθυρα.
    Απο τους κομιτατζιδες υπεφεραν περισσοτερο οι προσφυγες ειδικα στην περιοχη του Αργους Καλλιθεα(τεπες η παλια οναμασία) και συμφωνα με τα λεγομενα του πισω απο τα ΣΟΑ του Αργους,στο δημαρχειο,υπηρχε ενα μεγαλο λευκαδι οπου οι κομιτατζιδες εκτελουσαν πολιτες.Ολα αυτα τα εχω ηχογραφημενα οπως και οτι ο θειος της μανας μου ζει ακομα