Ελλάδα

Συνέντευξη του Περικλή – Νεκτάριου Παπακωνσταντίνου, προπονητή των Ακαδημιών του ΑΡΗ

Στις 4 Ιουλίου του 2004, η Εθνική Ελλάδος κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης στο Euro της Πορτογαλίας. Με την ευκαιρία λοιπόν, της “επετείου” των 16 ετών, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον προπονητή Περικλή – Νεκτάριο Παπακωνσταντίνου και είχαμε μία ευρεία συζήτηση για την πορεία του αθλητισμού.

Της Ελένης Κωστοπούλου

Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για εσάς, για να σας γνωρίσει και ο κόσμος καλύτερα;

Καταρχάς να σας ευχαριστήσω για την φιλοξενία. Είμαι κάτοχος πτυχίου UEFA B από το 2008. Τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι κυρίως με τμήματα υποδομών ποδοσφαίρου καθώς θεωρώ την ενασχόληση με αναπτυξιακές ηλικίες ιδιαίτερα δημιουργική.

Αν πιστεύετε ότι οι ξένοι ποδοσφαιριστές, οι οποίοι, είναι ένα συντριπτικά μεγάλο κομμάτι του ρόστερ των μεγάλων ελληνικών ομάδων, κάνουν ζημιά στον Έλληνα ποδοσφαιριστή.

Ξένοι ποδοσφαιριστές που θα κάνουν την διαφορά χρειάζονται στο ποδόσφαιρό μας. Αυτοί θα βοηθήσουν τους νεαρούς Έλληνες ποδοσφαιριστές και γενικά θα συμβάλουν στο να ανέβει το επίπεδο του ποδοσφαίρου μας. Διαφωνώ με την ποσότητα, καθώς θεωρώ ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ξένων ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στο Ελληνικό Πρωτάθλημα μπορούν να αντικατασταθούν επάξια από νεαρούς Έλληνες ποδοσφαιριστές, οι οποίοι βέβαια θα είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι και έτοιμοι να ανταπεξέλθουν.

Θεωρείτε ότι οι νεαροί Έλληνες ποδοσφαιριστές είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι, έτσι ώστε να μπορούν άμεσα να επανδρώνουν τα ροστερ των Π.Α.Ε?

Σε αυτό είμαστε αποκλειστικά υπεύθυνοι οι προπονητές τμημάτων υποδομής. Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία, καθώς πολλές φορές στο βωμό ενός αποτελέσματος, ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες, π.χ 13-14 ετών αλλά δυστυχώς και σε μικρότερες, ξεχνάμε την εκπαίδευση. Ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές “ευνουχίζονται”. Π.χ τους απαγορεύουμε στην επιθετική ζώνη να ντριπλάρουν, με αποτέλεσμα στο μέλλον οι Π.Α.Ε να αγοράζουν τον Λατινοαμερικάνο ο οποίος όταν η μπάλα “καίει” απέναντι σε μια οργανωμένη άμυνα έχει την δυνατότητα να κάνει το “ρήγμα” ντριπλάροντας. Οι συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές έχουν εκπαιδευτεί διαφορετικά για αυτό και μπορούν να το κάνουν. Το ταλέντο υπάρχει στην Ελλάδα, απλά εμείς οι προπονητές αναπτυξιακών ηλικιών πρέπει να αντιληφθούμε ότι το έπαθλό μας είναι η ανάδειξη ποδοσφαιριστών και όχι η συλλογή νικών από αγώνες υποδομών. Προσωπικά είμαι υπέρ της κατάργησης των βαθμολογιών μέχρι την ηλικία των 14. Τα παιδιά έτσι και αλλιώς έχουν από την φύση τους το κίνητρο της νίκης. Οι βαθμολογίες το μόνο που κάνουν ίσως είναι να βάζουν στο “τρυπάκι” της βαθμοθηρίας εμάς τους προπονητές με αποτέλεσμα να βάζουμε σε δεύτερη μοίρα το κομμάτι της εκπαίδευσης Τέλος, θέλω να πω ότι ένας νεαρός ποδοσφαιριστής που θα μπει στο Ανδρικό ποδόσφαιρο πρέπει να έχει εκτός από το τεχνικοτακτικό υπόβαθρο και το ψυχικό υπόβαθρο να ανταπεξέλθει.

Τι γνώμη έχετε για τη χορήγηση διπλωμάτων προπονητών UEFA;

Η χορήγηση των πτυχίων UEFA είναι αρκετά αυστηρή. Τα ποσοστά των επιτυχόντων γενικά σε όλες τις σχολές είναι συνήθως γύρω στο 30% με 40%. Η απόκτηση ενός πτυχίου είναι επιτακτική, καθώς σε βάζει στην σωστή κατεύθυνση. Το πτυχίο είναι όμως, απλά μια καλή βάση, πάνω στην οποία πρέπει να δουλεύεις καθημερινά. Η δουλειά και η αντιληπτική ικανότητα του καθενός τον καθιστά καλό, κακό ή μέτριο προπονητή.

Η τελευταία αγωνιστική χρονιά σας βρήκε στις Ακαδημίες του Άρη Θεσσαλονίκης. Πώς κρίνετε το επίπεδο των Ακαδημιών του συγκεκριμένου Ιστορικού Συλλόγου?

Τα τελευταία χρόνια στις Ακαδημίες του Άρη γίνεται εξαιρετική δουλειά, καθώς έχουν ασχοληθεί με το κομμάτι αυτό αξιόλογοι άνθρωποι. Αναφέρομαι και σε παράγοντες αλλά και προπονητές. Υπάρχει τεράστιο ταλέντο αντάξιο του ονόματος του Συλλόγου. Είχα την τύχη να προπονήσω μια εξαιρετική φουρνιά (τους γεν.2007). Ήταν μια ωραία αλλά συνάμα και δύσκολη λόγω της πανδημίας χρονιά. Επί ευκαιρίας θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Κύριο Αλεξιάδη Πάνο για την εξαιρετική συνεργασία. Ένας πραγματικός Αρειανός που έχει συμβάλει καταλυτικά στην εξέλιξη των Ακαδημιών του Άρη.

Που θα σας βρει ποδοσφαιρικά η επόμενη χρονιά?

Αυτή την στιγμή που μιλάμε δεν υπάρχει κάτι. Όταν υπάρξει θα σας ενημερώσω για αποκλειστική είδηση, (ακολουθούν γέλια).

Τι ευχή θα θέλατε να κάνετε για τη νέα αγωνιστική χρονιά;

Εύχομαι η νέα αγωνιστική χρονιά να είναι γεμάτη υγεία. Με την πανδημία που περάσαμε αντιληφθήκαμε την αξία της καθημερινότητας. Αυτά που φαντάζουν μικρά είναι τελικά πολύ σημαντικά. Καλό καλοκαίρι σε όλους.

ysterografa.gr

 

 

Back to top button