Καστοριά

Καλοκαίρι 2020: Ζήσε σαν τουρίστας στην Καστοριά

Ίσως κάποιοι διαβάζετε αυτό το κείμενο στην αναπαυτική ξαπλώστρα μιας αμμουδερής παραλίας απολαμβάνοντας έναν παγωμένο καφέ και δε θα συνεχίσετε, αφού θα προτιμήσετε να πεταχτείτε για μια βουτιά…

Της Χρυσούλας Κυρατζή

Οι υπόλοιποι, λοιπόν, που βρισκόμαστε σε ένα αδιάφορο γραφείο, κάνουμε ένα διάλειμμα από τις πρωινές δουλειές στο σπίτι, ετοιμαζόμαστε για τα ψώνια της ημέρας ή απολαμβάνουμε έναν περίπατο μετά τον καφέ στην παραλία, πρέπει να βρούμε τρόπους να χαρίσουμε στους εαυτούς μας όμορφες στιγμές αυτό το Σαββατοκύριακο και όλο το υπόλοιπο του φετινού Καλοκαιριού.

Βρισκόμαστε ήδη στο δεύτερο μισό του Ιουλίου και αν δεν το συνειδητοποιήσατε το Καλοκαίρι, όχι απλώς έφτασε, αλλά μας προσπερνάει και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς. Τι κι αν η θερμοκρασία ακόμα στην Καστοριά θυμίζει τέλος Άνοιξης….

Όσοι δεν προγραμματίσετε αποδράσεις σε παραθαλάσσιους προορισμούς για φρέσκο ψαράκι και ουζομεζέδες, δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να Ζήσετε στην πόλη μας σαν τουρίστες:

Επισκεφθείτε ένα Μουσείο:

Κανονίστε τη βόλτα στο Βυζαντινό μουσείο που πάντα αναβάλατε. Κάντε ένα ταξίδι στον χρόνο με μια σύντομη ξενάγησή σας στο Λαογραφικό Μουσείο. Επισκεφθείτε το Ενυδρείο με τα ψάρια της λίμνης. Ψάξτε τον Δράκο στο Σπήλαιο λίγο πριν τη Μαυριώτισσα.

Υπάρχουν επιλογές…

Δείτε τα κτίρια με άλλο μάτι:

Έχετε παρατηρήσει πόσοι αρχιτεκτονικοί θησαυροί, αλλά και πόσα τσιμεντένια εκτρώματα στέκουν ανάμεσά μας; Πάρτε τη φωτογραφική μηχανή (ή φορτίστε το κινητό) και προσπαθήστε να ανακαλύψετε εκείνο που θεωρείτε το πιο όμορφο και εκείνο που βρίσκετε πιο άσχημο κτίριο της πόλης

Βρειτε το πιο περιποιημένο, αλλά και το πιο παρατημένο στην τύχη του. Δείτε μόνοι σας σε ποιες συνθήκες ζουν οι συμπολίτες μας. Την εικόνα της πόλης από μέσα, μακριά από τις φωτογραφίες card postal. Γνωρίστε τα στενά που δεν έχετε διαβεί ποτέ.

Προϋποθέτει περπάτημα και διάθεση για ψάξιμο. Η πρόκληση  φυσικά, είναι να ανακαλύψετε κρυμμένους αρχιτεκτονικούς «θησαυρούς» και «άνθρακες», αποφεύγοντας τα προφανή. Κάποια στενά θα σας εκπλήξουν!

Μπείτε στη λίμνη

Εφόσον και φέτος, παρά τις δηλώσεις, κανένα καράβι δεν λειτουργεί για να σας ξεναγήσει στα νερά της Ορεστιάδας, μπορείτε να βρείτε εναλλακτικές λύσεις, εξίσου ή και περισσότερο ενδιαφέρουσες.

Κάντε μια βουτιά στην πλαζ. Θα ξαφνιαστείτε όταν βρεθείτε ανάμεσα στο πλήθος συμπολιτών μας που απολαμβάνουν ηλιοθεραπεία, βουτιές και παιχνίδια στην πλαζ (στον δρόμο προς Νοσοκομείο, για όσους δεν γνωρίζουν). Ομπρέλα, μαγιό, καλή διάθεση και φύγατε…

Όσοι θέλετε να πάτε ένα βήμα παραπέρα, ζητήστε την εμπειρία και την καθοδήγηση του Σταύρου Θεοδοσόπουλου και μυηθείτε στον κόσμο του θαλάσσιου σκι(Info). Μια εμπειρία χωρίς ηλικιακά όρια και δεσμεύσεις, που όλοι θα έπρεπε να προσφέρουμε στους εαυτούς μας. Αν πάλι δεν σας αρέσει η ταχύτητα, φορέστε καπέλο και κάντε μια χαλαρωτική βόλτα με τα κανό καγιάκ της Kastoria Outdoors.

Κάντε το γύρο της λίμνης

Αν η ιδέα και μόνο να μπείτε στη λίμνη σάς προκαλεί δυσφορία, απολαύστε μια γυρολιμνιά.

  • Με τα πόδια

Φορέστε άνετα αθλητικά παπούτσια και ρούχα, «φορτώστε» στο κινητό την αγαπημένη σας μουσική, πάρτε ένα μπουκαλάκι δροσερό νερό και καλή βόλτα. Δώστε προσοχή στις λεπτομέρειες γύρω σας. «Ακούστε» τη φύση, παρατηρήστε την άνθιση, καθίστε σε ένα παγκάκι και αφήστε το νου να ταξιδέψει. Πάρτε το βιβλίο που σας χαλαρώνει μαζί και αφεθείτε στη μαγεία του συνδυασμού. Όσοι αντέχετε κάντε ένα χαλαρό Jogging. Με προσοχή στα διερχόμενα αυτοκίνητα.

  • Με το ποδήλατο

Νιώστε κυρίαρχοι πάνω στις 2 ρόδες του ποδηλάτου σας. (Αν δεν έχετε, υπάρχουν επιλογές ενοικίασης στην πόλη, καθώς τα ηλεκτρικά ποδήλατα του Δήμου μαζεύτηκαν και άγνωστο παραμένει αν θα αξιοποιηθούν στην πράξη φέτος, εφόσον περνάει το Καλοκαίρι). Αφήστε το αεράκι να δροσίσει το πρόσωπό σας όσο προσπαθείτε να αποφύγετε τις αναταράξεις του (δυστυχώς σε άσχημη κατάσταση) οδοστρώματος. Αναγκαίο κακό, όμως…

Κάντε μια στάση για νερό στη Μαυριώτισσα. Αφήστε το ποδήλατο στην άκρη και ξαποστάστε σε ένα παγκάκι κάτω από τους φυλλώδεις πλατάνους.

  • Με το αυτοκίνητο

Ανοίξτε τα παράθυρα, χαμηλώστε ταχύτητα και απολαύστε με ζωηρή μουσική τη διαδρομή. Μοιραστείτε με σεβασμό -και τα ~9Klm που θα ακολουθήσουν-  με τους υπόλοιπους διερχόμενους πεζους και ποδηλάτες, τηρώντας τους άτυπους κανόνες καλής οδηγικής συμπεριφοράς. Είναι βέβαιο πως μια γυρολιμνιά θα σας χαλαρώσει ακόμα και αν βρίσκεστε στη θέση του οδηγού. Λίγη προσοχή και υπομονή με τις ρίζες μετά τα αναγεννημένα «μαγαζιά»…και είναι σχεδόν βέβαιο πως θα ξανα-επιξέξετε τη διαδρομή αυτή πολύ σύντομα.

Καθίστε για καφέ

Επιλέξτε το αγαπημένο σας σημείο της πόλης και απολαύστε ένα Freddo ή ένα παγωμένο Ιce Τea. Βουλιάξτε στα αναπαυτικά μαξιλάρια, φορέστε τα γυαλιά ηλίου και δροσίστε το στόμα σας, όσο αναλύετε θεωρίες και προβληματισμούς με την παρέα σας. Αν βγήκατε μόνοι, μη διστάσετε να χαρίσετε αυτή την απόλαυση στον εαυτό σας, παρέα με ένα βιβλίο ή εφημερίδα. Αφήστε το κινητό στην άκρη. Τα νέα μπορούν να περιμένουν.

tip1: Διατηρήστε τα μέτρα προστασίας. Φέτος η μόνιμη συντροφιά μας ακούει στο όνομα Covid-19. Χαλάρωση σημαίνει πρόβλημα…Αξίζει;

tip2: Απολαύστε τις στιγμές και μην χάνετε χρόνο για τη «σωστή» selfie, το πιο ψαγμένο Tik Tok video ή το πιο cool story στο Instagram/Fb. Οι φίλοι/γνωστοί σας αδιαφορούν που είστε, με ποιους, τι φοράτε και τι πίνετε. Αφήστε που μπορεί, εκείνη την στιγμή, να είναι αραχτοί σε μια ξαπλώστρα ή να αγναντεύουν το πέλαγος σε ένα γιοτ και να μην είχαν την ανάγκη να το μοιραστούν μαζί σας.

Φάτε έξω

Ω ναι! Δεν φαντάζεστε πόσο χαλαρωτικό και πόσο αναζωογονητικό είναι ένα γεύμα σε κάποιο εστιατόριο. Σκεφτείτε τι έχετε περισσότερη όρεξη εκείνη την στιγμή, επιλέξτε ένα εστιατόριο που δεν πηγαίνετε συχνά και χαλαρώστε. Συνοδεύστε το γεύμα σας με μια παγωμένη μπίρα, ένα αναψυκτικό ή ένα ποτήρι ούζο -χωρίς να το παρακάνετε φυσικά, δεν είναι σκοπος να ζαλιστείτε και να χαλάσετε την στιγμή – και μοιραστείτε ευχάριστες στιγμές με την οικογένεια ή την παρέα σας. Φροντίστε να γελάσετε, αφήνοντας στην άκρη σκέψεις, προβληματισμούς, γκρίνια και άγχος.  Ολοκληρώστε το γεύμα σας με δροσερό καρπούζι ή λίγες κουταλιές παγωτό. Υπάρχουν πολλές επιλογές τριγύρω σας. Για όλες τις γεύσεις και τα budget.

Μη χάσετε πολιτιστικά δρώμενα

Οι φετινές συνθήκες έχουν ελαχιστοποιήσει τις εκδηλώσεις και στην περιοχή μας. Λιγοστοί θίασοι – κυρίως για παιδιά-, μηδενικές συναυλίες, χωρίς River Party, λιγοστές εκδηλώσεις στην πόλη-κυρίως προβολές ταινιών- και καθόλου πανηγύρια….ε, δεν το λες και full πολιτισμικό Καλοκαίρι. Φυσικό αποτέλεσμα των μέτρων προστασίας ενάντια στον κορονοϊό, ο οποίος δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι δίπλα μας.

Για τους λόγους αυτούς είναι ακόμα πιο σημαντικό φέτος να μη χάσετε όποια ευκαιρία πολιτισμού σας δοθεί. Το Σπασμένο Ρόδι π.χ. έχει ετοιμάσει μια όμορφη παράσταση για όλους (16/17/18/19 Ιουλίου), ο Δήμος επίσης διοργανώνει εκδηλώσεις σε διάφορα σημεία της πόλης και σε γειτονικά χωριά (πρόγραμμα). Θίασοι έρχονται στο θέατρο του βουνού με παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους.

Σκεφτείτε βραδιές Καλοκαιριού στην Καστοριά στο θέατρο βουνού, στην αυλή του Αρχοντικού Πηχεών, στο Απόζαρι, στο Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας, στην Ομόνοια κλπ…. με την απαραίτητη ζακέτα φυσικά, μην ξεχνάμε πού βρισκόμαστε! Έχετε καλύτερο;

Πάτε σε μια πισίνα

Μια απόδραση στη θάλασσα δεν είναι στο πρόγραμμα,  αλλά εσείς θέλετε να βάλετε το μαγιό που αγοράσατε πέρσι στις εκπτώσεις (από μαγαζί της περιοχής φυσικά); Ξενοδοχεία της περιοχής μας έχουν γεμίσει τις πισίνες τους και σας περιμένους για βουτιές (με μέτρο φέτος). Αν δεν ξέρετε κολύμπι (ω ναι, υπάρχουν πολλοί ανάμεσά μας) ή δε θέλετε να βρέξετε με περισσότερο χλώριο από αυτό που βάζει η ΔΕΥΑΚ το ευαίσθτο δέρμα σας, μπορείτε να απολαύσετε ένα δροσερό Aperol στην ξαπλώστρα ψάχνοντας το Carroten.

Σχεδιάστε μια κοντινή απόδραση

Νομίζετε ότι πρέπει να αλλάξετε Νομό ή να πληρώσετε διόδια για να αιστανθείτε πως πήγατε εκδρομή;

Τι λέτε για μια απόδραση στο River Party; Αν αντέχετε το κρύο νερό του ποταμού, μην ξεχάσετε το μαγιό σας…

Σας αφήνει αδιάφορη η θέα από το Σιδηροχώρι, τον Απόσκεπο;

Είδατε πρόσφατα τα ελάφια και τη θέα στον Προφήτη Ηλία; Τι λέτε για μια βόλτα στο μουσείο κέρινων στο Μαυροχώρι; Φρέσκο ψαράκι στην Πολυκάρπη; Έχετε ανεβεί στο εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής στις γκαλιότρυπες; Τι θα λέγατε για μια στάση για πατάτες και μανιτάρια στη Οξυά; Μια επίσκεψη στο Μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων στο Μελισσότοπο; Καφεδάκι στην δροσερή πλατεία της  Κλεισούρας; Εξερεύνηση στους καταρράκτες της Αγίας Άννας; Περπάτημα στον Γράμμο;  Πικ νικ στο δασάκι της Μεσοποταμίας;

Πόσα ακόμα μπορούμε να προσθέσουμε χωρίς να αδικήσουμε όσα θα παραλείψουμε…Είστε σίγουροι ότι δεν βρήκατε ακόμη κάτι ενδιαφέρον στο Νομό μας για τα επόμενα ΣΚ;

Βάλτε το καθημερινό περπάτημα στη ζωή σας

Ό,τι κι αν κάνετε, όπως κι αν επιλέξετε να οργανώσετε το φετινό Καλοκαίρι- πάτε δεν πάτε διακοπές- εντάξτε το καθημερινό περπάτημα στη ζωή σας. Με ή χωρίς καφέ στο χέρι, με μουσική, με τα παιδιά από το χέρι (ή στο καρότσι) ή ξεχασμένα στο πάρκο της γειτονιάς για παιχνίδι…. Περπατήστε. Στις παραλίες, στο γύρο της λίμνης, στη Χλόη, όπου εσείς επιθυμείτε!

Εκτός από καταπληκτική γυμναστική, είναι ο μοναδικός φυσικός τρόπος να αποφορτίζεστε από τα άγχη της υπόλοιπης ημέρας.

Μοιραστείτε όμορφες στιγμές με τα παιδιά σας. Μην σας αποτρέπει η έλλειψη υποδομών για καρότσια, ούτε οι κουτσουλιές σε σημεία της παραλίας και η μυρωδιά των σαπισμένων χόρτων που θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα (βάσει λογικής). Η επίγευση μιας βόλτας για περπάτημα είναι απερίγραπτη.

Η παραμονή στην Καλοκαιρινή Καστοριά μπορεί να σας χαρίσει αμέτρητες συγκινήσεις. Αρκεί να είστε πρόθυμοι να τις ανακαλύψετε! Μπορείτε και να φωτογραφίζετε τις εμπειρίες σας για να τις μνημονεύετε το Χειμώνα που ακολουθεί!

Ό,τι κι αν κάνετε να θυμάστε να περνάτε όμορφα. Με ασφάλεια και καλή διάθεση!

aboutkastoria.gr

Back to top button