Ελλάδα

Εννιά στις 10 μεγάλες εταιρίες συνεχίζουν να εφαρμόζουν την τηλεργασία

Εννιά στις 10 μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα συνεχίζουν να εφαρμόζουν και μετά την άρση της καραντίνας, την εξ αποστάσεως εργασία, μετά την υιοθέτησή της σε πολύ μεγάλο βαθμό την άνοιξη, σύμφωνα με έρευνα που μελέτησε τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στο εργασιακό μοντέλο.

Η έρευνα της εταιρείας Στρατηγικών Λύσεων Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού People for Business, με θέμα «Μετά την Πανδημία: Νέα Εποχή, Νέο Μοντέλο Εργασίας», κατέδειξε ότι το εργασιακό μοντέλο που εφαρμόζουν τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις στην ελληνική αγορά (ποσοστό 75%) επηρεάστηκε σημαντικά από την πανδημία.

Μικρότερες ήταν οι επιπτώσεις για το 22% των επιχειρήσεων, ενώ για το 3% δεν υπήρξε καμία αλλαγή. Το μεγαλύτερο ποσοστό των εταιρειών, αν και οι περισσότερες από αυτές δεν ήταν προετοιμασμένες, υιοθέτησαν άμεσα το μοντέλο της εξ αποστάσεως εργασίας, κατά τη διάρκεια του lockdown.

Ετσι το 65% των εταιρειών εφάρμοσε την τηλεργασία για πάνω από το 80% των εργαζομένων, το 14% των εταιρειών την εφάρμοσε για το 50-80% των εργαζομένων, το 11% των εταιρειών για το 20-40% των εργαζομένων και το 10% των εταιρειών για λιγότερο από το 20% των εργαζομένων, αναφέρει η έρευνα που πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από τις 26 Ιουνίου έως τις 7 Ιουλίου με τη συμμετοχή 252 ανώτατων διοικητικών στελεχών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα κι έχουν μέσο όρο 180 εργαζομένων.

Αμέσως μετά την άρση του lockdown, η εικόνα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της PfB, φαίνεται να έχει αλλάξει, χωρίς, όμως, να θυμίζει σε τίποτα την προ-covid-19 εποχή.

Συνεπώς τέσσερις στις 10 επιχειρήσεις διατήρησαν την εξ αποστάσεως εργασία για το 20% των εργαζομένων τους, τρεις στις 10 διατήρησαν την τηλεργασία για το 50-80% των εργαζομένων, μία στις 10 εταιρίες τη διατήρησε για το 60-80% των υπαλλήλων της και μία τις 10 τη διατήρησε για πάνω από το 80% των εργαζομένων.

Παράλληλα έξι στις 10 επιχειρήσεις δήλωσαν ότι στη μετά Covid-19 εποχή και, με αφορμή το νέο μοντέλο της εξ αποστάσεως εργασίας, θα αναπροσαρμόσουν τα συστήματα μέτρησης απόδοσης των εργαζομένων τους.

«Η 4η βιομηχανική επανάσταση έγινε πραγματικότητα πιο γρήγορα από όσο είχαμε φανταστεί. Η πανδημία μας ανάγκασε να υιοθετήσουμε νέα μοντέλα εργασίας πολύ πιο γρήγορα – μοντέλα που λειτουργούν, αλλά στο κατάλληλο πλαίσιο. Βασική προϋπόθεση είναι το ξεκάθαρο πλαίσιο απόδοσης, ώστε και οι δύο πλευρές – εργοδότης και εργαζόμενοι – να γνωρίζουν ξεκάθαρα τι περιμένουν και πότε, ώστε να αμείβεται το αποτέλεσμα και όχι η προσπάθεια. Ανάγκη που έχει μεγαλύτερη αξία τώρα από ποτέ, που η εργασία με φυσική παρουσία δεν είναι δεδομένη», επισήμανε η Έλενα Κατσίνα, Director People & Culture της People for Business.

Η πανδημία, όμως, φαίνεται να επηρεάζει και το οργανωτικό μοντέλο λειτουργίας των εταιρειών, καθώς το 60% σκέφτεται να προχωρήσει σε αλλαγές, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας.

ΑΠΕ

Back to top button