Καστοριά

Καστοριά – Συνταγή: Καριόκες

Οι πιο υπέροχες και πλούσιες σε γεύση καριόκες που έχετε δοκιμάσει. Ένα από το μυστικό της επιτυχίας τους είναι η αντικατάσταση του καρυδιού με το φουντούκι. Αφήνει μοναδική επίγευση. Επιπλέον η εκλεκτή κουβερτούρα γάλακτος που τα αγκαλιάζει συνιστούν το τέλειο γλύκισμα!

Από τον Σταύρο Βελλίδη

Υλικά:

28-30 μερίδες

Για τις καριόκες :
225 γρ. μπισκότα πτι μπερ
125 γρ. ανάλατο αγελαδινό βούτυρο
170 γρ. ζαχαρούχο γάλα
120 γρ. φουντούκια η καρυδιά ή ανάμεικτα
15 γρ. κονιάκ η λικέρ της αρεσκείας σας
30 γρ. κακάο Nestlé dessert
2 βανιλίνες
1 κ.γλ. κανέλα σκόνη (προαιρετικά)
Για την επικάλυψη:
340 γρ. κουβερτούρα Nestlé dessert γάλακτος (2 συσκ.)
40 γρ. σπορέλαιο

Εκτέλεση:

  1. Αρχικά συγκεντρώνουμε στον πάγκο όλα τα αναγραφόμενα υλικά. Στο μούλτι, θρυμματίζουμε τα μπισκότα και στη συνέχεια τα καρύδια ή φουντούκια αντίστοιχα (δε θέλουμε να γίνουν εντελώς σκόνη, πρέπει να είναι ευδιάκριτα στο μείγμα και τα μπισκότα και οι ξηροί καρποί).

  2. Τα αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Παράλληλα, τεμαχίζουμε το βούτυρο σε κυβάκια και το βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι να λιώσει (όχι να κάψει) σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.

  3. Μόλις λιώσει περιχύνουμε πάνω από τα μπισκότα με τους ξηρούς καρπούς. Κατόπιν προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά (το ζαχαρούχο γάλα, το κακάο, το κονιάκ, τις βανιλίνες και τέλος προαιρετικά την σκόνη κανέλας).

  4. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι της σούπας να ενωθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους, έτσι ώστε να γίνει ένα ενιαίο μείγμα.

  5. Παίρνουμε ένα φύλλο λαδόκολλας, ρίχνουμε πάνω το μείγμα και το μορφοποίουμε φτιάχνοντας ένα μακρόστενο και κυλινδρικό σχήμα διαμέτρου 30-32 εκατοστά. Το τυλίγουμε με τη λαδόκολλα και ρολάρουμε όσο το δυνατόν καλύτερα μπορούμε πιέζοντας ταυτόχρονα και πατώντας λίγο την επιφάνεια (για να φαίνεται το κομμάτι σαν ημισφαίριο).

  6. Στρυφογυρνάμε τις άκρες της λαδόκολλας και τοποθετούμε στην κατάψυξη να παγώσει για τουλάχιστον 1 ώρα.

  7. Μόλις περάσει ο χρόνος αυτός, τεμαχίζουμε την κουβερτούρα σε κυβάκια. Την βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το σπορέλαιο και κάτω από το μπολ βάζουμε μια κατσαρόλα με ελάχιστο νερό στο πυθμένα (στον πάτο), ακουμπώντας το μπολ με την κουβερτούρα πάνω από την κατσαρόλα με το νερό (κοινός η γνωστή σε όλους μας διαδικασία “Μπεν Μαρί”).

  8. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι συνεχώς μέχρι να λιώσει εντελώς, να γίνει λεία και συνάμα γυαλιστερή.

  9. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρά, βγάζουμε το παγωμένο πλέον μείγμα για τις καριόκες από την κατάψυξη, ξετυλίγουμε προσεκτικά και κόβουμε με το μαχαίρι κομμάτια πάχους 1 εκατοστό (φροντίζουμε να βγάλουμε 28 – 30 ισόπαχα κομμάτια).

  10. Σε ένα μεγάλο ταψί (σκεπτόμενος ότι θα χωρέσουν όλα αν τα αραδιάσουμε σε αυτό αφήνοντας και απόσταση μεταξύ τους) στρώνουμε ένα φύλο λαδόκολλας.

  11. Ανακατεύουμε πάλι την λιωμένη κουβερτούρα σε περίπτωση που έχουν μείνει τυχόν κομμάτια και βουτάμε 2-3 κομμάτια καριόκας. Επιδιώκουμε να καλυφθεί ολόκληρη η επιφάνεια από όλες τις πλευρές. Ανασηκώνουμε με το κουτάλι προσεκτικά να στραγγίξει η περιττή κουβερτούρα και ακουμπάμε πάνω στη λαδόκολλα του ταψιού.

  12. Συνεχίζουμε την διαδικασία για τις υπόλοιπες και αφήνουμε στο ψυγείο να σταθούν, να σφίξουν και να σταθεροποιηθούν για 2-3 ώρες.

  13. Τέλος, είναι πανέτοιμες για κατανάλωση. Καλή σας απόλαυση !!

    cookpad.com

Back to top button