Σαν σήμερα το 1943 εκτελέστηκε από τους Γερμανούς ο Κωσταραζινός ιερέας Άνθιμος

Στις 25 Ιουλίου 1943, μια ομάδα Γερμανών στρατιωτών εισβάλουν στο Παλαιό Κωσταράζι.

Φθάνοντας εντός του οικισμού, κατευθύνονται στην κεντρική πλατεία, η τότε λεγόμενη και πλατεία Μεσοχωρίου, στην οποία βρίσκονται αρκετοί ηλικιωμένοι μεταξύ των οποίων και ο ιερέας Αθανάσιος Χάτσιος.
Αμέσως, οι Γερμανοί κατευθύνονται στον ιερέα, ο οποίος δεν ήταν ο εφημέριος του χωριού, και τον ρωτάνε για ύπαρξη ανταρτών στο χωριό. Αυτός αρνούμενος ότι γνωρίζει κάτι, τους εξηγεί πως δεν ήταν αυτός που ψάχνουν.
Ο παπά-Άνθιμος, ειδοποιείται και εμφανίζεται μπροστά στους στρατιώτες, εκεί και ενώ απαντά αρνητικά στις ερωτήσεις των Γερμανών, για ύπαρξη ανταρτών και παροχή βοήθειας από μέρος του προς αυτούς, χωρίς άλλες διατυπώσεις ή διασταύρωση πληροφοριών από μεριάς Γερμανών, οδηγείται έξω από το Κωσταράζι.
Στη περιοχή ”Μπάγγου Καλέδια” τον εκτελούν εν ψυχρώ πυροβολώντας τον στο πίσω μέρος του κεφαλιού και με τη σωρό του να κείτεται στο έδαφος, την καλύπτουν με πέτρες. Εκεί οι στρατιώτες απαγορεύουν να πλησιάσουν και να παραλάβουν τη σωρό του ιερέα οποιοδήποτε, με τη γυναίκα του ιερέα να οδύρεται και να τραβάει τα μαλλιά της.
Για 40 ημέρες ούτε έτρωγε, ούτε κοιμόταν από το καημό της για τη δολοφονία του άντρα της.
Αφού οι Γερμανοί εγκαταλείπουν το χωριό, η σωρός του ιερέα αποκαλύπτεται από τις πέτρες και μεταφέρεται στο χωριό, για τελεστεί η εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Ναό του Γενέθλιου της Θεοτόκου.

Ο παπά-Άνθιμος, κατά κόσμον Παντελής Γαλάνης, γεννήθηκε στις 24 Ιουλίου 1897 και εφονεύθει σε ηλικία 46 ετών, πριν γίνει ιερέας είχε μεταναστεύσει στην Αμερική.

Επιστρέφοντας στο Κωσταράζι μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, ο Μητροπολίτης Καστοριάς Νικηφόρος, τον χειροτονεί ιερέα, δίνοντάς του το όνομα Άνθιμος, προς τιμή του Κωσταραζινού εθνομάρτυρα του Μακεδονικού Αγώνα Ηγούμενου Άνθιμου Γιοβανόπουλου.

Ο παπά-Άνθιμος, όντως παρείχε διευκολύνσεις προς Έλληνες αντάρτες, καθώς το χωριό, λόγω της γεωγραφικής θέσης του, ήταν σημείο αναφοράς τους, κάτι που οι Γερμανοί γνώριζαν όταν μπήκαν στο Κωσταράζι.

Γι’ αυτό το λόγο και αναζήτησαν αμέσως τον ιερέα και όχι κάποιο άλλο πρόσωπο, όπως θα μπορούσε να είναι ο πρόεδρος ή ο δάσκαλος που πιθανόν να ήξεραν.

Η Εκκλησία της Ελλάδος κατατάσσει τον ιερέα Άνθιμο Γαλάνη, στους εθνομάρτυρες ιερωμένους, που έχασαν τη ζωή τους λόγω της δράσης τους κατά την περίοδο του Β’ Π.Π. και της Κατοχής.
Ο τάφος του ιερέα, βρίσκεται πλέον στα κοιμητήρια του Ιερού Ναού Αγίων Ταξιαρχών στο Νέο Κωσταραζί.
*Μέρος του κειμένου αποτελεί κομμάτι του βιβλίου του Ιωάννη Θ. Τόλιου, Παλαιό Κωσταράζι (Ιστορία – Λαογραφία)