Καστοριά

Σύνδρομο Maigne’s – Χαμηλή οσφυαλγία (του Νικόλαου Παγούνη)

Ο πόνος χαμηλά στη μέση είναι ένα περίπλοκο και πολύ συχνό φαινόμενο που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο, ειδικά στις αναπτυσσόμενες και ανεπτυγμένες χώρες όπου ο καθιστικός τρόπος ζωής κυριαρχεί.

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. το 60-70% των ανθρώπων στις βιομηχανικές χώρες υποφέρει από κάποιου είδους πόνο στη μέση. Η χαμηλή οσφυαλγία αποτελεί το 85% αυτών των πόνων. Μάλιστα πολλές φορές οι ειδικοί αδυνατούν να διαγνώσουν τα αίτια του πόνου με αποτέλεσμα να συνταγογραφούν αναλγητικά τα οποία δεν θεραπεύουν το πρόβλημα.

Το σύνδρομο Maigne είναι μια κατάσταση που σχετίζεται με τη χαμηλή οσφυαλγία και επηρεάζει την περιοχή στη Σ.Σ. που συνδέει τη θωρακο-οσφυϊκή ένωση. Πήρε το όνομά του από τον Γάλλο γιατρό Robert Maigne, ο οποίος πρώτος διέγνωσε την πάθηση. Πρόκειται για μια συνηθισμένη πάθηση της Σ.Σ. που πολλές φορές παραβλέπεται από τους γιατρούς. Ο λόγος είναι ότι ο πόνος που σχετίζεται μ’αυτή την πάθηση δεν εμφανίζεται στο σημείο της Σ.Σ. που έχει τραυματιστεί, αλλά στο ισχίο, το μηρό ή τη βουβωνική χώρα.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του σύνδρομου Maigne είναι:

  • Πόνος χαμηλά στην πλάτη
  • Πόνος στη βουβωνική χώρα
  • Πόνος χαμηλά στην κοιλιά
  • Πόνος στη λεκάνη

Αιτίες εμφάνισης συνδρόμου Maigne

 Στο σύνδρομο Maigne ο πόνος εμφανίζεται στη μία πλευρά της Σ.Σ. και σχεδόν ποτέ δεν επηρεάζει και τις δύο πλευρές ταυτόχρονα.

Σύμφωνα με τον Δρ. Maigne «η πιο συνηθισμένη ένδειξη της ύπαρξης του συνδρόμου είναι ο πόνος χαμηλά στην πλάτη εξαιτίας κάποιας μεσοσπονδύλιας δυσλειτουργίας, δηλαδή φλεγμονή, ενόχληση ή ήπιο εκφυλισμό των μεσοσπονδύλιων δομών». Αυτό μπορεί να είναι ορατό μέσω του πόνου, ή μπορεί να είναι αόρατο και να ανακαλυφθεί τυχαία κατά τη διάρκεια κάποιας εξέτασης ρουτίνας.

Διαγνωστικά Κριτήρια για το Σύνδρομο Maigne

Υπάρχουν 4 διαγνωστικά κριτήρια που χρησιμοποιούνται για να ταυτοποιηθεί το σύνδρομο Maigne. Μία θετική διάγνωση μπορεί να γίνει με το συνδυασμό οποιωνδήποτε από τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Πόνος χαμηλά στην πλάτη, την ιερολαγόνια άρθρωση, τη βουβωνική χώρα, τον εξωτερικό μηρό, και χαμηλά στην κοιλιά
  • Ο πόνος είναι συνήθως μονόπλευρος, χρόνιος και επίμονος.
  • Η απεικόνιση δεν βοηθάει να εντοπιστεί επακριβώς η αιτία του πόνου. Εάν εντοπιστεί εκφυλισμός μπορεί να οδηγήσει σε λάθος διάγνωση.
  • Ο πόνος καταπραΰνεται με τη χρήση τοπικής αναισθητικής ένεσης στους προσβεβλημένους ιστούς. Παρόλο που αυτό το κριτήριο πείθει τους γιατρούς για τη διάγνωση, υπάρχει αρκετή διστακτικότητα από αυτούς στο να πραγματοποιήσουν την ένεση χωρίς μία έγκυρη διάγνωση. Κάτι που αποτελεί ένα σημαντικό ιατρικό δίλημμα.

Εάν δεν υπάρχει μία μοναδική οριστική εκτίμηση, το σύνδρομο Maigne μπορεί να είναι μια περίπλοκη και δύσκολη κατάσταση τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους γιατρούς.

Συνοψίζοντας, το Σύνδρομο θωρακο-οσφυϊκής ένωσης (Maigne’s syndrome) εμφανίζεται ως μονομερής πόνος χαμηλά στην περιοχή της σπονδυλικής στήλης. Εξαιτίας της φύσης του πόνου, οι ειδικοί συχνά παραβλέπουν το σύνδρομο και προσπαθούν να θεραπεύσουν τα συμπτώματα και όχι την αιτία. Έτσι, οι περισσότεροι πάσχοντες ταλαιπωρούνται για χρόνια πριν γίνει μια αποτελεσματική διάγνωση και θεραπεία.

*Σύντομο βιογραφικό: O κ. Νικόλαος Παγούνης ζει και εργάζεται στην Καστοριά, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών στη Φυσικοθεραπεία και στην Κινησιοθεραπεία, Πιστοποιημένος Αξιολογητής της Κίνησης&  της Αναπνοής του Ανθρώπινου σώματος, σπουδαστής του τμήματος Οστεοπαθητικής του London College of Osteopathy & Health Science, δημιουργός και διαχειριστής της ιστοσελίδας functionalmovement.gr

functionalmovement.gr

Back to top button