ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Οι ΚΟΥΠΕΣ μιλάνε στον Ζήση Πετκανά, εν όψει της εμφάνισής τους αύριο Παρασκευή στο Θέατρο Βουνού!

Το Καστοριανό συγκρότημα ΚΟΥΠΕΣ ήρθε για να μείνει. Μετά την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά, ετοιμάζουν τη δεύτερη με πολλές εκπλήξεις και συμμετοχές – έκπληξη!

Με την ευκαιρία της εμφάνισής τους στο Prague Summer Festival Vol 1, αυτή τη Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020, ο Ζήσης Πετκανάς είχε μια όμορφη συζήτηση με τον Μπάμπη Στεφανίδη!

Ζήσης Πετκανάς: Καλησπέρα Μπάμπη.

Να πούμε ότι είσαι ένας καλλιτέχνης με πολλές ανησυχίες και πολύ ενεργός μουσικός, έχοντας δημιουργήσει διάφορα μουσικά project. Όσο αφορά τις Κούπες, πως προέκυψε η ιδέα της δημιουργίας της συγκεκριμένης μπάντας?

 Μπάμπης Στεφανίδης (ΚΟΥΠΕΣ): Κατ αρχάς ευχαριστούμε για το κάλεσμα.Η ιδέα για τις Κούπες προέκυψε όπως προκύπτουν συνήθως όλα τα project.Γυρνάνε στο μυαλό ιδέες ,μελωδίες ,στίχοι κι όλα αυτά αρχίζουν και παίρνουν μια συγκεκριμένη μορφή ,να έχουν ένα στυλ κι αποκτούν σώμα και ψυχή.

Ζήσης Πετκανάς: Ποιά ήταν τα αρχικά μέλη και ποια χρονιά δραστηροποιηθήκατε?

  Μπάμπης Στεφανίδης (ΚΟΥΠΕΣ): Οι Κούπες ξεκίνησαν το 2017 με την Αθηνά Δέλλιου στη φωνή ,εμένα και τον Αχιλλέα στις κιθάρες και τα φωνητικά,τον Σάκη στο μπάσο και τον Χρήστο στα τύμπανα.Εδώ κι έναν χρόνο έχουμε στην παρέα μας και τον Δημήτρη Πρωτόγερο (Μάο) στο κλαρίνο και στην γκάιντα.

Ζήσης Πετκανάς: Μετά τον πρώτο σας δίσκο και αν δε κάνω λάθος από πέρυσι, αποφασίσατε να συμπεριλάβετε στη μπάντα και τη χρήση κλαρίνου.Ήθελες να δώσεις πιο φολκ ύφος στη μπάντα?

 Μπάμπης Στεφανίδης (ΚΟΥΠΕΣ): Απ’ την αρχή της σύνθεσης της μπάντας ξέραμε οτί θέλουμε να υπάρχουν παραδοσιακά στοιχεία στα τραγούδια.Στο πρώτο αλμπουμ θέλαμε να υπάρχει και κλαρίνο και γκάιντα ,αλλά για κάποιους λόγους οι συνθήκες δεν το επέτρεψαν.Στο δεύτερο άλμπουμ πια ,το επέτρεψαν και οι συνθήκες και τα καινούρια τραγούδια είχαν άφθονο πρόσφορο έδαφος για να συμπεριλάβουν το κλαρίνο και την γκάιντα.

Ζήσης Πετκανάς: Κάποιοι, μετά τη χρήση του κλαρίνου και όντας μπάντα με ροκ στοιχεία έσπευσαν να σας παρομοιάσουν με τους VIC (Villagers Of Ioannina City). Τί έχεις να πεις σχετικά με τη συγκεκριμένη παρομοίωση και τι είναι που σας διαφοροποιεί, εκτός φυσικά από τα γυναικεία φωνητικά.

 Μπάμπης Στεφανίδης (ΚΟΥΠΕΣ): Κατ αρχάς είναι τιμητικό να σε παρομοιάζουν με μπάντες καταξιωμένες που βλέπουν σοβαρά αυτό που κάνουν.Σε όλα τα project που έκανα υπήρχαν πάντα κάποιοι που θέλουν να σε συγκρίνουν με άλλους.Αυτό συνέβαινε πάντα όμως με τους πάντες, ακόμα και με σπουδαία συγκροτήματα που στην αρχή τους παρομοιάζανε με άλλα σπουδαία συγκροτήματα.Νομίζω πως η ταυτότητα μας διαμορφώνεται με τον καιρό ,ανακαλύπτοντας διάφορες πτυχές του εαυτού μας μέσα από τη μουσική ,μαθαίνοντας καλύτερα ο ένας τον άλλον.Μην ξεχνάμε οτι είμαστε μόνο 2μιση χρόνια μαζί αν και με τα περισσότερα παιδιά γνωριζόμαστε σχεδον δεκα χρόνια.Οι διαφορές μας με τους Vic πέρα απ τα γυναικεία φωνητικά,είναι και ο ξεκάθαρα ελληνικός στίχος(χωρίς να αποκλείουμε κι εμείς το ενδεχόμενο κάποια στιγμή να γραφτεί και κάτι με αγγλικό στίχο) αλλά και ο συνδυασμός διαφόρων ειδών μουσικής που ακούγοντας Κούπες τ ανακαλύπτεις.

Ζήσης Πετκανάς: Στίχους και μουσική στις Κούπες γράφεις αποκλειστικά ή κυρίως εσυ? Ή είναι κάτι που το μοιράζεστε συλλογικά?

 Μπάμπης Στεφανίδης (ΚΟΥΠΕΣ): Τον στίχο τον επιμελούμαι χρόνια όπως γνωρίζεις σε όλα τα project.Στη μουσική την αρχική ιδέα την κάνω τραγούδι με μια ακουστική κιθάρα και έπειτα ο καθένας βάζει τα δικά του στοιχεία για να πάρει το κάθε τραγουδι την τελική του μορφή.

Ζήσης Πετκανάς: Από ότι γνωρίζω ο νέος σας δίσκος είναι σχεδόν έτοιμος. Θες να πας πεις σε τι φάση βρίσκεται και αν μπορείς να μας αποκαλύψεις τον τίτλο του.

 Μπάμπης Στεφανίδης (ΚΟΥΠΕΣ): Ο δίσκος είναι έτοιμος εδώ και κάποιους μήνες αλλά η κατάσταση με τον κορωνοιό μας πήγε πίσω.Ένα άλμπουμ με 11 τραγούδια ,δεκα δικά μας και μία διασκευή σ ένα αγαπημένο ηπειρώτικο.Ο τίτλος του album θα είναι “Μη με λησμόνει”.

Ζήσης Πετκανάς: Θα κυκλοφορήσει με κάποια εταιρεία ή θα είναι εξ ολοκλήρου δική σας παραγωγή και διανομή?

 Μπάμπης Στεφανίδης (ΚΟΥΠΕΣ): Τώρα τα πράγματα με τις εταιρείες τα γνωρίζουμε,μη λέμε τα ίδια.Αν υπάρχει εταιρεία που μπορεί να στηρίξει τη μουσική μας ,εδώ είμαστε,αλλιώς την οδό την ξέρουμε.Παραγωγή και διανομή δική μας.

Ζήσης Πετκανάς: Επίσης αν και αυτή τη φορά θα έχετε γνωστούς καλεσμένους μουσικούς, όπως πχ είχατε τον Άλκη Κεχαγιά από ΜΕΜΦΙΣ στον πρώτο δίσκο?

 Μπάμπης Στεφανίδης (ΚΟΥΠΕΣ): Έχουμε την χαρά και την τιμή να συμμετέχουν στο album μας δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες και τραγουδιστές που θα τους μάθετε όταν με το καλό κυκλοφορήσει το album.

Ζήσης Πετκανάς: Σε ποιές άλλες πόλεις εκτός απο του νομού μας εμφανιστήκατε και ποιές ήταν οι αντιδράσεις του κοινού?

 Μπάμπης Στεφανίδης (ΚΟΥΠΕΣ): Εχουμε παίξει μέχρι στιγμής πέρα απ την Καστοριά ,σε Θεσσαλονίκη,Κιλκίς,Γιάννενα,Κέρκυρα,Πρέσπες.Η ανταπόκριση γενικά είναι πολύ θετική και ενθαρρυντική για τη συνέχεια.

Ζήσης Πετκανάς: Αυτή τη Παρασκευή θα σας απολαύσουμε στο Θέατρο του βουνού στα πλάισια του δίημερου “Prague Summer Festival Vol.I”. Είναι η πρώτη σας εμφάνισή μετά το lockdown?

 Μπάμπης Στεφανίδης (ΚΟΥΠΕΣ): Την Παρασκευή 31-7 μαζί με τους Bαnda Entopica σ έναν υπέροχο χώρο στο Θέατρο βουνού στην Καστοριά,σας περιμένουμε.

Θα είναι η πρώτη full band εμφάνιση ,καθώς προηγήθηκε μια unplugged εμφάνιση στις Πρέσπες.Να πούμε ένα μεγάλο μπράβο και ευχαριστώ στην Τάνια που πήρε την πρωτοβουλία σε τόσο δύσκολες συνθήκες να τολμήσει κάτι τέτοιο και να δώσει χρώμα και ήχους στην πανέμορφη πόλη της Καστοριάς.

Ζήσης Πετκανάς: Μπάμπη, πως οραματίζεσαι τις Κούπες στο άμεσο μέλλον, ποιες είναι οι βλέψεις σας?

 Μπάμπης Στεφανίδης (ΚΟΥΠΕΣ): Όπως έχω ξαναπεί,η μουσική είναι άπειρη, οπότε τον πειραματισμό τον θεωρώ δεδομένο ,μιας που σε κάθε album θέλω να υπάρχει κάτι διαφορετικό.Να μαστε καλά και να πειραματιζόμαστε με σκοπό να γραφτούν τραγούδια να τα λέμε όλοι μαζί.

Ζήσης Πετκανάς:Νομίζω τα είπαμε σχεδόν όλα.Είναι κάτι που θα ήθελες να προσθέσεις εσύ, πριν από το κλείσιμο?

 Μπάμπης Στεφανίδης (ΚΟΥΠΕΣ): Ευχαριστούμε πολύ γι αυτή τη κουβέντα.Να μαστε καλά ν ανταμώνουμε ,να τραγουδάμε!

Ζήσης Πετκανάς: Σε ευχαριστώ για το χρόνο σου και για αυτή την όμορφη συζήτηση που είχαμε. Καλή συνέχεια και θα τα πούμε σε πρώτη φάση αυτή τη Παρασκευή στο Θέατρο βουνού και σε δεύτερη στην επόμενη σας εμφάνιση, ή οποία θα πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα!

“Prague Summer Festival” στο Θέατρο Βουνού

 

 

Back to top button