Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

“Ἐγκλημα η εγκατάλειψη του, τώρα που στέκεται ακόμα όρθιο” (φωτογραφίες)

Είναι πραγματικά αξιέπαινη η προσπάθεια τόσο του δραστήριου συλλόγου “Απόζαρι”, όσο και των “Δημίων” για τη καθαριότητα της εμβληματικής για τη γειτονιά μας οικίας Ρίζου. Δυστυχώς όμως το πρόβλημα είναι σημαντικότερο από την καθαριότητα της αυλής του σπιτιού και τη λύση του δεν μπορούν να τη δώσουν εθελοντικές δράσεις όσο φιλότιμες και αν είναι.
Διότι το πρόβλημα έχει αρχίσει να γίνεται ορατό και ενδεχομένως αν δεν γίνουν ενέργειες σύντομα, ο επερχόμενος Χειμώνας θα είναι καθοριστικός για το μέλλον του σπιτιού. Το πρόβλημα φυσικά είναι η στέγη του σπιτιού που χρειάζεται άμεσα επισκευή και ακόμα όχι μεγάλης κλίμακας.
Να θυμίσουμε ότι το όμορφο αυτό σπίτι χτισμένο στα μέσα τουλάχιστον του 19ου αιώνα και ανακαινισμένο το 1907, πατρικό των ευεργετών και ιδρυτών του Γηροκομείου Καστοριάς, έχει παραχωρηθεί στο ίδρυμα αυτό προς εκμετάλλευση μαζί με σημαντική ακίνητη περιουσία που διέθετε η οικογένεια στην Αθήνα. Να θυμίσουμε επίσης πως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος στο οποίο ανήκει η οικία αυτή είναι ο εκάστοτε Μητροπολίτης Καστοριάς ως πρόεδρος, ο Δήμαρχος, ο διευθυντής του τοπικού καταστήματος της Εθνικής Τράπεζας καθώς και δύο εξέχοντες πολίτες.
Θέλω να πιστεύω πως σύντομα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος , θα μπορέσουν να καλύψουν τις μικρές δαπάνες επισκευές της στέγης του σπιτιού των ιδρυτών και ευεργετών του Ιδρύματος του οποίου είναι μέλη.
Θα είναι έγκλημα η εγκατάλειψη του, τώρα που στέκεται ακόμα όρθιο. Το κακό παράδειγμα του Αρχοντικού Μάλκου-Σαχίνη, που χάσκει σαν βομβαρδισμένο με πανάκριβες σκαλωσιές κατόπιν εορτής δεν πρέπει να ξανασυμβεί.
Ρωμύλος Μαντζούρας 

ΔΗΜΙΟΙ: Ευχαριστήριο προς τον Σύλλογο “Απόζαρι” (φωτογραφίες)

 

 

 

 

Back to top button