Κόσμος

Οργή στον Λίβανο για την «ξεχασμένη» πλωτή βόμβα

Η οργή και η απογοήτευση γίνονται όλο και πιο έντονες στη Βηρυτό καθώς αξιωματούχοι παραδέχτηκαν ότι η καταστροφική έκρηξη που σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο λιμάνι της πόλης με 135 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, ήταν προβλέψιμη και είχε υπάρξει το αντικείμενο επανειλημμένων προειδοποιήσεων.

Με την πρωτεύουσα του Λιβάνου να μετράει τις πληγές της, μια σειρά εγγράφων συνέδεσε την έκρηξη με μια τεράστια ποσότητα νιτρικού αμμωνίου που έχει χαρακτηριστεί και ως «πλωτή βόμβα» και βρισκόταν αποθηκευμένη στο λιμάνι από το 2014.

Μόλις πριν από έξι μήνες, αξιωματούχοι που επιθεώρησαν το σύνολο των αποθηκευμένων εμπορευμάτων προειδοποίησαν ότι αν δεν απομακρυνόταν θα μπορούσε να «ανατινάξει ολόκληρη τη Βηρυτό».

Η αποκάλυψη ότι η αμέλεια της κυβέρνησης μπορεί να έπαιξε κάποιο ρόλο στη χειρότερη έκρηξη στην ιστορία της Βηρυτού, προκάλεσε νέο κύμα οργής απέναντι στους πολιτικούς του Λιβάνου, δεδομένου ότι ο λαός ήδη βρίσκεται εν μέσω μιας οικονομικής κρίσης η οποία έχει βυθίσει τη μισή χώρα στη φτώχεια.

Διαδηλωτές στο κέντρο της Βηρυτού επιτέθηκαν σε μια συνοδεία οχημάτων του πρώην πρωθυπουργού της χώρας και συγκρούστηκαν με τους σωματοφύλακές του, στην πιο ξεκάθαρη ένδειξη του ευρύτερου θυμού που χτίζεται απέναντι στους πολιτικούς του Λιβάνου στον απόηχο της καταστροφής.

Υπόσχεση για «διαφανή έρευνα»

Ο πρόεδρος της χώρας Μισέλ Αούν υποσχέθηκε διαφανή έρευνα με τις πρώτες διερευνήσεις να δείχνουν χρόνια αμέλεια και αδράνεια στο λιμάνι της Βηρυτού, εκεί που φυλάσσονταν αποθηκευμένες οι φονικές ποσότητες της νιτρικής αμμωνίας που πυροδότησε τη «Χιροσίμα του Λιβάνου».

Την ίδια στιγμή, σε κατ’ οίκον περιορισμό τέθηκαν όλοι οι άξιωματούχοι του Λιμένα της Βηρυτού οι οποίοι είχαν στην ευθύνη τους την αποθήκευση και ασφάλεια υλικού στο λιμάνι.

Δεν είναι σαφές πόσους αξιωματούχους θα αφορά η απόφαση ούτε το επίπεδο αρχαιότητάς τους στις εν λόγω θέσεις. Ο στρατός θα επιβλέπει τον κατ’ οίκον περιορισμό έως ότου καθοριστούν τυχόν ευθύνες για την τεράστια έκρηξη στο λιμάνι, χθες, προσθέτουν οι πηγές.

Η Ιταλία στέλνει πυροσβέστες ειδικευμένους στην εκτίμηση χημικών κινδύνων 

Δεκατέσσερις πυροσβέστες, ειδικευμένους στην εκτίμηση χημικών κινδύνων και υποδομών που έχουν υποστεί ζημιές μετά από εκρήξεις, έστειλε σήμερα η Ιταλία στη Βηρυτό, όπως έγινε γνωστό από επίσημη πηγή.

Η ομάδα αυτή αναχώρησε το απόγευμα από την Πίζα προκειμένου «να παράσχει τεχνική υποστήριξη για τους χημικούς και βακτηριολογικούς κινδύνους» αλλά και για να εκτιμήσει την κατάσταση των κτιρίων, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ιταλική υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

Η Ρώμη ανταποκρίθηκε στο αίτημα για αποστολή διεθνούς βοήθειας που υπέβαλε κυβέρνηση του Λιβάνου. Οι πυροσβέστες έχουν στη διάθεσή τους ειδικό εξοπλισμό που εντοπίζει τις επικίνδυνες ουσίες στο περιβάλλον, πρόσθεσε η ιταλική υπηρεσία.

Από τις δύο τεράστιες εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 130 άνθρωποι ενώ οι τραυματίες είναι χιλιάδες και οι άστεγοι εκατοντάδες χιλιάδες. Εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη δεκάδων ανθρώπων.

Το βράδυ της Τρίτης, λίγες ώρες μετά την τραγωδία, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ έκανε έκκληση «προς όλες τις φίλες και αδελφές χώρες» να παράσχουν βοήθεια στη χώρα του.

ΑΠΕ

Back to top button