Κόσμος

Βραζιλία: Σχεδόν 100.000 οι νεκροί από τον κορονοϊό, αλλά ο Μπολσονάρου… έχει ήσυχη τη συνείδήση του

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου διαβεβαίωσε πως έχει «ήσυχη τη συνείδησή» του, παρά τις επικρίσεις σε βάρος του για τη διαχείριση της κρίσης του νέου κορονοϊού, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 100.000 ανθρώπους στη χώρα. Παράλληλα, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει ως… δικτάτορες όσους τάσσονται υπέρ του lockdown.

«Έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας. Με τα μέσα που διαθέτουμε, μπορούμε να πούμε ότι κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να σώσουμε ζωές», ανέφερε το βράδυ της Πέμπτης ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας, κατά τη διάρκεια μιας τελετής στην οποία υπέγραψε διάταγμα που θα επιτρέπει έκτακτες δαπάνες για την παραγωγή  ενός εμβολίου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το εργαστήριο AstraZeneca. Το εμβόλιο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη φάση III των δοκιμών, το τελευταίο στάδιο πριν από την έγκριση.

«Λυπούμαστε για όλους τους νεκρούς, αναμένεται να φθάσουν τους 100.000, όμως η ζωή συνεχίζεται και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να εξέλθουμε», είπε ο επικεφαλής του βραζιλιάνικου κράτους λίγες ώρες αργότερα, κατά τη διάρκεια του εβδομαδιαίου μηνύματός του στο Facebook.

Επιπλέον, ο Μπολσονάρου κατηγόρησε τους κυβερνήτες ορισμένων πολιτειών της χώρας ότι «φουσκώνουν» τους αριθμούς ζητώντας από γιατρούς να αποδίδουν θανάτους στην Covid-19 χωρίς να κάνουν νεκροψία-νεκροτομή.

«Δεν γνωρίζω ποιο είναι το συμφέρον τους, όμως ορισμένοι κυβερνήτες έδωσαν αυτές τις κατευθυντήριες (στους γιατρούς), προκαλώντας πανικό», επέμεινε ο Μπολσονάρου.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας χαρακτήρισε, επίσης, «δικτάτορες» τους κυβερνήτες και τους δημάρχους που έλαβαν μέτρα καραντίνας, τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η αιτία της αύξησης της ανεργίας, με το ποσοστό της στο 13,3% στο δεύτερο τρίμηνο, το υψηλότερο των τριών τελευταίων ετών.

«Σχεδόν 9 εκατομμύρια θέσεις εργασίας χάθηκαν στο δεύτερο τρίμηνο. Ορισμένοι δήμαρχοι και κυβερνήτες είναι υπεύθυνοι για αυτό», υπογράμμισε.

ΑΠΕ

Back to top button