Καστοριά

Π. Νικόλαος Γιαννουσάς: Αποκαρδιωτική γκάφα στην Κοινή Υπουργική Απόφαση για την απαγόρευση των λιτανειών!

Κάθε Απόφαση Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, πολύ δε περισσότερο κάθε Απόφαση του ίδιου του Κράτους, έχει δύο σκέλη. Το πρώτο σκέλος περιλαμβάνει το νομικό πλαίσιο εγκυρότητος της Αποφάσεως και τις τυχόν εισηγήσεις Επιτροπών, Φορέων και λοιπών εμπλεκομένων που οδηγούν στη λήψη της Αποφάσεως. Το δεύτερο σκέλος περιλαμβάνει την Απόφαση και ενδεχομένως το πλαίσιο εφαρμογής της.

1. Διαβάζοντας το ΦΕΚ 3332/τεύχος Β΄/09.08.2020 και μελετώντας το πρώτο σκέλος της Αποφάσεως Δ1α/Γ.Π.οικ.50451 (με την οποία αναστέλλονται οι λιτανείες) βλέπουμε ότι ο νομοθέτης έλαβε υπόψη του στην 3η παράγραφο «την ανάγκη αναστολής της διεξαγωγής θρησκευτικών τελετών, οι οποίες πραγματοποιούνται μέσω της διενέργειας πομπής, για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας…». Ψάχνω να βρω ποιος, με ποια δικαιοδοσία και πότε κατέγραψε την ανάγκη αυτή, και δεν τον βρίσκω. Στην 2η παράγραφο του πρώτου σκέλους, η Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 έκανε μία εισήγηση, αλλά δεν πρότεινε την αναστολή των λιτανειών. Διότι εάν η Επιτροπή είχε προτείνει την ανάγκη αναστολής των λιτανειών, δεν θα υπήρχε καν λόγος να υπάρχει η 3η παράγραφος (η οποία ναι μεν παρουσιάζεται αυτοτελής, ατεκμηρίωτη και αίολη, αλλά ταυτόχρονα παρουσιάζεται ως αυτονόητη!!!). Ερωτώ λοιπόν: ποιός και με ποιά δικαιοδοσία διαπίστωσε, κατέγραψε και πιστοποίησε την ανάγκη αναστολής των λιτανειών, η οποία οδήγησε ΕΞΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ να λάβουν την εν λόγω Απόφαση; Και εάν υπάρχει αυτός ο κάποιος (που θα υπάρχει!), γιατί δεν αναγράφεται;

2. Στο σκεπτικό λήψης της Απόφασης περιλαμβάνεται η 3η παράγραφος (χωρίς καμία τεκμηρίωση!!!), η οποία όμως είναι ακριβώς το 1ο Άρθρο της ίδιας Απόφασης (sic!!!). Δηλαδή, επειδή έχω αποφασίσει κάτι, αποφασίζω την Απόφασή μου!!!

Μπορεί κάποιος νομικός των ΕΞΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ να μας εξηγήσει πώς είναι δυνατόν να λαμβάνεται με ισχύ Νόμου του Κράτους μία Απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη προκειμένου να βγει η Απόφαση, την ίδια την Απόφαση που θα βγει; Μπορεί μία Απόφαση, να περιλαμβάνεται (ατεκμηρίωτα) στο σκεπτικό για τη λήψη της Απόφασης; Σπάζω το κεφάλι μου να θυμηθώ σε ποιές εποχές συνέβαινε αυτό! Και βέβαια δεν μπαίνουμε καν στον πειρασμό να κρίνουμε την ουσία της Απόφασης. Αν και θα ήθελα να σχολιάσω το εξής: οι άνθρωποι μέσα στο Ναό με μάσκα είναι ασφαλείς.. αλλά μόλις βγουν από το Ναό (φορώντας ακόμα τη μάσκα τους) και αρχίσουν να ακολουθούν σε εξωτερικό χώρο μία Εικόνα (λιτανεία), τότε ΑΜΕΣΑ κινδυνεύουν με διάδοση κορονοϊού!!!

Ήρεμα και καλοπροαίρετα αναρωτιέμαι και ρωτώ…



 

Back to top button