Χαλκιδική & Πιερία: Προορισμοί σαν τα… κρύα τα νερά

Χαλκιδική: Το σλόγκαν διαδόθηκε ταχύτατα, απέκτησε δυναμική και επικράτησε: “ Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει!”  Αυτό -για όσους ξέρουν από προορισμούς- μοιάζει αληθινό, ρεαλιστικό, πειστικό. Όσα όμως και να γνωρίζει κανείς για τα δύο συν ένα “ πόδια” της Χαλκιδικής, πάντα υπάρχει κάποια ενδιαφέρουσα γωνιά προς εξερεύνηση, άξια να γίνει θύμηση στο θησαυροφυλάκιο του νου.

Έτσι εμείς τολμούμε να προσπεράσουμε ό,τι όμορφο εντοπίζεται στο υψόμετρο της θάλασσας (“ 0”) και ανεβαίνουμε ψηλότερα (κοντά στα 500μ), προτείνοντας έναν προορισμό του… γλυκού νερού, και μάλιστα… του παγωμένου! Ο λόγος για τους κρυμμένους σε πυκνό δάσος καταρράκτες της Βαρβάρας (Δήμος Αρναίας – Βορειοανατολική Χαλκιδική). Παίρνουν το όνομα από το χωριό Βαρβάρα όπου ανήκουν αν και βρίσκονται κοντύτερα στην Ολυμπιάδα. Για να προσεγγίσετε το σημείο κινηθείτε στον πανέμορφο δασικό δρόμο Βαρβάρας- Ολυμπιάδας. Αφού περάσετε τις “ 5 βρύσες” (Κρασονέρι) συνεχίστε να κατηφορίζετε έως ότου δείτε αριστερά την ενημερωτική πινακίδα για καταρράκτες. Μετά από μικρή διαδρομή σε βατό χωματόδρομο μέχρι το σημείο στάθμευσης και μια σύντομη (ούτε 10΄) περιπατητική διαδρομή με καλή σηματοδότηση  μέσα στη φύση, θα ακούσετε, δείτε και αισθανθείτε τη μαγική δύναμη του νερού… Μόλις ανακαλύψατε ένα μέρος του επίγειου παραδείσου!

Πιερία

Κάποιοι στον πλανήτη Γη πιστεύουν ότι το μυθικό βουνό Όλυμπος δεν υπάρχει, ότι βρίσκεται μόνο στον κόσμο της φαντασίας, κάποιοι άλλοι όμως, περισσότερο τυχεροί, εδώ και χρόνια κάνουν “ μάθημα ανατομίας στο σώμα του” ανακαλύπτοντας μοναδικής ομορφιάς γωνιές του. Δεν είναι μόνο οι κάτοικοι της Πιερίας που έχουν αυτό το προνόμιο. Το απολαμβάνουν πολλοί εντός και εκτός Ελλάδας. Εξάλλου ο Όλυμπος δεν “ πατάει” μόνο στην Πιερία και το αποτύπωμά του δεν “ χωράει” μόνο σε έναν τόπο, είναι παγκόσμιο. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να περιλάβει κανείς την Πιερία στους ταξιδιωτικούς προορισμού του. Εμείς σας δίνουμε έναν ακόμη. Ο προορισμός, όπως και στην περίπτωση της Χαλκιδικής, είναι ένας πανέμορφος καταρράκτης. Για την ακρίβεια είναι το ποτάμι Ορλιάς ή Ουρλιάς και οι καταρράκτες του. Εκτός από τη μαγευτική ομορφιά τους κουβαλούν κι έναν υπέροχο μύθο. Ρωτήστε, διαβάστε, μάθετε. Κάποιες λιμνούλες είναι εύκολα προσβάσιμες. Μπορεί κανείς να βουτήξει στα παγωμένα τους νερά και να φωτογραφηθεί σε χώρο όπου η ενέργεια ξεχειλίζει από παντού.

Για τους αμύητους η προσέγγιση γίνεται μέσω Εθνικής Οδού, παίρνοντας την έξοδο για το Δίον. Ακολουθώντας τις πινακίδες προς “ Καταφύγιο Κορομηλιά”, “ Όλυμπο” και “ Ρέμα Ορλιάς” θα βρεθείτε κοντά στο εκκλησάκι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Σταθμεύστε και περπατήστε στη φύση για περίπου 10΄ έως τον πρώτο καταρράκτη και τη λιμνούλα του. Μόλις ανακαλύψατε ένα ακόμη μέρος του επίγειου παραδείσου…

Συμβουλή: Και στους δύο προορισμούς πάρτε μαζί (και) υποβρύχια φωτογραφική μηχανή. “ Θα αποζημιωθείτε”, λένε οι γνωρίζοντες.

Του Μπάμπη Γιαννακίδη

AΠΕ