Κόσμος

Χάος στο Σικάγο: Λεηλασίες, πυροβολισμοί και τουλάχιστον 100 συλλήψεις

Αστυνομικές δυνάμεις αντήλλαξαν πυρά με ομάδες πλιατσικολόγων και συνέλαβαν περισσότερους από 100 ανθρώπους, αφού πλήθη κατέκλυσαν την εμπορική συνοικία του Σικάγο με τα πολυτελή καταστήματα χθες, όπου λεηλάτησαν μαγαζιά, έσπασαν παράθυρα και συγκρούστηκαν με αστυνομικούς για ώρες, έγινε γνωστό από την αστυνομία.

Ο αστυνομικός διευθυντής Ντέιβιντ Μπράουν χαρακτήρισε τα επεισόδια «καθαρή εγκληματικότητα», ενώ η δήμαρχος Λόρι Λάιτφουτ επιχείρησε να διαχωρίσει το περιστατικό από τη «δίκαιη εξέγερση» ως απάντηση στον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό την 25η Μαΐου.

«Δεν ήταν μια οργανωμένη διαμαρτυρία. Αντιθέτως, ήταν ένα περιστατικό καθαρής εγκληματικότητας», είπε ο Μπράουν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Τουλάχιστον 13 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις, ενώ ένας φρουρός ασφαλείας και ένας πολίτης δέχθηκαν πυρά, σύμφωνα με τον Μπράουν.

Στις εικόνες που έχουν αναρτηθεί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης διακρίνονται σπασμένες βιτρίνες καταστημάτων και άνθρωποι να το σκάνε από τα καταστήματα κρατώντας διάφορα εμπορεύματα.

Τα επεισόδια εκτυλίχθηκαν κυρίως στη λεωφόρο Μίσιγκαν.

Όπως εξήγησε ο αστυνομικός διευθυντής, ο κόσμος που βγήκε στους δρόμους ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα που απηύθυναν αναρτήσεις στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης με το οποίο ενθάρρυναν τις λεηλασίες στο κέντρο του Σικάγο, αφότου ξέσπασε ένταση με αφορμή το γεγονός ότι ένας αστυνομικός πυροβόλησε έναν ένοπλο.

Καθώς αστυνομικοί ανέκριναν έναν 20χρονο ύποπτο, εκείνος διέφυγε, πυροβολώντας εναντίον των μελών των δυνάμεων ασφαλείας που τον καταδίωκαν, εξήγησε ο Μπράουν. Η αστυνομία ανταπέδωσε τα πυρά και πυροβόλησε τον άνδρα, που κατόπιν διακομίστηκε τραυματισμένος στο νοσοκομείο.

«Μετά τους πυροβολισμούς, συγκεντρώθηκε ένα πλήθος… Τα πνεύματα οξύνθηκαν, με την ένταση να τροφοδοτείται από την παραπληροφόρηση καθώς σκοτείνιαζε».

Ως απάντηση στις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η αστυνομία έστειλε 400 αστυνομικούς στην περιοχή, όπου ήρθαν ενώπιον πολλών ανθρώπων που είχαν φθάσει με τα αυτοκίνητά τους, είπε ο Μπράουν.

Καθώς οι αστυνομικοί συνέλαβαν έναν άνδρα που είχε αρπάξει μια ταμειακή μηχανή, δέχθηκαν πυρά από ένα διερχόμενο όχημα. Οι αστυνομικοί ανταπάντησαν στα πυρά, είπε ο Μπράουν.

ΑΠΕ

Back to top button