ΓούναΚαστοριά

Καστοριά: Το χαμένο καλοκαίρι της χρονιάς του κοροναϊού

Ποιος μπορούσε να φανταστεί λίγα χρόνια πριν – ακόμα και πέρσι την ίδια περίοδο – πως οι ζωές μας θα άλλαζαν φέτος τόσο ξαφνικά, απροειδοποίητα, αλλά ταυτόχρονα τόσο βαθιά και καθοριστικά για το μέλλον.

Της Χρυσούλας Κυρατζή

Πως θα γινόμασταν πρωταγωνιστές σε μια ταινία που ούτε οι καλύτεροι παραγωγοί του Hollywood είχαν ποτέ φανταστεί. Πως θα ζωντάνευε εκείνη η διασκεδαστική επίσκεψη στο δωμάτιο απόδρασης με θέμα μια πανδημία.

Πως όσα θεωρούσαμε δεδομένα, θα έφταναν να γίνουν ζητούμενα, με έναν τρόπο βίαιο, σε (σχεδόν) ασφυκτικά πλαίσια.

Πως η  κοινωνική αποστασιοποίηση θα σήμαινε στην πράξη λιγότερες συναντήσεις με αγαπημένα πρόσωπα, φόβο, άγχος σε κάθε υποψία αδιαθεσίας, νοερές αγκαλιές και φιλιά, ακύρωση ταξιδιών που σχεδιάστηκαν χρόνια πριν, γαμήλιες τελετές με λιγότερη χαρά, μουδιασμένες διακοπές, μια μάσκα στην τσέπη, φόβο για πρόστιμο, αποχή από πολιτισμό, εκαίδευση, διασκέδαση, υγεία, εργασία.

Όσο πικρή είναι η γεύση των χεριών μας από το αντισηπτικό, άλλο τόσο πικρή η ανακοίνωση εκατοντάδων νέων κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ.  Σχεδόν παντού στη χώρα. Ο καθημερινός απολογισμός τριψήφιος. Η Καστοριά εδραιώνει τη θέση της στη καθημερινή λίστα.

Οι ασθενείς νεότερης ηλικίας, πλέον

Ίσως γιατί πολλοί νέοι μπούχτησαν. Αντέδρασαν. Αμφισβήτησαν. Αγνόησαν. Βγήκαν περισσότερο από όσο άντεχαν για να ξεσπάσουν. Πήγαν διακοπές. Αρνήθηκαν. Επαναστάτησαν. Επέλεξαν να ζήσουν κάτι από τη ζωή που έμαθαν τα προηγούμενα λόγια, κρύβοντας κάτω από το χαλί τα απομεινάρια της καραντίνας. Έγραψαν στα Social Media, για να πείσουν τους εαυτούς τους πως ο κίνδυνος είναι κάτι που δεν τους αφορά άμεσα. Έμειναν αλώβητοι μια φορά ήδη, άλλωστε και δεν πείστηκαν. Κι όσα περισσότερα τα likes, τόσο μεγαλύτερη η απόδειξη ότι έχουν δίκιο. Η μάσκα έγινε στα μάτια τους ένα είδος φίμωτρου, υπόδειξη υποταγής, χειρισμού. Όπλο ενός πολέμου με αόρατο εχθρό, αλλά με πραγματικά θύματα.

Το μέλλον αβέβαιο. Με ανοιχτές πληγές στην ψυχολογία μας. Κατά βάθος γνωρίζουμε όλοι πως νοσούμε, ήδη, ψυχικά. Κι αυτό είναι το πιο επίφοβο για να τηρηθούν οι ισορροπίες στο μέλλον.

Ο Χειμώνας προβλέπεται απρόβλεπτος…Οι εξελίξεις άμεσες.Οι ανακοινώσεις προλαβαίνουν τα σενάρια και τις φήμες

ΤΟΠΙΚΑ

Τοπικά, αυτό που οφείλει να μας απασχολεί παράλληλα με το μεγάλο αγκάθι του κορονοϊού και όλα τα μεγάλα εθνικά κοινωνικο-οικονομικο-πολιτικά θέματα, είναι η διασφάλιση των «προς το ζην».

Δεν είναι υπερβολή πως οι γουνοποιητικές μηχανές έχουν σβήσει εδώ και καιρό. Χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου στον οποίο βασίζεται η οικονομία της Καστοριάς, είτε είναι άνεργοι, ελπίζοντας στην 500ευρη κρατική επιδότηση, είτε υποεργάζονται- άρα υποαμοίβονται, χωρίς να γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι.

Πέρα από τις πομπώδεις ελπίδες της προγραμματισμένης διοργάνωσης του 5ου Fur Shopping Festival (αν πραγματοποιηθεί τελικά- αφού εκτός από τις προβληματικές μεταφορές- ακυρώθηκε το πανηγύρι του Άργους Ορεστικού, ακυρώθηκε η ΔΕΘ, ενώ φέτος έχουν αναβληθεί σε παγκόσμιο επίπεδο ακόμα και οι Ολυμπιακοί αγώνες) από τα ΔΣ των Συλλόγων,

το βάρος πρέπει να δοθεί στους εργαζομένους που αναζητούν τρόπους να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Να επιβιώσουν. Να προσφέρουν τα βασικά στα παιδιά τους.

Το πρόβλημα είναι βαθύτερο από όσο φαντάζεται κανείς βλέποντας τα πολυτελή αυτοκίνητα να κινούνται ακόμη στην Καστοριά.

Η «βιτρίνα» κρύβει τα συντρίμμια που υπάρχουν από πίσω.

Η μαζική ανεργία γουνεργατών, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν έχουν εμπειρία και κατάρτιση σε άλλο τομέα, σημαίνει μετανάστευση, άρα ερήμωση και πόνο για την περιοχή. Θεατές σε πρόβλημα αντίστοιχο με εκείνο που βιώνει η περιοχή της Κοζάνης με την απολιγνιτοποίηση. Κατάρρευση του βασικού οικονομικού πυλώνα μιας περιοχής, μια δύσκολη χρονικά στιγμή.

Μεγάλα έργα ανάπτυξης που θα εκμεταλλεύονται τη γεωγραφική θέση και επενδύσεις, όπως η κατασκευή βιομηχανικών μονάδων για απασχόληση και ανειδίκευτου εργατικού δυναμικού,  θεωρούνται επιβλεβλημένα να διεκδικηθούν από τους αρμόδιους φορείς.

Ο τουρισμός φυσικά είναι μια εξαιρετική διέξοδος. Αυτή την χρονική στιγμή, βλέπουμε πως ο τουρισμός έχει πληγεί βαθιά παγκοσμίως με τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις.

Σκεφτείτε πόσο εύκολα και γρήγορα έσβησαν τα φώτα στον Πόρο φέτος στην Ελλάδα! Πως με συνοπτικές διαδικασίες μπήκε λουκέτο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος μετά τις 12.00.

Μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, εντός και εκτός Καστοριάς παραμένουν κλειστές.Και κανείς δεν ξέρει πότε θα ξανά ανοίξουν και με ποιες συνθήκες.

Στοίχημα για την περιοχή μας πρέπει να είναι να προετοιμαστούμε κατάλληλα ώστε να είμαστε δυναμικά παρόντες στο μηχανισμό στήριξης, όταν θα  ξανά τα πάνω του ο κλάδος, μελλοντικά.

Δύσκολα τα δεδομένα και για τον αγροτικό τομέα. Οι πρόσφατες καταστροφές από το πέρασμα της «Θάλειας» σε συνδυασμό με τα παγκόσμια δεδομένα της πανδημίας, έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες και τους αγρότες, ενισχύοντας τις προβλέψεις για έλλειψη πρώτων υλών κατά τους Χειμερινούς μήνες.

Επιπλέον και κλείνουμε με αυτό, αξίζει να θυμηθούμε από τώρα πως η ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς θα χρειαστεί πολύ πετρέλαιο τους επόμενους μήνες για θέρμανση. Οι φορείς (βουλευτές κλπ) οφείλουν να διεκδικήσουν ευνοϊκές ρυθμίσεις.

Τουλάχιστον να περιορίσουμε τα βασικά θέματα επιβίωσης…

aboutkastoria.gr

 

 

Back to top button