Νέα Υόρκη: Συνταξιοδοτείται ο Καστοριανός Αρχιμανδρίτης π. Βασίλειος Μπασακύρος (ρεπορτάζ)

«Κεραυνό εν αιθρία» χαρακτήρισαν τα μέλη της ιστορικής κοινότητας του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή στο Μανχάταν την είδηση για την ακούσια συνταξιοδότηση του ιερατικού προϊσταμένου της, Αρχιμανδρίτη, π. Βασιλείου Μπασακύρου.

Του Δημήτρη Τάσκα

Η απόφαση για την ακούσια συνταξιοδότηση του π. Βασιλείου κοινοποιήθηκε την Τετάρτη από τον πρωτοσύγκελο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, π. Ανδρέα Βυθούκλα παρουσία του νομικού συμβούλου της Αρχιεπισκοπής.

Βάσει αυτής της αποφάσεως ο π. Βασίλειος Μπασακύρος πρέπει να αποχωρήσει από τα καθήκοντά του έως την 31η Αυγούστου 2020.

Αμέσως μετά την συνάντηση ο π. Βασίλειος μέσω μιας ανάρτησης στην ιστοσελίδα της κοινότητας ανακοινώνει την δυσμενή εξέλιξη, τονίζει ότι ήταν ακούσια και ότι ο ίδιος δεν είχε ζητήσει να συνταξιοδοτηθεί.  Παράλληλα διευκρινίζει ότι πρόκειται για απόφαση του ιδίου του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου και ότι δεν σχετίζεται με κάποιο λάθος είτε με την συνετή και συνεπή άσκηση των καθηκόντων του.

Το μήνυμα του π. Βασιλείου Μπασακύρου.

Ο π. Βασίλειος τονίζει ότι δεν γνωρίζει τον αντικαταστάτη του και τους διαβεβαιώνει ότι θα τους ενημερώσει για τα περαιτέρω. Τέλος τους ευχαριστεί για την αγάπη και την αφοσίωσή τους για την κοινότητα του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή.

Κατά την διάρκεια της επικοινωνίας με τις «Αναμνήσεις» ο αρχιμανδρίτης, π. Βασίλειος Μπασακύρος επεσήμανε ότι αν και πλησιάζει τα 75 χρόνια, εν τούτοις ουδέποτε είχε σκεφθεί να συνταξιοδοτηθεί. Παράλληλα τόνισε ότι η απόφαση του Αρχιεπισκόπου κοινοποιήθηκε χωρίς να του παράσχουν άλλη επιλογή και ούτε τους λόγους για τους οποίους ελήφθη η απόφαση.

Ο π. Βασίλειος Μπασακύρος κατά την διάρκεια της πρόσφατης περιφοράς του Επιταφίου.

Ωστόσο μέλη και στελέχη της κοινότητας του Αγίου Iωάννη του Βαπτιστή που επικοινώνησαν με τις «Αναμνήσεις» εξέφρασαν την αγωνία για το μέλλον της κοινότητας και τόνισαν ότι τις προσεχείς ημέρες θα αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα.

Η κοινότητα του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή είναι μια από τις ιστορικές κοινότητες του Μανχάταν η οποία πλαισιώνεται από 120 περίπου οικογένειες οι οποίες διαμένουν στο Νότιο Μανχάταν.

Ο ναός βρίσκεται στην διεύθυνση 143 East 17th Street, New York, NY 10003 και έχει αναγερθεί το 1883.