Καστοριά

Νίκος Παναγιώτου: “Ζητείται ελπίς για μια περιοχή που αξίζουν πολλά περισσότερα από το να αναπολεί ένα παρελθόν που δεν υπάρχει” (συνέντευξη)

«Η επικοινωνία μπορεί να αναδείξει όλα αυτά για τα οποία η Καστοριά είναι γνωστή, εξωστρέφεια, παράδοση, περιβάλλον. Οποιαδήποτε αναπτυξιακή προσπάθεια θα πρέπει να υπηρετεί αυτό το τρίπτυχο», δήλωσε μεταξύ άλλων στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ο καθηγητής δημοσιογραφίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Νίκος Παναγιώτου.

Ο κ. Παναγιώτου στάθηκε και ιδιαιτέρα και στο γεγονός ότι η Καστοριά προβλήθηκε πολύ αρνητικά  με τον κοροναϊό ειδικά όπως χαρακτηριστικά είπε σε μια στιγμή κατά την οποία βιώνει μια πρωτόγνωρη οικονομική –«υπαρξιακή» κρίση. « Στο χειρισμό της κρίσης θα έπρεπε να κυριαρχούν οι πράξεις και όχι τα λόγια, οι δηλώσεις και οι συνεντεύξεις σε κάθε μέσο σε όλη την επικράτεια».

Της Δώρας Κωτσοπούλου

Η Καστοριά μας δέχθηκε πολύ μεγάλα πλήγματα σε πολλούς τομείς κατά την περίοδο του κοροναϊού. Ποια τα λάθη και ποια τα διδάγματα μας από αυτή την περιπέτεια;

Η πανδημία έχει αλλάξει και θα αλλάξει ακόμη περισσότερο τον τρόπο ζωή μας. Η χώρα μας αντιμετώπισε πολύ καλά την πανδημία ενώ η κοινωνία ανταποκρίθηκε εξαιρετικά μπροστά σε μια πολύ μεγάλη πρόκληση. Η Καστοριά ήταν από τις πρώτες πόλεις που εντοπίσθηκαν κρούσματα και έπρεπε να ανταποκριθεί στην πρόκληση αυτή. Στα θετικά που πρέπει να κρατήσουμε και να ενισχύσουμε στο μέλλον είναι η κινητοποίηση συμπολιτών μας που συνέδραμαν με κάθε τρόπο προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που είχαν εντοπιστεί. Ο συντονισμός των προσπαθειών αυτών από την Αντι-περιφέρεια Καστοριάς προκειμένου να βρεθεί υλικό αλλά και πόροι προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες που ήταν άμεσες και πιεστικές. Τα διδάγματα συγκεκριμένα καθώς η Καστοριά προβλήθηκε πολύ αρνητικά ειδικά σε μια στιγμή κατά την οποία βιώνει μια πρωτόγνωρη οικονομική –«υπαρξιακή» κρίση. Στο χειρισμό της κρίσης θα έπρεπε να κυριαρχούν οι πράξεις και όχι τα λόγια, οι δηλώσεις και οι συνεντεύξεις σε κάθε μέσο σε όλη την επικράτεια.

  Η επικοινωνία και η προώθηση θεωρούνται σήμερα οι βασικότεροι παράγοντες για την ανάπτυξη μιας ιδέας, επιχείρησης, κλάδου και περιοχής. Πώς αξιολογείται την εικόνα της Καστοριάς σήμερα και τι θα προτείνατε να αλλάξει έτσι ώστε να βελτιωθεί η προοπτική ανάπτυξης της περιοχής μας;

 Η επικοινωνία έρχεται να συμπληρώσει, να στηρίξει και να αναδείξει όχι να αναπληρώσει. Αυτό που είναι απαραίτητο είναι να υπάρξει μια στρατηγική που θα έρχεται να απαντήσει σε αυτό που βιώνει η Καστοριά μια κρίση ταυτότητας και αναζήτησης της επόμενης ημέρας. Η επικοινωνία μπορεί να αναδείξει όλα αυτά για τα οποία η Καστοριά είναι γνωστή, εξωστρέφεια, παράδοση, περιβάλλον. Οποιαδήποτε αναπτυξιακή προσπάθεια θα πρέπει να υπηρετεί αυτό το τρίπτυχο. Είναι η πλέον κρίσιμή στιγμή και πρέπει να γίνει μια συλλογική προσπάθεια μακριά από πεπατημένες του παρελθόντος. Ζητείται ελπίς για μια περιοχή και τους κατοίκους της που  αξίζουν πολλά περισσότερα από το να αναπολεί ένα παρελθόν που δεν υπάρχει.

 Στην πόλη μας λειτουργεί εδώ και χρόνια το τμήμα δημοσίων σχέσεων και έχει παράγει αρκετές εκατοντάδες αποφοίτων, πολλοί από τους οποίους είναι και Καστοριανοί. Ωστόσο, ούτε το τοπικό ΤΕΙ, σήμερα πανεπιστήμια, ούτε η πόλη μας φαίνεται να τα πηγαίνουν καλά στις δημόσιες σχέσεις και εικόνα τους. Τι πιστεύετε φταίει και δεν υπάρχει αυτή η λειτουργική διασύνδεση σχολών κ τοπικής κοινωνίας και τι νομίζετε πρέπει να αλλάξει για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα;

Τα Τμήματα που λειτουργούν στην πόλη μας έχουν κάνει πολλές προσπάθειες και όλα αυτά τα χρόνια προσελκύουν φοιτητές από όλη τη χώρα. Η προσπάθεια για να έρθει η Αρχιτεκτονική ήταν πολύ σημαντική με πολλές και σημαντικές παρεμβάσεις από τον τότε Νομάρχη κ. Κων/νο Λιάντση. Προσπάθεια η οποία όμως υπονομεύθηκε από μερίδα συμπολιτών μας και δεν στηρίχθηκε όπως θα έπρεπε. Η περίπτωση αυτή δεν ήταν μια ακόμη χαμένη ευκαιρία, υπογραμμίζει την αδυναμία εκπόνησης μιας συνολικής στρατηγικής που θα απαντά και θα δίνει την κατεύθυνση για την «επόμενη» ημέρα. Η οποία είναι σήμερα, έχει έρθει καθώς το οικονομικό κοινωνικό αδιέξοδο που βρίσκεται ο Νομός θα ενταθεί ακόμη περισσότερο. Απαιτείται λοιπόν μια σημαντική παρέμβαση από Δήμο, Περιφέρεια κλπ και όχι δημόσιες σχέσεις καθώς η επικοινωνία συμπληρώνει δεν αναπληρώνει. Η διασύνδεση πανεπιστημίου, τοπικής κοινωνίας μπορεί να προσφέρει πολλά προς την κατεύθυνση αυτή αρκεί να έχουμε αποτυπώσει τις σχετικές προτεραιότητες.

Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

kastoria365.gr

 

 

Back to top button