Ελλάδα

“Καυτή” εβδομάδα για κορονοϊό και Ελληνοτουρκικά – Σκέψεις για νέα μέτρα

Δύσκολη εβδομάδα για την κυβέρνηση σε δύο κρίσιμα “μέτωπα”. Καθοριστικές οι επόμενες μέρες για τον κορονοϊό και το πως θα κυλήσει το φθινόπωρο. Αποφασιστικότητα για την κύρωση της συμφωνίας με την Αίγυπτο.

Μπορεί η εβδομάδα αυτή να θυμίζει… hangover του Δεκαπενταύγουστου και οι ρυθμοί να είναι σχετικώς χαλαροί, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο για την κυβέρνηση. Το αντίθετο μάλιστα, καθώς μπροστά της έχει δύο «καυτά» ζητήματα που απαιτούν άμεση δράση κι απαντήσεις: τον κορονοϊό και τις προκλήσεις της Τουρκίας.

Ενδεχόμενο νέων μέτρων

Ως προς το πρώτο, οι επόμενες ημέρες θεωρούνται καθοριστικές για την πορεία των πραγμάτων και για το πώς θα κυλήσει το φθινόπωρο. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, εάν χρειαστεί, να ληφθούν και νέα μέτρα, καθώς, όπως υπενθυμίζουν κυβερνητικά στελέχη, το σχέδιο εξακολουθεί να είναι όπως και στην πρώτη φάση της πανδημίας δυναμικό και να προσαρμόζεται ανάλογα με τις συνθήκες.

Σημειώνεται ότι στο Μαξίμου θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού και των αρμοδίων υπουργών και των ειδικών επί της υγείας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε, εξάλλου, μήνυμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου οι νέοι και όσοι επιστρέφουν από τις διακοπές τους να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί, ώστε να ανασχεθεί η πορεία διασποράς του ιού.

Η αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα έχει θέσει σε συναγερμό την κυβέρνηση και τους ειδικούς. Αξιοσημείωτο είναι πως σε εστίες μετάδοσης του ιού αναδεικνύονται κυρίως τα μεγάλα αστικά κέντρα και συγκεκριμένα η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Από σήμερα τίθεται σε ισχύ η δέσμη των μέτρων που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα κι αφορούν κυρίως την απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης) μετά τα μεσάνυχτα και έως τις 7 το πρωί της επόμενης μέρας, αλλά και τη θέσπιση ανώτατου ορίου 50 ατόμων για τις κοινωνικές εκδηλώσεις.

Αποφάσεις για τα σχολεία

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ξεκαθαριστεί τι μέλλει γενέσθαι με τα σχολεία κι αν θα ξεκινήσουν κανονικά τη λειτουργία τους στις αρχές Σεπτεμβρίου, αλλά και οι όροι λειτουργίας τους.

Επίσης, απευθύνεται σύσταση προς όσους επιστρέφουν από καλοκαιρινές διακοπές για εβδομαδιαίο περιορισμό, ενώ κινητά κλιμάκια του ΕΟΔΥ έκαναν χθες δειγματοληπτικούς ελέγχους στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας.

Στήριξη αλλά… με “μέτρο” από το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις με την Τουρκία, το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στήριξε μεν την Ελλάδα, αλλά κατά γενική ομολογία δεν το έκανε με το… θερμότερο τρόπο, κυρίως λόγω των αντιδράσεων από την πλευρά του Βερολίνου.

Θέση της Γερμανίας παραμένει πως θα πρέπει να γίνει απευθείας διάλογος Αθήνας-Άγκυρας, με την κυβέρνηση να επιμένει πως διάλογος είναι αποδεκτός μόνο για τη διαφορά που αφορά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και της ΑΟΖ. Αποδεκτή είναι για την Αθήνα και η προσφυγή στη Χάγη μόνο για το συγκεκριμένο ζήτημα και με την προηγούμενη υπογραφή συνυποσχετικού με την Άγκυρα. Επίσης, προϋπόθεση για το διάλογο αποτελεί η Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις και την παραβατική της συμπεριφορά, με την παράνομη Navtex που αποτελεί αφορμή για τον πλου του Oruc Reis να ισχύει έως τις 23 Αυγούστου.

Ικανοποίηση για τις δηλώσεις Μπορέλ

Στην κυβέρνηση πάντως είδαν με σχετική ικανοποίηση ύστερα από το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ τη χθεσινή δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος ζήτησε από την Τουρκία να διακόψει τις ενέργειες για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, εγκαλώντας μάλιστα την Άγκυρα ότι υπονομεύει κατ’ αυτόν τον τρόπο τις προσπάθειες για διάλογο και αποκλιμάκωση της έντασης στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Αντίστοιχη θέση για την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης εξέφρασε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος συνάντησε μετά τον Νίκο Δένδια και τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε κάθε περίπτωση, ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει στην άμεση κύρωση της συμφωνίας με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ, παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν εκ μέρους της Άγκυρας. Αυτό σημαίνει ότι η κύρωση προωθείται στη Βουλή με την επανέναρξη των εργασιών της από την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου η διαδικασία να ολοκληρωθεί ακόμη κι εντός του Αυγούστου.

newsit.gr

Back to top button