Καστοριά

Υποχρεωτική η μάσκα για τους εκπαιδευτικούς – Με απουσίες η εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Τα σενάρια που επεξεργάζεται το επιτελείο του υπουργείου Παιδείας 

Το υπουργείο Παιδείας, θεωρεί πως με βάση τα σημερινά δεδομένα ή και    με  διπλασιασμό των κρουσμάτων,  τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν κανονικά στις 7 Σεπτεμβρίου, για δια ζώσης εκπαίδευση, υπό τους όρους και προϋποθέσεις που θα θέσουν οι ειδικοί επιστήμονες του ΕΟΔΥ.

Αν και η    κυβερνητική  απόφαση  για το άνοιγμα των σχολείων θα ληφθεί στις 20 Αυγούστου τα σενάρια, από εκπαιδευτικής πλευράς, που επεξεργάζεται το επιτελείο του υπουργείου Παιδείας είναι:

Α. Τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά στις 7 Σεπτεμβρίου.

Β. Τα σχολεία να κλείνουν μόνο τοπικά σε επίπεδο, χωριού, πόλης ή Νομού, όταν υπάρχει έξαρση κρουσμάτων Κορωνοιού, και για όσες ημέρες κρίνει ο ΕΟΔΥ. Να ακολουθηθεί, δηλαδή αυτό που συνέβη τον περασμένο Μάρτιο, που αρχικά είχαν κλείσει σε   Νομούς, όπως Ηλεία, Ζάκυνθο  και Αχαία.

Γ. Όταν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα σε σχολείο, να λαμβάνονται μέτρα μόνο γι αυτό.

Δ. Αποκλείεται το σενάριο πρωί απόγευμα μάθημα. Κι αυτό λόγω σειράς αντικειμενικών δυσκολιών.

Ε. Προτείνεται, εάν χρειαστεί, τη διαίρεση τμημάτων και την εκ περιτροπής  διδασκαλία με ταυτόχρονη ζωντανή μετάδοση για τους μαθητές εκτός σχολείου.

Ζ. Παράγοντες του υπουργείου Παιδείας εισηγούνται:

  •  η μάσκα στην αίθουσα διδασκαλίας και εντός του κλειστού χώρου του σχολικού κτιρίου να είναι υποχρεωτική  για τους εκπαιδευτικούς
  • σε πρώτη φάση η μάσκα να είναι προαιρετική για τους μαθητές.

Στην περίπτωση που αποφασιστεί να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και από τους μαθητές, προτείνεται να μειωθεί ο χρόνος της ώρας διδασκαλίας  στα 30-35 λεπτά.

Η. Το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται στη διαδικασία προμήθειας χιλιάδων tablet αξίας 12 εκατομμυρίων ευρώ . Τα tablet θα δοθούν δανεικά σε μαθητές και εκπαιδευτικούς που θα δηλώσουν ότι δεν διαθέτουν ηλεκτρονικές συσκευές για να συμμετάσχουν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Θ. Από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία χορήγησης tablet στους μαθητές και εκπαιδευτικούς που θα δηλώσουν ότι δεν διαθέτουν, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα γίνεται με απουσίες για τους μαθητές που δεν θα συμμετάσχουν. Συζητείται η διαγραφή απουσιών να γίνεται μόνο με βεβαίωση του πάροχου internet στην οικεία τους μαθητή ότι τη συγκεκριμένη ώρα ή ώρες υπήρχε βλάβη.

Ι. Η επιθυμία  και η επιδίωξη του υπουργείου Παιδείας είναι τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά με όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς, τηρώντας αυστηρά μέτρα προστασίας, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τις εισηγήσεις του ΕΟΔΥ προς την Κυβέρνηση.

Φροντιστήρια

Τα Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών θα λειτουργήσουν κανονικά υπό τους όρους και προυποθέσεις που θα ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ. Οι όποιες τοπικές αποφάσεις που θα λαμβάνονται για τα σχολεία  θα ισχύουν και για τα  Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών.

Σημείωση: Οι αποφάσεις που θα ανακοινωθούν θα ισχύουν τόσο για τα δημόσια όσο και για τα ιδιωτικά σχολεία.

esos.gr

 

Back to top button