Κόσμος

Sputnik V: Το ρωσικό εμβόλιο θα δοκιμασθεί σε 40.000 ανθρώπους – Παρέχει προστασία για τουλάχιστον 2 χρόνια, ισχυρίζεται η Μόσχα

Οι κλινικές δοκιμές ευρείας κλίμακας του πρώτου ρωσικού εμβολίου κατά του κορωνοϊού, που φέρει την ονομασία Sputnik V και έχει ήδη εγκριθεί στη Ρωσία, θα αρχίσουν την επόμενη εβδομάδα και θα συμμετάσχουν σ’ αυτές 40.000 άνθρωποι, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (Russian Direct Investment Fund) Κιρίλ Ντμίτριεφ, το οποίο και χρηματοδοτεί την παρασκευή του εμβολίου.

Ο Ντμίτριεφ επισήμανε ότι η Ρωσία προσκάλεσε μεγάλες δυτικούς οργανισμούς για διαβουλεύσεις σχετικές με τη διεξαγωγή των κλινικών αυτών δοκιμών, ώστε να ανταποκρίνονται πλήρως στις διεθνείς προδιαγραφές.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι, παράλληλα, την επόμενη εβδομάδα, με την έναρξη των κλινικών δοκιμών θα αρχίσει και ο εμβολιασμός των Ρώσων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.

Ο Ντμίτριεφ είπε ότι όσοι εμβολιάζονται θα βρίσκονται υπό παρακολούθηση, ενώ μετά την έγκριση του ο εμβολιασμός του πληθυσμού μπορεί να αρχίσει και θα ξεκινήσει στη Ρωσική Ομοσπονδία, διευκρινίζοντας ότι ο εμβολιασμός των ομάδων υψηλού κινδύνου όπως και γενικά του πληθυσμού θα γίνει σε εθελοντική βάση.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου Sputnik V σε άλλες χώρες (ΗΑΕ, Σαουδική Αραβία, Φιλιππίνες, Ινδία ή Βραζιλία) θα αρχίσουν στα τέλη Αυγούστου αρχές Σεπτεμβρίου.

Το ρωσικό εμβόλιο παρέχει προστασία για τουλάχιστον 2 χρόνια, ισχυρίζεται η Μόσχα

Οι δημιουργοί του εμβολίου Sputnik V κατά του κορονοϊού εκτιμούν ότι το εμβόλιο μπορεί να παρέχει προστασία από τον ιό για τουλάχιστον δύο χρόνια. Τη σχετική δήλωση έκανε σήμερα ο διευθυντής του Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Γκαμαλέι Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ, οι επιστήμονες του οποίου συμμετείχαν στην παρασκευή του εν λόγω εμβολίου.

“Έχουμε κάθε λόγο να ισχυριστούμε ότι …το εμβόλιο…θα προστατεύει τον εμβολιασθέντα από την Covid-19 τουλάχιστον για διάστημα δύο ετών και ενδεχομένως για μεγαλύτερο διάστημα” δήλωσε ο Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ, κατά την διάρκεια on-line ενημέρωσης που είχε ως θέμα τον πρώτο εμβόλιο κατά του κορονοϊού που εγκρίθηκε στον κόσμο και φέρει την ονομασία Sputnik V.

Ο Γκιντσμπουργκ διευκρίνισε ότι τα τελικά δεδομένα για το εμβόλιο θα γνωστοποιηθούν αφότου περάσει ένα χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του οποίου θα παρακολουθείται η δράση του εμβολίου.

Η Ρωσία στις 11 Αυγούστου ενέκρινε πρώτη στον κόσμο το εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού Sputnik V, που φέρει συμβολικά την ονομασία Sputnik, καθώς ήταν ο πρώτος δορυφόρος που είχε εκτοξεύσει η Σοβιετική Ένωση στο Διάστημα. To εμβόλιο που είναι δημιούργημα του κέντρου Γκαμαλέι πέρασε τις κλινικές δοκιμές σε μια μικρή ομάδα εθελοντών στο διάστημα Ιουνίου –Ιουλίου. Στις 15 Αυγούστου το ρωσικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει η μαζική παραγωγή του εμβολίου.

ΑΠΕ

Back to top button