Ελλάδα

Γκ. Μαγιορκίνης: Φαίνεται να έχει περιοριστεί η δραματική αύξηση κρουσμάτων

Τα τριψήφια νούμερα κρουσμάτων covid-19 που καταγράφονται από αρχές Αυγούστου, ανησυχούν επιστήμονες και Πολιτεία και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, για την οποία ενημέρωσαν σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς και ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, που συμμετέχει εκτάκτως στην ενημέρωση λόγω απουσίας του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης παρατηρείται αυξημένη δραστηριότητα του ιού τις δύο τελευταίες εβδομάδες με μέσο όρο 200 κρούσματα καθημερινά και αύξηση των νοσηλειών. Ωστόσο το ενθαρρυντικό είναι ότι παρατηρείται σχετική επιβραδυνση, η οποία, όπως είπε ο καθηγητής, ήρθε νωρίτερα καθώς σε διαφορετική περίπτωση και σύμφωνα με τις προβλέψεις των μοντέλων θα είχαμε δραματική αύξηση κρουσμάτων που θα οδηγούσε σε 400 κρούσματα καθημερινα’ αλλά αυτό δεν πρέπει να μας εφησυχάζει.

Η επιδημία σιγοβράζει και χρειάζεται επαγρύπνηση απ’ όλους, είπε. Ανέφερε επίσης ότι το δεύτερο κύμα είναι ηπιότερο του αναμενομενου με εκτεταμένη διασπορά στις νεότερες ηλικίες. Η επιδημία στις νεαρότερες ηλικίες δεν είναι “κλειστή” και μπορεί να δώσει επιδημίες στις μεγάλες ηλικίες, είπε ο καθηγητής εφιστώντας την προσοχή όλων για την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη χρήση μάσκας.

Ο κ. Μαγιορκίνης έδωσε έμφαση στους στοχευμένους εργαστηριακούς ελέγχους ώστε να διακοπεί η αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την διασπορά του ιού στην κοινότητα είπε ότι αυτή είναι χαμηλότερη από αυτή που είχαμε Απρίλιο-Μάιο. Ωστόσο, είναι δυσκολότερη η εκτίμηση της κατάστασης στον παρόντα χρόνο και αυτό μπορεί να καταστεί εφικτό μόνο με διενέργεια τεστ αντισωμάτων και επιδημιολογικές μελέτες. Στην πρώτη φάση εκτιμούσαμε ότι θα είχαμε 10.000 με 20.000 κρούσματα. Σήμερα εκτιμούμε είπε ότι ειναι λιγότερα.

Πρόσθεσε ότι αύξηση κρουσμάτων παρατηρείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες με κύρια αιτία τη χαλάρωση των μέτρων προστασίας. Αναφέρθηκε, τέλος, στην επαναμόλυνση που ανακοινώθηκε στο Χονγκ Κονγκ λέγοντας ότι τα στοιχεία επαναμόλυνσης δεν έχουν τεκμηριωθεί επαρκώς.

Υπενθυμίζεται ότι η ενημέρωση θα γίνεται πλέον δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), από τον κ. Ν. Χαρδαλιά και τον κ.Σ.Τσιόδρα, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη.

AΠΕ

Back to top button