ΚαστοριάΝεστόριο

Ξεκινά το φράγμα Νεστορίου

Συναντήσεις του Δημάρχου Νεστορίου με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κων/νο Σκρέκα για το φράγμα του Νεστορίου και το φράγμα και το αρδευτικό Διποταμίας.

Φως στο τούνελ άρχισε να διαφαίνεται για τα δύο μεγάλα αναπτυξιακά έργα του δήμου και του νομού μετά τις συναντήσεις του δημάρχου Νεστορίου Χρήστου Γκοσλιόπουλου, ο οποίος συνοδευόταν από τον προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Αθανάσιο Μέλλιο, με τους Άδωνι Γεωργιάδη και Κων/νο Σκρέκα.

Μετά από ραντεβού που κλείστηκαν με παρέμβαση της Δ/ντριας του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θες/νίκη κ. Μαρία Αντωνίου με τους δύο Υπουργούς, συζητήθηκαν όλες οι πτυχές των προβλημάτων και των προοπτικών των 2 μεγάλων έργων και προέκυψαν τα ακόλουθα συμπεράσματα:

1. Για το φράγμα Νεστορίου

• Ολοκληρώνονται άμεσα οι εκκρεμότητες μεταξύ Υπουργείου και αναδόχου κοινοπραξίας, που προέκυψαν μετά την δικαστική απόφαση διάλυσης της σύμβασης και αφορούν τις αποδείξεις για τα αιτήματα των αποζημιώσεων.

• Προχωρά το Υπουργείο στην καταβολή των αποζημιώσεων.

• Περνά από το Τεχνικό Συμβούλιο το νέο αίτημα της εταιρείας για πρόσθετη χρηματοδότηση, πράγμα που είναι σχεδόν προσυμφωνημένο και

• Ξεκινά η κατασκευή του έργου.

Ως χρόνος ολοκλήρωσης των παραπάνω εκκρεμοτήτων ο κ. Σκρέκας ανέφερε τον Σεπτέμβριο προκειμένου να ξεκινήσει το έργο στη συνέχεια.
Επίσης ενημέρωσε ότι προτάθηκαν στο ταμείο ανάκαμψης 80 εκ. € για το έργο των αρδευτικών δικτύων.

2. Για το φράγμα και το αρδευτικό της Διποταμίας

Τόσο ο κ. Σκρέκας, που έχει την ευθύνη του έργου, όσο και ο κ. Γεωργιάδης ανέφεραν ότι προτάθηκε η ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης και επειδή υπάρχει απόλυτη ωριμότητα μελετητική και αδειοδοτική και για το φράγμα και για το αρδευτικό εκτιμούν ότι θα είναι από τα πρώτα έργα που θα ενταχθούν και θα κατασκευαστούν.

Θυμίζουμε ότι το ταμείο ανάκαμψης προβλέπει για την ελληνική οικονομία 30 δις € (επιχορηγήσεις & δάνεια) τα οποία πρέπει να απορροφηθούν μέχρι το 2026, διαφορετικά χάνονται (εμπροσθοβαρές πρόγραμμα).
Η εκτίμηση των Υπουργών είναι ότι το έργο πρόκειται να ενταχθεί τον Γενάρη του 2021.

«Εκτιμώ ότι βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους των εκκρεμοτήτων για τα 2 μεγάλα αναπτυξιακά έργα και τους επόμενους μήνες θα δούμε το ξεκίνημα των 2 αυτών μεγάλων και αναγκαίων έργων για τον τόπο μας», δήλωσε ο Δήμαρχος Νεστορίου Χρήστος Γκοσλιόπουλος.

Back to top button