Δυτική ΜακεδονίαΚαστοριά

Σύλλογος Φωτοβολταϊκών Δυτ Μακεδονίας: Οι συνεχείς δεσμεύσεις εκτάσεων από μεγάλες εταιρείες θα στερήσουν το δικαίωμα των τοπικών επιχειρήσεων

Προειδοποίηση για τη δέσμευση εκτάσεων από μεγάλες εταιρείες για φωτοβολταϊκά απευθύνει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Φωτοβολταϊκών Δυτ. Μακεδονίας.

Αναλυτικότερα, επισημαίνει τα εξής:

Η Δυτική Μακεδονία εισέρχεται ταχύτατα στη εποχή της απολιγνιτοποίησης.

Η περιοχή μας από τη μια χάνει τον κυρίαρχο ρόλο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της διακοπής λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων αλλά ταυτόχρονα διαθέτει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στη νέα τεχνολογία των ΑΠΕ που εισέρχεται ραγδαία. Διαθέτει τα πιο ισχυρά και τα πιο πολλά δίκτυα Υψηλής και Υπερυψηλής Τάσης σε ολόκληρη τη χώρα Είναι το πιο ισχυρό και πολύτιμο περιουσιακό στοιχειό που παραμένει και είναι στο χέρι μας να αξιοποιηθεί πλήρως υπέρ των κατοίκων της περιοχής.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έντονη κινητικότητα και ενδιαφέρον από επενδυτές από όλη την Ελλάδα για την περιοχή της Π.Ε.Κοζάνης.

Οι βασικοί λόγοι : Tο ισχύον καθεστώς εγγυημένων τιμών από το κράτος για μια εικοσαετία, τα μεγάλα δίκτυα της περιοχής και η ύπαρξη μεγάλων μη καλλιεργούμενων εκτάσεων δημοτικών και δημοσίου .

Τα δίκτυα Υψηλής Τάσης (Υ/Τ) που υπάρχουν στην περιοχή έλκουν κυρίως μεγάλους παίκτες γιατί απαιτούν ταυτόχρονα με τις παραγωγικές μονάδες την δημιουργία υποσταθμών για της σύνδεση της Μέσης Τάσης (Μ/Τ) με την (Υ/Τ). Λόγω του υψηλού κόστους κατασκευής Υποσταθμού απαιτούνται μεγάλοι σταθμοί παραγωγής τουλάχιστον των εκατό (100) MW.

Αυτό καταρχήν αποτρέπει τους μικρούς επενδυτές που μπορεί να είναι τοπικοί και αφήνει πεδίο ελεύθερο στους μεγάλους “παίκτες” να κυριαρχήσουν και να αξιοποιήσουν προς όφελός τους το πλεονέκτημα των δικτύων αφήνοντας στην περιοχή ένα πολύ μικρό μέρος της παραγόμενης υπεραξίας. Ταυτόχρονα το υπάρχον δίκτυο Μ/Τ στην περιοχή της Δυτ Μακ έχει κορεστεί με αποτέλεσμα οι μικροεπενδυτές με ισχύ έως 500KW που είναι κυρίως, τοπικοί, να μην μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση στο δίκτυο.

Όμως με το καινούργιο πλαίσιο που πλέον έχει γίνει αποδεκτό απο τη διοίκηση και ισχύει, δίδεται η δυνατότητα της ομαδοποίησης πολλών μικρών έργων που βρίσκονται στη ίδια περιοχή να υποβάλουν κοινό αίτημα σύνδεσης στον ΑΔΜΗΕ με τη δημιουργία νεου Υποσταθμού και αποκλειστικού δικτύου.

Με τον τρόπο αυτό ξεπερνιέται το πρόβλημα των μικροεπενδυτών και μπορούν πλέον να συνδέονται στα δίκτυα υψηλής χωρίς πολλές χρονοβόρες διαδικασίες.

Αυτό μπορεί να αποτελέσει μια μοναδική ευκαιρία να αναπτυχθούν στην περιοχή σε δημόσιες, δημοτικές ή δασικές (χορτολιβαδικές ή θαμνώδεις) εκτάσεις μεγάλοι Φωτοβολταικοι σταθμοί άνω των 100MW με τη συμμετοχή χιλιάδων μικροεπενδυτών μέσα από ενεργειακές κοινότητες. Είναι μια ευκαιρία μέσα σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα (περίπου ενός έτους και κάτι) χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής επενδύοντας οποιοδήποτε ποσό θέλουν (από 1000 ευρώ εως και ανω των 100.000 ευρώ) συμμετέχοντας σε μια ενεργειακή κοινότητα να εξασφαλίζουν ετήσια απόδοση ανω του 25% ετησίως για είκοσι (20) συνεχόμενα χρόνια.

Πιστεύουμε ότι αποτελεί το μοναδικό δρόμο εξασφάλισης άμεσου εισοδήματος σε μια περιοχή που το συνολικότερο πρόγραμμα της απολιγνιτοποίησης δεν γνωρίζουμε σε τι χρόνο και πόσο θα αποδώσει.

Όμως η μαζική είσοδος το τελευταίο διάστημα μεγάλων εταιρειών από όλη την Ελλάδα και οι συνεχείς δεσμεύσεις δημοτικών και δημοσίων εκτάσεων της περιοχής θα στερήσουν το δικαίωμα των τοπικών επιχειρήσεων και των χιλιάδων ντόπιων μικροεπενδυτών να αξιοποιήσουν προς όφελος της τοπικής κοινωνίας αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Ο σύλλογος φωτοβολταικών Δυτ Μακεδονίας έχει ήδη καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης Φωτοβολταικών πάρκων στη Δυτ Μακεδονία προς όφελος χιλιάδων κατοίκων της περιοχής το οποίο ηδη έχει συζητήσει και κοινοποιήσει σε πολλούς τοπικούς φορείς. Δυστυχώς όμως στη διαδικασία κατοχύρωσης των κατάλληλων εκτάσεων βρίσκουμε μπροστά μας μονιμως δεσμευμένες τις εκτάσεις από μεγάλες εταιρείες και κυρίως από μια εταιρεία που το τελευταίο διάστημα δραστηριοποιείται έντονα στην περιοχή δεσμεύοντας για τον εαυτό της χιλιάδες στρέμματα δημοτικών εκτάσεων και μάλιστα με τιμές ενοικίασης στο 10% των τιμών που νοικιάζονται από ιδιώτες ιδιοκτήτες για ανάλογη δραστηριότητα.

Τα δημοτικά συμβούλια οφείλουν να σταθμίσουν τα δεδομένα πριν πάρουν την οποιαδήποτε απόφαση για την παραχώρηση δημοτικής έκτασης Το δίλλημα που τίθεται είναι τη στιγμή που υπάρχει ήδη τεράστια συσσωρευμένη τοπική εμπειρία από πολλούς εμπλεκόμενους μέλη του συλλόγου των Φ/Β και μεγάλο ενδιαφέρον από τοπικούς επιχειρηματίες αλλά και κατοίκους, γιατί να μη γίνει η αξιοποίηση αυτών των εκτάσεων υπέρ των κατοίκων της περιοχής. Γιατί να αφήσουμε ένα τεράστιο μελλοντικό εισόδημα που μπορεί να στηρίξει την κοινωνική και οικονομική συνοχή των κατοίκων της Δυτ Μακεδονίας να φύγει εκτός περιοχής.

Επιγραμματικά η πρόταση του Συλλόγου Φωτοβολταικών έχει ως εξής:

Να δημιουργηθούν ενεργειακές κοινότητες με πρωτοβουλία του συλλόγου ΦΒ και τη συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής

Να εγγραφούν μέλη των ενεργειακών κοινοτήτων που θα καλύψουν την ιδία συμμετοχή σε ποσοστό 20% για 18 έργα ανα ενεργειακή κοινότητα του 1ΜW το καθένα

Να παραχωρηθούν στις ενεργειακές κοινότητες εκτάσεις ειτε Δημοτικές ή του Δημοσίου (άγονες χορτολιβαδικές) που να βρίσκονται κοντά σε δίκτυα Υ/Τ

Να ετοιμαστούν οι φάκελοι για κάθε ενεργειακή κοινότητα και να υποβληθούν ομαδικά στον ΑΔΜΗΕ για αδειοδοτηση

Εναλλακτικά με τη βοήθεια της περιφερειακής αρχής αυτές οι εκτάσεις θα μπορούσαν να ζητηθούν και εντος των ορυχειων της ΔΕΗ και να παραχωρηθούν έναντι ενός μικρού ενοικίου.

Οι Ενεργειακές κοινότητες πρέπει να διευρυνθούν σε ολη την κοινωνία

Θα μπορούσαν με τη συνδρομή των φορέων τους να δημιουργήσουν ενεργειακές κοινότητες τα μέλη του ΕΒΕ του ΤΕΕ του ΓΕΩΤΕΕ των Αγροτικών συνεταιρισμών, των Εργατικών κέντρων και όλες μαζί ομαδικά και οργανωμένα να καταθέσουν φάκελο.

Η διοίκηση και τα μέλη του συλλόγου ΦΒ έχουμε την τεχνογνωσία για να στηρίξουμε την όλη προσπάθεια τεχνικοοικονομικά και κατασκευαστικά.

Όλο το πρόγραμμα θέλουμε να είναι με τη ομπρέλα της περιφερειακής αρχής η οποία μπορεί να βοηθήσει για να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια από τις υπηρεσίες και να τρέξει σχετικά γρήγορα.

Ο στόχος είναι χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής να εξασφαλίσουν σταθερό και σίγουρο εισόδημα για τα επόμενα είκοσι χρόνια και το παραγόμενο αποτέλεσμα να παραμείνει στον τόπο μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου μας ήδη ξεκίνησε ένα πρόγραμμα ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας και ταυτόχρονα τα προχωράει ταχύτατα τις διαδικασίες υλοποίησης του όλου προγράμματος. Το μονό που ζητάμε είναι την διασφάλιση απο τις Δημοτικές και περιφερειακές αρχές της διατήρησης υπερ της τοπικής κοινωνίας των κατάλληλων εκτάσεων και την έμπρακτη συμπαράσταση τους για την υλοποίηση του προγράμματος.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

1. Σιαμπανόπουλος Αντώνιος Πρόεδρος

2. Αλεξανδρίδης Χαράλαμπος Α Αντιπρόεδρος

3. Ασλανίδης Γεώργιος Β Αντιπρόεδρος

4. Ζιγούρης Φώτης Γεν. Γραμματέας

5. Πασχαλίδης Κων/νος Ταμίας

energypress.gr

Back to top button