Ελλάδα

Φωτιά στις Μυκήνες: “Καμία ζημιά” λέει το ΥΠΠΟ παρά τις εικόνες καταστροφής

Η πυρκαγιά στις Μυκήνες γρήγορα επεκτάθηκε εντός του αρχαιολογικού χώρου, προκαλώντας σοβαρές φθορές. Παρά το οφθαλμοφανές αποτέλεσμα, το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι δεν προκλήθηκαν ζημιές στις αρχαιότητες.

Τις σημαντικές φθορές που προκάλεσε η φωτιά που ξέσπασε στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών και η οποία τέθηκε υπό μερικό έλεγχο το βράδυ της Κυριακής 30/8 αποτυπώνουν φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και αρκετούς μήνες είχε επισημανθεί η εγκατάλειψη του χώρου και στην περιοχή υπήρχαν ξερόχορτα και σκουπίδια.

Μενδώνη: “Θα ανοίξει γρήγορα ο αρχαιολογικός χώρος”

Η ζημιά που προκλήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών από τη φωτιά ήταν «η λιγότερη δυνατή» δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, κατά την αυτοψία που έκανε στον αρχαιολογικό χώρο το πρωί της Δευτέρας 31/8.

«Το γεγονός ότι ο χώρος ήταν απολύτως αποψιλωμένος και δεν υπήρχαν καθόλου ξερά χόρτα, επομένως δεν υπήρχε ύλη για να καεί ήταν το σωτήριο για τα μνημεία, διότι δεν δημιουργήθηκαν θερμικά φορτία που θα επιβάρυναν και θα δημιουργούσαν σοβαρά προβλήματα στους δομικους λίθους των μνημείων» συνέχισε η υπουργός.

Υποστήριξε ότι ήταν γρήγορη η αντίδραση της Πυροσβεστικής, προκειμένου να μην επεκταθεί η πυρκαγιά μέσα στον αρχαιολογικό χώρο και τη γύρω περιοχή, καθώς και ότι στον αρχαιολογικό χώρο υπήρχε σχέδιο για την πυρόσβεση, με την ευθύνη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας.

Σε ερώτηση για το πότε θα είναι επισκέψιμος ξανά ο χώρος, η κ. Μενδώνη απάντησε: «Θα ανοίξει γρήγορα και το μουσείο- που είναι κλειστό για προληπτικούς λόγους- και ο αρχαιολογικός χώρος. Το πολύ πολύ που θα βλέπουν οι επισκέπτες τις αμέσως επόμενες ημέρες είναι λίγο μαύρο στο χώμα».

Δείτε την συνέχεια του άρθρου στο Νews247.gr

Back to top button