Ελλάδα

Και τον Σεπτέμβριο η μείωση 40% των ενοικίων επιχειρήσεων

Παρατείνεται κατά έναν μήνα- και τον Σεπτέμβριο-, το καθεστώς της υποχρεωτικής μείωσης κατά 40% των ενοικίων επιχειρήσεων στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, οι οποίες πλήττονται από την πανδημία. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα συνεχιστεί τόσο σε υποχρεωτική, όσο και σε εθελοντική μορφή (συμφωνία μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών).

Στην περίπτωση υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων κατά 40%, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων δικαιούνται επιστροφή φόρου ίση με το 30% του ποσού που απώλεσαν. Το ποσό αυτό θα συμψηφιστεί με τον φόρο εισοδήματος ή τον ΕΝΦΙΑ εφέτος, με εξαίρεση τις δόσεις ρυθμίσεων. Επίσης, για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέστησαν ζημία, προβλέπεται και αναστολή της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών και παράταση προθεσμιών καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών στην εφορία.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός ανέφερε και τα εξής:

*Η μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες αποτελεί ένα προσωρινό μέτρο, το οποίο θα εξεταστεί εάν θα ισχύσει και το 2021.

*Στο πακέτο των μέτρων που θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, θα περιληφθούν προσωρινές αλλά και μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών. Ο χρόνος υλοποίησης των μόνιμων μειώσεων φόρων θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.

*Θα υπάρξει σύντομα καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους και οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται στη ΔΕΘ.

*Εντός του Σεπτεμβρίου θα αρχίσει ο τρίτος κύκλος της «επιστρεπτέας προκαταβολής», ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ.

*Έχει αποφασιστεί η ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης των Ενόπλων Δυνάμεων, αρχής γενομένης από το τρέχον έτος. Η κυβέρνηση έχει καταλήξει στο κονδύλι που θα διατεθεί για τη στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων με εξοπλιστικά- και όχι μόνο- προγράμματα.

ΑΠΕ

Back to top button