ΑθλητικάΆργος ΟρεστικόΚαστοριάΠαλαιά Καστοριά

Για 61η φορά αναμετρώνται Παναργειακός και Αστραπή Μεσοποταμίας – Η μεγάλη προϊστορία

Στον ίδιο όμιλο, τον 3ο,  κληρώθηκαν φέτος στον θεσμό της β’ φάσης κυπέλλου ερασιτεχνών οι δύο ιστορικές ομάδες του νομού, Παναργειακός και Αστραπή Μεσοποταμίας

Θα είναι το 61o El Clásico στην ιστορία των δύο ομάδων, σε όλα τα επίπεδα διοργανώσεων (Πρωτάθλημα Α’ ΕΠΣ, Δ’ Εθνική, Τελικοί Κυπέλλου, Ημιτελικοί Κυπέλλου), ενώ για πρώτη φορά θα ανταμώσουν σε αγώνα Κυπέλλου B’ φάσης.

Προσωπικό αρχείο : Δημήτρης Κουτσής (Εφημερίδα ΣΕΝΤΡΑ – sentranews.gr)

Μάλιστα, εφόσον προκριθούν στην επόμενη φάση, είναι πιθανό στη συνέχεια του θεσμού να αναμετρηθούν εκ νέου, κάτι που θα εξαρτηθεί από την κλήρωση. Αν συμβεί αυτό θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία τους που θα αναμετρηθούν δύο φορές στον θεσμό του κυπέλλου την ίδια αγωνιστική περίοδο.

Συμμετοχές – Τίτλοι – Επιτυχίες

Το 61ο El Clásico του νομού Καστοριάς θα διεξαχθεί το σαββατοκύριακο 26 ή 27 Σεπτεμβρίου. Δύο από τις πλέον ιστορικές ομάδες, πολυνίκες σε τίτλους πρωταθλημάτων και κυπέλλων, ο Παναργειακός και η Αστραπή Μεσοποταμίας, θα αναμετρηθούν για 61η φορά συνολικά σε όλα τα επίπεδα διοργανώσεων, ενώ θα είναι το πρώτο τους επίσημο ματς στη φετινή περίοδο.

Ο Παναργειακός, (ιδρύθηκε το 1953), θα συμμετέχει για 24η χρονιά στο πρωτάθλημα της Α’ ΕΠΣ Καστοριάς και μάλιστα για 8η συνεχόμενη (το 2011 πανηγύρισε το 8ο και τελευταίο του πρωτάθλημα). Στον θεσμό του κυπέλλου, το 2012 πανηγύρισε για τελευταία φορά την κατάκτηση του κυπέλλου, ενώ το 2013 αναδείχθηκε φιναλίστ.

Συνολικά στα 42 χρόνια ιστορίας της ΕΠΣ Καστοριάς, στις 23 συμμετοχές του έχει κατακτήσει ΟΚΤΩ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ Α’ κατηγορίας, και μαζί με την Αστραπή Μεσ. είναι οι ΠΟΛΥΝΙΚΕΣ του θεσμού. Στον θεσμό του κυπέλλου έχει 15 συμμετοχές σε τελικούς κυπέλλου εκ των οποίων 7 φορές αναδείχθηκε κυπελλούχος.

Η Αστραπή Μεσοποταμίας (ιδρύθηκε το 1957) θα συμμετέχει για 25η χρονιά στο πρωτάθλημα της Α’ ΕΠΣ Καστοριάς. Το 2018-19 κατέκτησε τον 8ο της τίτλο. Συνολικά στα 42 χρόνια ιστορίας της ΕΠΣ Καστοριάς, στις 24 συμμετοχές της έχει κατακτήσει ΟΚΤΩ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ Α’ κατηγορίας, μοιράζεται δηλαδή με τον Παναργειακό την 1η θέση της «Χρυσής βίβλου».

Στον θεσμό του κυπέλλου είναι πολυνίκης, καθώς έχει 16 συμμετοχές σε τελικούς κυπέλλου, εκ των οποίων 10 φορές αναδείχθηκε κυπελλούχος, ενώ το 2013 πανηγύρισε την τελευταία της κατάκτηση σε Τελικό Κυπέλλου.

Το 61ο El Clásico
Στα 60 ματς, 26 νίκες ο Παναργειακός, έναντι 24 της Αστραπής Μεσοποταμίας

Οι δύο ομάδες στα 42 χρόνια συμμετοχής τους στα πρωταθλήματα και κύπελλα της ΕΠΣ Καστοριάς, αλλά και σε αυτά που συμμετείχαν στο πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής (Περιφερειακό), έχουν δώσει συνολικά 60 αγώνες (εντός και εκτός έδρας)!!!

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που διαθέτουμε αποκλειστικά στο αρχείο μας και μετά την ανάλυση των 60 αγώνων που κάναμε, διαπιστώθηκε ότι :

– Ο Παναργειακός είναι αυτός που έχει ένα ελαφρό προβάδισμα, καθώς μετράει 26 ΝΙΚΕΣ, 10 ΙΣΟΠΑΛΙΕΣ και 24 ΗΤΤΕΣ.

– Στο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας, υπάρχει απόλυτη ισορροπία. Οι δύο ομάδες έχουν δώσει συνολικά (εντός – εκτός) 32 αγώνες και μετράνε από 13 νίκες η κάθε μία και 6 ισοπαλίες

– Για το πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής, ο Παναργειακός έχει σημαντικό προβάδισμα.  Τα δύο σωματεία έχουν συναντηθεί στον ίδιο όμιλο και έδωσαν συνολικά (εντός – εκτός) 20 αγώνες, με τον Παναργειακό να έχει τα πάνω χέρι με 11 νίκες, έναντι 5 της Αστραπής, ενώ 4 ματς έληξαν ισόπαλα.

– Στον θεσμό του Τελικού Κυπέλλου, η Αστραπή Μεσοποταμίας είναι αυτή που έχει προβάδισμα. Οι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί έξι φορές, με την Αστραπή να μετράει 4 νίκες, έναντι 2 του Παναργειακού, ενώ άλλες δύο φορές αναμετρήθηκαν σε ημιτελικούς κυπέλλου, όπου και εκεί οι κιτρινόμαυροι υπερέχουν με ισάριθμες νίκες.

Αήττητη από το 2014 η Αστραπή Μ. στον Παναργειακό!

Σε 16 αναμετρήσεις τους  – όλες για το πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας – από το 1994 μέχρι σήμερα, στο γήπεδο του Άργους Ορεστικού «κοκκινόμαυροι» έχουν ΟΚΤΩ (8) νίκες,  ΤΕΣΣΕΡΙΣ (4)  ισοπαλίες,  ενώ ΤΕΣΣΕΡΙΣ (4) φορές γνώρισαν την ήττα.

Ωστόσο, η Αστραπή Μεσοποταμίας, τα τελευταία τέσσερα χρόνια (από το 2015) έχει καταφέρει να δημιουργήσει μία θετική παράδοση, αφού είναι αήττητη με δύο νίκες και δύο ισοπαλίες.

Οι μεγαλύτερες σε έκταση σκορ νίκες που πέτυχαν οι δύο ομάδες είναι για τον Παναργειακό το 5-1 το 1998,  το 4-0 το 2014 και το 0-4 το 2001, ενώ για την Αστραπή το 5-0 το 2016, το 5-1 το 1994 και το 4-0 το 2004. Ωστόσο, στην πλειοψηφία τους τα περισσότερα ματς είχαν χαμηλά σκορ με διαφορά ενός ή δύο τερμάτων

Το 2014 ήταν η τελευταία φορά που ο Παναργειακός ήταν ο νικητής στο El Clásico, επικρατώντας με σκορ 4-0.

Στα αξιοσημείωτα είναι ότι, οι δύο ομάδες μέχρι και το 1993, αγωνίζονταν σε διαφορετικές κατηγορίες – ή και μαζί στη Δ’ Εθνική – δηλαδή, το 1994, ήταν πρώτη  χρονιά ιστορικά που αναμετρήθηκαν σε επίσημο αγώνα πρωταθλήματος Α’ κατηγορίας. Έκτοτε, όσο παράξενο και αν φαίνεται, δεν έτυχε να ανταμώσουν σε πρωτάθλημα Δ’ Εθνικής!!!

Συνολικά σε 32 ματς Α’ κατηγορίας (εντός-εκτός), ο Παναργειακός μετράει 13 νίκες, 6 ισοπαλίες και 13 ήττες.

 

Υπεροχή του Παναργειακού στην Δ’ Εθνική – Μετράει 11 νίκες σε 20 ματς !

Πάρα πολύ θετική, ωστόσο, είναι η παράδοση του Παναργειακού κόντρα στην Αστραπή σε επίπεδο αγώνων Δ’ Εθνικής.

Από το 1979 μέχρι και το 1993 (τελευταία χρονιά που αντάμωσαν στην Εθνική Ερασιτεχνική κατηγορία), έδωσαν συνολικά 20 αγώνες με τους κοκκινόμαυρους να μετράνε 11 νίκες, 4 ισοπαλίες και 5 ήττες

Εντός έδρας 7 νίκες, 1 ισοπαλία και 2 ήττες και εκτός έδρας είχαν 4 νίκες, 3 ισοπαλίες και 3 ήττες).

Υπεροχή της Αστραπής Μ. στον θεσμό του Κυπέλλου

Το παραδοσιακό ζευγάρι ήταν αδύνατο να απουσιάζει από τις μεγάλες γιορτές του ποδοσφαίρου, τους Τελικούς Κυπέλλου, θεσμός στον οποίο έχουν και τις περισσότερες διακρίσεις και συμμετοχές.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν και σε Τελικούς Κυπέλλου, όπου εκεί η ομάδα της Αστραπής έχει θετική παράδοση.

Συνολικά έχουν αναμετρηθεί ΕΞΙ (6) φορές, από το 1979 (πρώτος τελικός) μέχρι το 2013 με την Αστραπή να μετράει 4 ΝΙΚΕΣ και 2 ΗΤΤΕΣ.

Επίσης, άλλες δύο φορές έχουν συναντηθεί και σε ημιτελικό κυπέλλου, όπου και σε αυτή τη φάση οι κιτρινόμαυροι είχαν ισάριθμες νίκες και προκρίθηκαν στον Τελικό.

Η 61η αναμέτρησή τους για πρώτη φορά σε θεσμό Β’ φάσης Κυπέλλου Ερασιτεχνών αναμένεται λοιπόν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως επίσης και τα δύο παιχνίδια φέτος σε επίπεδο πρωταθλήματος, τα αποτελέσματα των οποίων θα δημιουργήσουν αλλαγές στην προϊστορία των δύο ιστορικών ομάδων…

sentranews.gr

 

 

Back to top button