Δυτική Μακεδονίατελευταίες ειδήσειςΦλώρινα

Γ. Κασαπίδης: “Ο πολιτισμός των τεσσάρων λιμνών – Παγκόσμιες μοναδικότητες σιγά σιγά αποκαλύπτονται” (φωτογραφίες – βίντεο)

Σπουδαία ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης έρχονται στο φως τα τελευταία χρόνια στην ευρύτερη περιοχή του σημερινού Δήμου Αμυνταίου Φλώρινας.
Από την περίοδο της νεολιθικής εποχής έως σήμερα φαίνεται ότι κατοικείται αδιαλείπτως η πεδιάδα των τεσσάρων λιμνών (Βεγορίτιδας, Πετρών, Ζάζαρης και Χειμαδίτιδας) με μάρτυρες που φανερώνουν αξίες προαιώνιες ελληνικές.
Παγκόσμιες μοναδικότητες σιγά σιγά αποκαλύπτονται συνθέτοντας παράλληλα τη ροή της ιστορίας του τόπου μας.
Της Δυτικής Μακεδονίας μας!
Ξεχωριστά ευρήματα βεβαιώνουν περίτρανα την αίγλη του Πολιτισμού και την ιστορική συνέχεια των Ελλήνων Μακεδόνων χιλιάδες χρόνια πριν στην ευλογημένη αυτή γη της πατρίδας μας.
Από τις όχθες της Βεγορίτιδας στον Άγιο Παντελεήμονα με τις εκτεταμένες νεολιθικής εποχής νεκροπόλεις μέχρι και την ακρόπολη των Πετρών που ίδρυσε ο πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου Φίλιππος ο Β’ με τα δικά της εργαστήρια γλυπτικής και κεραμικής τέχνης στην Άνω Μακεδονία.
Από την επιβλητική ρωμαϊκή έπαυλη των 96!!! δωματίων με τα εντυπωσιακά ψηφιδωτά, στις παρυφές της αρχαίας Εγνατίας των Μακεδόνων βασιλέων μέχρι και το πέρασμα στο σημερινό Σκλήθρο που φυλάσσονταν από εντυπωσιακό οχυρό, ίχνη του οποίου σώζονται σήμερα μετά την καταστροφή του από το βασιλιά των Μολοσσών της Ηπείρου Πύρρο, όταν εξεστράτευσε κατά της Μακεδονίας, ο επισκέπτης μπορεί να ζήσει το πέρασμα 8.000 ετών αδιάλειπτης ιστορίας και ξεχωριστού Πολιτισμού. Εκείνου που έδωσε δύναμη και έμπνευση στο μεγάλο στρατηλάτη να τον μεταδώσει στα πέρατα της οικουμένης.
Άξιζει να επισκεφτούμε τον τόπο που τον γέννησε και να τον γνωρίσουμε!

 

 

Back to top button