ΕλλάδαΚοζάνη

«Εκτός» μένουν οι εγχώριες επιχειρήσεις από τα φωτοβολταϊκά πάρκα των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη

Κλίμα απογοήτευσης  στις επιχειρήσεις του Λιγνιτικού Κέντρου δυτικής Μακεδονίας για την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προσχωρήσει σε ολική απολιγνιτοποίηση το 2023.

Του Σπύρου Κουταβά

Το master plan που έχει αναλάβει να συντάξει η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένεται να ανακοινωθεί στα μέσα του φθινοπώρου, αλλά τα μηνύματα που εκπέμπονται από την κυβέρνηση μετά και την μεγάλη μείωση των χρημάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, σύμφωνα με επιχειρηματικούς κύκλους είναι ανησυχητικά για το μέλλον της περιοχής.

Όπως λένε οι υποσχέσεις που έδωσαν όλοι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που πέρασαν από την περιοχή ότι οι τοπικές επιχειρήσεις θα συμβάλλουν συστηματικά και θα σηκώσουν το κύριο βάρος του γιγάντιου έργου της αποκατάστασης των εδαφών η θα συμβάλλουν στο πλαίσιο των εργολαβιών στην δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων που θα δημιουργηθούν στην περιοχή φαίνεται ότι ήδη άρχισαν να εξανεμίζονται. Ο πρόεδρος του «Παρατηρητηρίου 2028» Κλεάνθης Ακτενίζογλου μιλώντας στο vetonews αποκάλυψε ότι «η Γερμανική εταιρία juwi που έχει αναλάβει να κατασκευάσει για λογαριασμό των  ΕΛΠΕ το φωτοβολταϊκό πάρκο 204 MW στην Κοζάνη θα εισάγει μετά από συμφωνία με τουρκικές εταιρίες όλο τον μεταλλικό εξοπλισμό για την στήριξη των πάνελ».

Όπως δήλωσε «η Γερμανική εταιρία δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον συνεργασίας με ελληνικές επιχειρήσεις, δεν έλαβαν καμία προσφορά για το κόστος του έργου παρότι τους έγινε κρούση σε κάτι ιδίαν συναντήσεις»  και συμπλήρωσε ότι «δεν έδειξαν ενδιαφέρον στις  επιχειρήσεις του ενεργειακού κέντρου» που στο πλαίσιο της Απολιγνιτοποίησης θα πληγούν ανεπανόρθωτα. Ο κ. Ακτενιζογλου τόνισε ότι η παραπάνω επιλογή έχει δημιουργήσει αντιδράσεις και «πολλοί αισθάνονται εξαπατημένοι από τις υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών στελεχών ότι οι επιχειρήσεις της περιοχής θα’χουν προτεραιότητα στην υλοποίηση των έργων». Μάλιστα δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι “το φωτοβολταϊκό πάρκο ανήκει στα ΕΛΠΕ στα οποία είναι μέτοχος το Ελληνικό δημόσιο που έχει λόγο στις αποφάσεις του”.

Σύμφωνα με στοιχεία του έργου που έδωσαν στην δημοσιότητα τα ΕΛΠΕ τον Φεβρουάριο του 2020 η  επένδυση είναι ύψους 130 εκ Ευρώ, θα δημιουργήσει 350 θέσεις εργασίας και θα παράγει 300 γιγαβατώρες ετησίως και ότι το 40 % της επένδυσης θα είναι ελληνική προστιθέμενη αξία. Ο κ. Ακτενίζογλου τόνισε ότι «ο κύκλος εργασιών των μεταλλικών κατασκευών ενός τέτοιου πάρκου ανέρχεται σε 10-12 εκ € χρήματα που θα μπορούσαν να στηρίξουν τον κύκλο εργασιών τοπικών επιχειρήσεων και ταυτόχρονα τις θέσεις εργασίας». Αντίθετα όπως σημείωσε “με τις ευλογίες της διοίκησης των ΕΛΠΕ  θα ενισχυθεί ο κύκλος εργασιών των τουρκικών επιχειρήσεων παρ’όλη την  κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις σχέσεις μας με τους γείτονες τους τελευταίους μήνες”.

Δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα υποβάλλουν αίτημα στο γραφείο του Πρωθυπουργού για συνάντηση μαζί του προκειμένου να του περιγράψουν την πραγματική εικόνα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή, καθώς και το πώς προδιαγράφεται το μέλλον των 3.000 εργαζομένων στις επιχειρήσεις τους.  Ο κ. Ακτενιζογλου δεν απέκλεισε οι αντιδράσεις να λάβουν και πιο δυναμικό χρώμα, και  να γίνουν κινητοποιήσεις εάν συνεχιστεί αυτή η περιφρονητική στάση απέναντι στις επιχειρήσεις του ενεργειακού κέντρου.

Υπενθύμισε ότι για σύνθετο  έργο της κατασκευής της υπερσύγχρονης μονάδας Πτολεμαΐδας 5 έργο προϋπολογισαμού 1,4 δις € υπήρξαν στο μέγιστο δυνατό βαθμό υπεργολαβίες και συνεργασίες με τοπικές επιχειρήσεις σε όλα τα στάδια της κατασκευής ακόμη κα σήμερα. Και αναρωτήθηκε «πως είναι δυνατόν αυτές οι εταιρίες να παραγκωνίζονται σε πολύ απλούστερα έργα όπως η κατασκευή φωτποβολταϊκών πάρκων».

Ο Στέφανος Κωνσταντινίδης επιχειρηματίας με μια από τις μεγαλύτερες εργοληπτικές εταιρίες στο χώρο των Ορυχείων τόνισε ότι «τα έργα που σήμερα εκτελούνται από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις  εντός των ορυχείων δεν ξεπερνούν τα 40 εκ €» και προανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα εκτός από την μείωση των υπερωριών που έχει επίπτωση στους μισθούς των εργαζομένων «οι εταιρίες θα προχωρήσουν και στην μείωση ακόμη και διοικητικού προσωπικού».  Ο κ. Κωνσταντινίδης τόνισε ότι «μας μεταφέρονται πληροφορίες από διάφορες επαφές που γίνονται με την κυβέρνηση ότι εξαιτίας της ραγδαίας μείωσης των χρημάτων του ΤΔΜ δεν θα προχωρήσουν οι αποκαταστάσεις εδαφών στην κλίμακα που αρχικά είχε υπολογιστεί και θα αφεθεί στην φύση να δώσει τις λύσεις που ξέρει». Ανέφερε την περίπτωση του ορυχείου Αμυνταίου που έχει διακοπεί η λειτουργία του και επειδή έχουν σταματήσει οι αντλήσεις των υδάτων «στην θέση του έχει αρχίσει να δημιουργείται μια μεγάλη λίμνη».  Κατέληξε ότι η ΔΕΗ «δεν έχει χρήματα για τις αποκαταστάσεις και θα μεταβιβάσει αυτήν της υποχρέωση της με ότι αυτό συνεπάγεται στο ελληνικό δημόσιο».

tvxs.gr

Back to top button