Άργος ΟρεστικόΕκδηλώσειςΚαστοριά

Άργος Ορεστικό: Παρουσίαση του βιβλίου του Μιχάλη Ζ. Πλίτση «Σχέσεις Βλαχικής με τις αρχαίες Ελληνικές διαλέκτους»

Σας προσκαλούμε στην παρουσίαση του βιβλίου του συμπολίτη μας Μιχάλη Ζ. Πλίτση, «Σχέσεις Βλαχικής με τις αρχαίες Ελληνικές διαλέκτους», στο αίθριο της ταβέρνας «Τα κουδούνια», στο Άργος Ορεστικό, την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα 11.30’ π.μ. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο «Θωμάς Λιόλιος» και με τον «Σύλλογο καλλιτεχνών και επιστημόνων Ελασσόνας».
Το Δ. Σ
ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΑΜΑΡΙΝΑΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΕΔΡΑ : ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟ

«Σχέσεις Βλαχικής με τις αρχαίες Ελληνικές διαλέκτους»

Η πρωτοποριακή αυτή εργασία απορρίπτει τη Λατινογένεση και ενισχύει αποτελεσματικά την καταγωγή της Βλάχικης γλώσσας από τις αρχαίες Ελληνικές διαλέκτους, ενώ με παράθεση ικανών αρχαίων ιστορικών πηγών (Ηρόδοτος, Πλούταρχος, Στράβων, Ηλιόδωρος) ανάγει την προέλευση των Αρμάνων Βλάχων στους Πρωτοδωριείς Περραιβούς και Εστιώτες της Προομηρικής Βορειοδυτικής Θεσσαλίας, τους μετέπειτα Πινδικούς Παραυαίους ή Παραούϊους, που γύρω στο 1100 π.Χ, με την κάθοδο των Ηρακλειδών, κατέβηκαν και πάλι στην Θεσσαλία, τη Δ. Μακεδονία, την Δωρίδα και την Πελοπόννησο ως Έλληνες Δωριείς και Μακεδόνες!

Στην έρευνα, που διήρκησε δεκαοκτώ χρόνια, αναλύονται οι σχέσεις της Βλαχικής με τις εξής αρχαίες Ελληνικές διαλέκτους: Αιολική, Δωρική, αρχαία Μακεδονική, Ιωνική – Αττική, Αρκαδοκυπριακή και Πελασγική, ενώ χρησιμοποιούνται οι μέθοδοι και τα πορίσματα της επιστήμης της σύγχρονης γλωσσολογίας.

Στις 172 σελίδες του αναλύονται περίπου 2.500 διαλεκτικές λέξεις τοπωνύμια και ονόματα από όλη την Ελλάδα, με ιδιαίτερη αναφορά στην διάλεκτο της γενέτειράς του Σαμαρίνας!

 

 

 

Back to top button